130 de studenţi clujeni au făcut practică la ferme

130 de studenţi clujeni au făcut practică la ferme
Un proiect european a fost încheiat oficial luni la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca. 400 de studenţi agronomişti, din care 130 de la Cluj au făcut practică la 10 ferme.

Proiectul se numeşte AgroCariera şi a antrenat universităţile cu profil agricol din Cluj, Constanţa, Craiova şi Bucureşti. „E vorba de o problemă mai veche a instituţiilor noastre şi nu numai, aceea că acum angajatorii aşteaptă ca studenţii abia ieşiţi de pe băncile şcolii să ştie să facă de toate. Studenţii implicaţi în proiect, selectaţi din anii 2 şi 3 ai facultăţilor de agricultură au putut constatat la faţa locului cum se lucrează la o fermă, cu ce probleme se confruntă fermierii şi mai ales cum le rezolvă. Am avut parteneri din domeniu chiar şi din Danemarca şi Ungaria şi o parte din studenţi au ajuns să facă stagii de practică şi acolo", a precizat Andonia Odagiu, cadru didactic la USAMV şi reprezentanta instituţiei în proiect.

Studiul de impact, finalizat în luna iunie a acestui an, arată că studenţii apreciaţă ca fiind de interes pentru ei domenii ca agricultura la ferma personală sau a familiei - 58,2%, angajarea la o fermă privată - 55,7%, organizaţiile publice legate de agricultură - 41,3%, comerţul cu produse destinate agriculturii - 38,5% şi achiziţii şi vânzare cereale - 30,7%. La Cluj, practica în cadrul proiectului s-a făcut la trei ferme din zona Turda. Studenţii implicaţi au primit şi câte 360 de lei de persoană în perioada practicii.

„Este prima dată după Revoluţie când în România s-au mai elaborat aşa-numitele caiete de practică, ele reflectând calităţile pe care trebuie să le aibă studenţii", a precizat Teodor Rusu, expert în cadrul acţiunii. Un alt avantaj al participării al AgroCariera ar fi că studenţii pot chiar să îşi elaboreze lucrarea de licenţă pornind de la realităţi constatate pe teren. „Noi am încercat să îi învăţăm pe studenţii care au venit în practică pe la noi mai ales să vadă activitatea unei ferme ca un business, nu ca pe un stil de viaţă, o filosofie. Aşa gândesc americanii, aşa gândesc europenii, aşa ar trebui să gândim şi noi", a punctat Ovidiu Onişor, unul din fermierii implicaţi în proiect. Potrivit organizatorilor, fermierii au fost încântaţi de implicarea studenţilor şi au spus că „dacă am putea, i-am angaja mâine". Studenţii îşi pot continua experienţa la ferme şi după încheierea proiectului, potrivit realizatorilor proiectului.

 

Loading...
Comenteaza