Adrian Marino, apărat de disidenţi

Adrian Marino, apărat de disidenţi
Mai mulţi intelectuali cu activitate anticomunistă protestează împotriva defăimării savantului clujean Adrian Marino (foto), acuzat în presă de colaborare cu Securitatea.

Sâmbătă, Gabriel Andreescu, Viktor Eskenasy, Michael Shafir şi William Totok au dat publicităţii un protest adresat unui cotidian central care a publicat mai multe articole despre “cazul Marino”.

 

Campania de presă a urmat apariţiei volumului de memorii “Viaţa unui om singur” al lui Adrian Marino, în care cărturarul face portrete acide ale unor personaje publice din mediile culturale. Publicarea cărţii l-a plasat pe autor în centrul unui scandal naţional. Marino a fost acuzat că a fost informator al Securităţii, “turnând” mai mulţi membri ai diasporei, printre care Mircea Eliade sau jurnalişti de la Radio “Europa liberă”.

 

Iniţial, ipoteza colaboraţionismului lui Marino a fost susţinută şi de prieteni ai acestuia din străinătate, între care Mircea Carp, fost realizator al “Europei libere”, sau de însemnări ale Monicăi Lovinescu, în care aceasta îşi exprima rezerva faţă de Adrian Marino, justificând astfel suspiciunile.

 

Totuşi, documentele publicate în presa din Bucureşti sunt circumstanţiale, demonstrând tentative ale Securităţii de racolare a cărturarului, dar nu şi implicarea efectivă a sa în munca de informator. Marino recunoaşte în memoriile sale că răspundea întrebărilor puse de anchetatorii care-l chestionau din când în când, datorită trecutului său de deţinut politic, însă acest lucru nu echivalează cu colaborarea cu Securitatea. Un dosar de informator nu a fost găsit, iar Mircea Carp, unicul “martor al acuzării”, şi-a cerut recent iertare pentru afirmaţiile făcute.

 

“Considerăm transformarea acestui demn om de cultură, liberal şi anticomunist într-un slujitor al regimului drept un act monstruos şi inacceptabil. Adrian Marino a suferit opt ani în închisorile staliniste şi alţi şapte ani de domiciliu obligatoriu, având până la căderea regimului comunist statutul unei persoane marginalizate. Respingem această campanie susţinută de defăimare nedreaptă a lui Adrian Marino şi protestăm împotriva distorsionării realităţii şi a biografiei lui prin metode poliţieneşti care seamănă cu cele utilizate de către Securitate”, se arată în protestul iniţiat de cei patru intelectuali.

 

Ei invită şi pe alţii să susţină acest demers, anunţând semnăturile la editor.csi@gmail.com. Printre cei care s-au asociat protestului se numără şi scriitorul clujean Vasile Gogea, unul dintre apărătorii lui Marino în campania de presă.

 


 

 

Loading...
Comenteaza