Amânare pentru Autostrada Sebeș - Turda. CNAIR nu s-a prezentat la recepţia lotului 3 FOTO/VIDEO

Amânare pentru Autostrada Sebeș - Turda. CNAIR nu s-a prezentat la recepţia lotului 3 FOTO/VIDEO
Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) nu s-a prezentat marți, 28 noiembrie, pentru recepționarea lucrărilor de pe Lotul 3 al Autostrăzii A10 Sebeș – Turda.

Reprezentanţii Asociaţiei Pro Infrastructură (API) acuză CNAIR de faptul că a ajuns în situaţia de a căuta nod în papură constructorului. Lotul 3, între Aiud şi Decea, a fost construit de compania italiană Tirrena Scavi şi este primul finalizat dintre cele patru de pe traseul de peste 70 km cuprins între Sebeş (Alba) şi Turda (Cluj).

"Se ascunde după legislație, interpretând strâmb Regulamentul de Recepție și nu deschide lotul 3 din A10 Sebeș - Turda, deși acest tronson este gata. Face acest lucru la aproape un an de la finalizarea lucrărilor pe A1, între Dumbrava și Margina (parte din Lugoj - Deva lot 2), segment perfect funcțional din decembrie 2016 care a fost deschis circulației abia în martie 2017 datorită unor "șanțuri lipsă".

După cum se vede clar în imaginile din aer realizate, constructorul (Tirrena Scavi) s-a ținut de promisiunea publică făcută directorului CNAIR, Ștefan Ioniță, și a finalizat lucrările, însă, în stilul caracteristic, CNAIR nu s-a prezentat la recepționarea lor". 

Reprezentanţii organizaţiei susţin că "săptămâna trecută, la SCS Transport din cadrul CM POIM, dl director general adjunct Sorin Dicu declara public (la o întrebare directă adresată de noi, API) că se va efectua recepția în 28 noiembrie. Dar comisia de recepție nu și-a făcut simțită prezența!

Au apărut totuși doi reprezentanți ai CNAIR care se plâng că asfaltul de pe poduri nu are rețeta aprobată (ci una superioară calitativ celei aprobate), că becurile nu sunt cu led, ci cu sodiu (CNAIR a aprobat soluția cu sodiu!), aceștia amenințând că nu se va face recepția decât dacă totul este finalizat până la ultimul fir de iarbă sau ghiveci de flori din spațiile de servicii.

Vrem să ne exprimăm indignarea și dezaprobarea față de atitudinea CNAIR în acest caz! Dânșii sunt numiți în funcție pentru a apăra interesele cetățenilor și a găsi în cel mai scurt timp soluții de punere în trafic a sectoarelor de autostradă perfect funcționale, evitând astfel accidentele frecvente de pe drumurile naționale periculoase, așa cum este și cazul DN1 între Sebeș și Turda.

Considerăm atitudinea lor complet iresponsabilă. Se ascund după un regulament de recepție care, surpriză, precizează că SE POT recepționa "părţi/obiecte/sectoare din/de construcţie, în condiţiile legii şi ale prezentului regulament, dacă acestea sunt distincte/independente din punct de vedere fizic şi funcțional", se arată în mesajul postat pe reţeaua de socializare Facebook. 

API solicită oficialilor CNAIR "să înceapă să rezolve problemele șoferilor din această țară, nu doar să mimeze acest lucru! În caz contrar, ar trebui să lase locul persoanelor capabile și bine intenționate care își doresc să rezolve asumat și în cel mai scurt timp aceste situații!".

Purtătorul de cuvânt al Companiei de Drumuri, Alin Şerbănescu, spune că autostrada va fi deschisă abia când constructorul va termina cu adevărat lucrările. „Nu am primit încă de la constructor raportul privind încheierea lucrărilor nefinalizate şi remedierea neconformităţilor constatate la prerecepţie", a explicat reprezentantul CNAIR, citat de ziarulunirea.ro.

Mai mult, constructorul nici nu ar fi efectuat testările dinamice la structuri. „Între siguranţa cetăţeanului care merge pe autostradă şi dorinţa financiară a unui constructor, prioritară pentru noi este siguranţa cetăţeanului", a continuat Şerbănescu. Contractul pentru acest tronson, de 420 de milioane de lei, fără taxa pe valoarea adăugată, a fost semnat în 16 aprilie 2014 şi termenul iniţial de finalizare era 20 martie 2016.

Loading...
Comenteaza