Ameninţaţi cu plângere penală, sindicaliştii de la aeroport îi dau replica lui Tişe (SCRISOARE DESCHISĂ)

Ameninţaţi cu plângere penală, sindicaliştii de la aeroport îi dau replica lui Tişe  (SCRISOARE DESCHISĂ)

Sindicaliștii de la Aeroportul Internațional "Avram Iancu" Cluj răspund amenințării cu plângere penală a președintelui Consiliului Județean (CJ) Cluj, Alin Tișe. Aceştia invocă dreptul la liberă exprimare a opiniilor și la organizarea de mitinguri.

Redăm, mai jos, scrisoarea deschisă semnată de sindicaliştii aeroportului clujean:

"În urma articolelor apărute în presa locală, potrivit cărora urmează să depuneți o plângere penală împotriva salariaților Aeroportului Internațional ” Avram Iancu” Cluj, invocăm dreptul la replică și, fără a intra în hățișul încâlcit (pentru noi, ca nespecialiști) al codurilor penale și/sau civile, facem următoarele precizări:

  • Manifestația organizată de Sindicatul Independent al AIAIC s-a desfășurat în conformitate cu prevederile legale, plecând de la considerentul că libertarea cetatenilor de a-și exprima opiniile politice, sociale sau de alta natură, de a organiza mitinguri, demonstrații, manifestații, procesiuni și orice alte întruniri și de a participa la acestea, este garantată prin lege. 
  • Deși suntem convinși că amendarea, prin organizarea acestei manifestații, a derapajelor din activitatea CJ Cluj nu poate constitui motiv de a ne acuza de insultă și/sau calomniere, vă reamintim că dispozițiile Codului penal care incriminau aceste fapte au fost abrogate, tocmai pentru a nu limita libertatea de exprimare.
  • Dacă vă considerați insultat sau calomniat ca urmare a acțiunii noastre legale, și țineți la orgoliul dumneavoastră atât de mult încât nu puteți trece peste așa ceva, puteți intenta un proces civil împotriva salariaților, dar vă reamintim că noul Cod civil prevede libertatea de exprimare, iar acțiunea noastră nu se încadrează în tiparul acțiunilor care ar aduce atingere  vieții private.
  • Trebuia să realizați, atunci când ați candidat pentru această funcție, că veți avea parte, atunci când buna credință și profesionalismul lasă de dorit și de astfel de momente peste care trebuie să treceți cu bărbăție și putere de înțelegere.
  • Putem discuta dacă vreți de o plângere penală depusă de noi împotriva dumneavoastră și a celor care au organizat și/sau girat acțiunea CJ Cluj din perioada manifestației noastre, care este definită de lege ca ”organizare sau participare la contramanifestații desfășurate în același timp și același loc cu adunările publice declarate, indiferent de modul lor de exprimare”.

Sau puteți, domnule președinte, să deschideți calea unui dialog social real și constructiv, și să începem, în orice formulă doriți, discuții concrete cu soluții și termene, pentru dezvoltarea continuă și fără sincope a activității celui de-al 2-lea aeroport al țării și a celei mai profitabile regii din subordinea CJ Cluj.

Sperăm, pentru binele Cetății și a județului, să alegeți cu mintea și cu sufletul, ultima variantă".

Tise, plângere penală împotriva angajaților de la aeroport

Alin Tise a anunţat joi, 21 martie, că a depus plângere penală și acțiuni în justiție împotriva angajaților de la aeroport, după mitingurile din 19-20 martie 2019. Președintele CJ Cluj susține că sindicaliștii au afișat public mesaje jignitoare la adresa sa, prin bannerele folosite în timpul protestelor.

"Având în vedere afirmațiile jignitoare, defăimătoare la adresa președintelui CJ Cluj, precum și mesajele jignitoare afișate public pe bannerele folosite la mitingul angajaților din aeroport, în intervalul 19-20 martie 2019, anunț că am acționat în judecată și că am formulat plângeri penale individuale împotriva persoanelor care au făcut aceste afirmații jignitoare, calomniatoare precum și împotriva acelora care au afișat bannere cu conținut mincinos, jignitor, calomniator.  De asemenea, am formulat plângeri penale și acțiuni în instanță  împotriva directorilor semnatari ai nenumărate acțiuni și plângeri false și nedovedite, afirmații și acuze false, înaintate de diverse instituții.

Cu privire la cele 2 filme denigratoare, insultătoare, făcute de unii angajați ai aeroportului, informez că am formulat plângere penală împotriva numiților: Mocean Petru, Stănică Constantin, Zanc Gabriela și a celorlalte persoane implicate în realizarea versurilor, înregistrarea vocii, distorsionarea vocii și mediatizarea lor prin upload pe youtube.com și pe rețelele de socializare, transmitere prin email folosind inclusiv adrese fictive din Rusia (.ru)", se arată într-un comunicat remise presei de către conducerea CJ Cluj. 

Totodată, în documentul citat se arată că CJ Cluj va informa toate forurile naționale și internaționale – DNA, DIICOT, Parchete, Parlament – Camera Deputaților și Senat, ambasade, autorități aeronautice naționale și internaționale, Guvern și alte instituții abilitate - "cu privire la ilegalități, fraudarea bugetului public prin contracte și acte adiționale și lucrări fictive / neconforme, precum și cu privire la starea tehnică a pistei noi și a platformei Apron 4, construite din bani publici, la prețul de 50 de milioane de euro, crăpate deja încă din perioada de garanție". 

CITEȘTE ȘI: Circ la Consiliul Județean

Loading...
Comenteaza