A început Târgul de la Negreni. Istoria din spatele celui mai mare talcioc din Europa de Est

A început Târgul de la Negreni. Istoria din spatele celui mai mare talcioc din Europa de Est

Tradiționalul „Târg de la Fechetău” revine între 7 – 13 octombrie 2019, pe malul Crișului Repede, în localitatea Negreni  din județul Cluj.

Târgul de toamnă de la Negreni (Târgul Fechetău - din ungurește: "fekete" = negru) este o poveste fără sfârșit. Pentru fiecare din zecile de mii de vizitatori ce-i calcă pragul în fiecare mijloc de octombrie este o lume diferită, o experiență unică fiecărui individ, iar biblioteci întregi de scriitură nu ar reuși să cuprindă pe de-a-ntregul acest fenomen.

Ce este Negreniul?

Târgul de toamnă de la Negreni a fost aprobat oficial în anul 1815, deși el funcționa încă dinainte de această dată, având o tradiție în Evul Mediu. La începuturi, Târgul Fechetău era locul unde oamenii de la munte coborau de pe văile Apusenilor să-și cumpere căciuli groase de blană și cojoace pentru iarnă, mărgele de cusut pe portul popular la gura sobei sau butoaie ori alte obiecte trebuincioase.

În zilele noastre, a devenit raiul colecționarilor și negustorilor de antichități, artă, mobilier, dar și o alternativă de piață ieftină pentru haine, încălțăminte, obicte de uz casnic, chiar și legume și fructe direct de la producător ori borcane pline cu bunătățuri de aprovizionat cămara. În ultimii ani, târgul ce se întinde pe mai bine de 1 km de o parte și de alta a Crișului Repede, într-un peisaj pastelat de toamnă, are și un rol social aparte.

Ia naștere lumea nouă, una pestriță, unde naționalitățile, (negustorii și cumpărătorii din România, Ungaria, dar şi din Polonia, Slovacia, Austria, Germania, Italia sau Marea Britanie- n.red.) și ierarhiile sociale nu mai au nicio valoare, limba nu mai este o barieră, istoria pe care o cunoaștem capătă o altă întrebuințare, orice bun material numit la întâmplare se găsește sigur într-o cutie ori pe o masă undeva. Singura constantă e moneda, fie că vorbim de lei, euro sau forinți, iar cele mai de preț calități sunt răbdarea și arta negoțului.

Ediţia de anul acesta a Târgului de toamnă de la Negreni a început luni, 7 octombrie şi ține o săptămână, până pe 13 octombrie.

Acesta este cel mai vechi târg anual din România și cel mai mare din Estul Europei. Comuna Negreni a fost înființată în anul 2000 și cuprinde trei sate și 33 de cătune. Primele date istorice referitoare la această așezare datează din epoca bronzului. Pe aceste meleaguri, Horea a locuit și a lucrat ca jeler în jurul anului 1782. Comuna se află la intersecția județelor Cluj, Bihor și Sălaj, pe drumul european E60.

Rute alternative:

- Dacă aveţi de parcurs traseul Cluj-Napoca – Oradea sau invers, recomandăm următoarea rută alternativă de deplasare: Cluj-Napoca – Zalău – Nuşfalău – Aleşd / Aleşd – Nuşfalău – Zalău – Cluj-Napoca.

- Dacă circulaţi pe Autostrada Transilvania, recomandăm ca de la Gilău să continuaţi pe autostradă până la Nădăşelu şi mai departe spre Zalău – Nuşfalău – Aleşd.

Loading...
Comenteaza