39 de grade!

39 de grade!
Ziua de ieri a adus în centrul Clujului temperaturi de până la 39 de grade Celsius. Canicula le-a dat mult de furcă celor de la Serviciul Judeţean de Ambulanţă, care au fost solicitaţi să intervină în cazul a 11 persoane, atât tineri, cât şi bătrâni, afectate de căldură.

Potrivit meteorologului de serviciu de la Centrul Regional de Meteorologie Cluj, vremea caniculară se va menţine până spre finele săptămânii, temperaturile urmând să crească treptat în zilele viitoare, pentru ca vârful să fie atins vineri sau sâmbătă.

Prefectura Cluj a decis că toate farmaciile din judeţ se vor constitui şi în puncte de prim-ajutor în perioada caniculară. Crucea Roşie va asigura asistenţa medicală pe bază de voluntariat, a precizat subprefectul Călin Platon. Prefectura a dispus, de asemenea, asigurarea unui stoc minim de apă necesară consumului populaţiei şi distribuirea acesteia prin Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă.

 

ITM cere respectarea legii

 

în această perioadă se vor înteţi şi controalele efectuate de Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Cluj, cu privire la respectarea de către angajatori a măsurilor care trebuie luate pentru asigurarea confortului angajaţilor în perioadele caniculare. ITM a anunţat că pregăteşte sancţiuni între 1.500 şi 2.500 de lei pentru cei care încalcă legea.

în cazul în care temperaturile depăşesc 37 °C sau indicele temperatură umiditate atinge minimum 80 de unităţi, angajatorii au obligaţia de a reduce ritmul activităţii fizice a angajatului, de a asigura ventilaţia la locurile de muncă şi alternarea perioadelor de lucru cu perioade de repaus în locuri umbrite. Totodată, trebuie să asigure angajatului consumul a câte 2-4 litri de lichide, echipament individual de protecţie şi posibilitatea de efectuare a duşurilor.

în cazul în care angajatorii nu pot asigura aceste condiţii, atunci se impune reducerea zilei de lucru şi eşalonarea pe două perioade a acesteia (până la ora 11.00 şi după ora 17.00).

Loading...
Comenteaza