Anna Horvath, trimisă în judecată pentru trafic de influență și spălare de bani. Ce reacţie a avut şeful UDMR Cluj

Anna Horvath, trimisă în judecată pentru trafic de influență și spălare de bani. Ce reacţie a avut şeful UDMR Cluj
Anna Horvath, viceprimar al municipiului Cluj-Napoca, a fost trimisă în judecată de procurorii anticorupție pentru comiterea infracțiunilor de trafic de influență și spălare de bani.

UPDATE 14:49

ZIUA de CLUJ l-a întrebat pe liderul UDMR Cluj, Csoma Botond, proaspăt ales deputat, dacă partidul are de gând să ia faţă de Horvath măsura retragerii sprijinului politic, odată cu trimiterea acesteia în judecată de către Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA). "Nu vom face nici un demers politic, prezumţia de nevinovăţie funcţionează şi în această fază juridică aşa cum a funcţionat şi până acum. Nu vom lua nicio decizie, nicio măsură", a declarat Csoma .

UPDATE 14:40

Horvath a reacţionat pe o reţea socială. "Am aflat azi din presă că ieri, 19 decembrie, dosarul meu a fost trimis în judecată. Nu cunosc conținutul rechizitoriului, dar am fost înștiințată că urmează verificarea măsurii controlului judiciar, ca primă etapă procedurală. Trimiterea în judecată înseamnă pentru mine posibilitatea de a-mi putea demonstra nevinovăția, respectiv inexistența faptelor ce-mi sunt atribuite prin acuzație. 

Nu îmi rămâne decât să-mi păstrez încrederea în dorința de aflare a adevărului și în respectarea procedurilor legale privind dreptul la apărare, caz în care îmi voi putea dovedi nevinovăția în instanță", scris viceprimarul UDMR pe pagina sa de Facebook.

"Măsura controlului judiciare impune respectarea unor obligații, între care aceea de a desfășura activitatea în exercitarea căreia a săvârșit fapta, respectiv activitatea de viceprimar al municipiului Cluj Napoca, de a nu depăși limita teritorială a României, decât cu încuviințarea prealabilă a procurorului, de a nu comunica direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanța de prelungire a controlului judiciar", se arată într-un comunicat al DNA. 

În același dosar a fost deferit justiției, în stare de libertate, omul de afaceri Zsolt Fodor, acuzat de cumpărare de influență și spălare a banilor. DNA precizează că faptele de care sunt acuzați cei doi au fost săvârșite în perioada februarie - mai.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt: "În perioada februarie - mai 2016, inculpata Horvath Anna, în calitate de viceprimar al municipiului Cluj Napoca, și-a folosit influența pe lângă funcționari publici din cadrul primăriei pentru urgentarea avizării unor proiecte imobiliare în care inculpatul Fodor Zsolt avea interese economice.

Derularea acestor proiecte imobiliare presupunea obținerea în prealabil a mai multor documente: eliberarea unor certificate de urbanism, confirmarea avizelor de oportunitate, concesionarea unei suprafețe de teren, eliberarea autorizațiilor de construire.

La data de 13 mai 2016, pentru demersurile pe care le-a făcut pe lângă funcționari cu atribuții în domeniul urbanismului și autorizării lucrărilor de construcții, inculpata Horvath Anna i-a pretins omului de afaceri procurarea și remiterea unui număr de 60 de abonamente (având o valoare totală de circa 20.000 lei) la două festivaluri de muzică, pe care să le ofere ulterior ca stimulent voluntarilor care o sprijineau în cadrul campaniei electorale la alegerile locale.

Cele două persoane au convenit să disimuleze remiterea abonamentelor sub forma unui contract de sponsorizare, încheiat între o societate administrată de inculpatul Fodor Zsolt și o firmă „agreată" de inculpata Horvath Anna.

În cauză, procurorii au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra mai unui imobil ce aparține inculpatei Horvath Anna". Având în vedere că Horvath este și avocat, competența de judecare revine Curții de Apel Cluj, instanță la care a fost trimis dosarul cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

Loading...
Comenteaza