Apostu a scăpat de cea mai gravă acuzaţie a procurorilor, dar a luat trei ani şi jumătate

Apostu a scăpat de cea mai gravă acuzaţie a procurorilor, dar a luat trei ani şi jumătate
Sorin Apostu a scăpat în primă instanţă de cea mai gravă acuzaţie a procurorilor DNA, cea de luare de mită. Fostul primar al Clujului a fost condamnat de Curtea de Apel Mureş la trei ani şi şase luni de închisoare, cu executare, pentru trafic de influenţă. Sentinţa nu este definitivă.

Sorin Apostu, fostul primar al Clujului, a fost condamnat ieri la trei ani şi şase luni de închisoare cu executare de Curtea de Apel Mureş. Munca procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Cluj a fost, se pare, în zadar, în ceea ce priveşte strângerea probelor pentru infracţiunile de luare de mită, spălare de bani şi complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată, toate fapte legate de omul de afaceri Călin Stoia.

Judecătorul Floare Găzdac l-a condamnat pe Sorin Apostu la trei ani de înschisoare pentru trafic de influenţă în formă continuată, trei ani ani şi şase luni pentru instigare la spălare de bani în formă continuată şi opt luni de închisoare pentru instigare la fals în încrisuri sub semnătură privată, toate fapte reţinute în legătură cu Aspazia Droniuc, plus un an şi şase luni pentru primire de foloase necuvenite, în legătură cu cardurile de combustibil de la compania de salubritate Rosal. Instanţa a aplicat pedeapsa cea mai grea, cea de trei ani şi şase luni de închisoare cu executare, din care se reduc cele zece luni petrecute de Apostu în arest preventiv. Călin Stoia, director general al companiei de salubrizare Branter Vereş SA, a fost achitat pentru toate capetele de acuzare. Stoia a fost acuzat de procurorii DNA de dare de mită în formă continuată, participaţie improprie la spălare de bani în formă continuată şi participaţie improprie la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată.

Monica Apostu, soţia fostului primar, avocat de profesie, a fost condamnată la trei ani de închisoare cu suspendare pentru complicitate la trafic de influenţă în formă continuată şi opt luni de închisoare pentru fals în înscrisuri. În final, s-a aplicat pedeapsa cea mai mare, cea de trei ani de închisoare cu suspendare, sub supraveghere. Termenul de încercare este de şapte ani, perioadă în care aceasta nu are voie sa ia legătura cu Aspazia Droniuc. Şi Monica Apostu a fost achitată cu privire la toate acuzaţiile care i s-au adus în legătură cu Stoia.

Curtea de Apel Mureş a dispus şi confiscarea sumei de 283.157 lei, bani care proveneau din contractele încheiate de Monica Apostu cu Aspazia Droniuc. De asemenea, instanţa a dispus şi anularea contractelor în cauză. În schimb, contractele de asistenţă juridică încheiate cu Stoia, despre care procurorii DNA spuneau că sunt, de asemenea, fictive, menite să acopere mita pe care Stoia i-ar fi dat-o fostului primar în schimbul obţinerii unor contracte pe bani publici, au rămas neatinse în virtutea achitării directorului Brantner Vereş SA. Procurorii DNA au susţinut că, în urma percheziţiei informatice făcută la calculatorul de la cabinetul de avocatură al Monicăi Apostu, nu au găsit dovezi care să ducă la concluzia că aceasta ar fi prestat activităţi de consultanţă juridică pentru Călin Stoia, cu care avea încheiate contracte în valoare de aproximativ 45.000 de euro. Judecătorul a dispus şi confiscarea cardurilor de carburanţi de la compania de salubritate Rosal, folosite de Monica Apostu pentru a-şi alimenta maşina persoanlă. Soţii Apostu au de plătit 42.000 de lei cheltuieli judiciare către stat, iar sentinţa Curţii de Apel Mureş poate fi atacată cu recurs, în termen de zece zile, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) atât de către inculpaţi, cât şi de către procurori. "Sentinţa este nelegală şi netemeinică şi o vom atacat la ÎCCJ. Aspazia Droniuc nu a fost audiată de instanţă şi s-au administrat doar probele din faza de urmărire penală. Dacă Sorin Apostu va fi achitat în recurs, atunci în cazul Aspaziei Droniuc, care a fost condamnată definitiv, se poate vorbi de o eroare judiciară şi este un motiv de revizuire pentru ea", a spus Gheorghiţă Mateuţ, avocatul soţilor Apostu. Amintim că Droniuc, condamnată în acelaşi dosar pentru cumpărare de influenţă, după ce şi-a recunoscut vinovăţia, a fost adusă cu mandat la instanţă, la insistenţele avocatului lui Apostu, pentru a fi audiată, însă aceasta s-a prevalat de dreptul la tăcere.

Pe de altă parte, avocatul Sergiu Bogdan, apărătorul lui Călin Stoia, s-a arătat foarte mulţumit de decizia instanţei de a-l achita pe omul de afaceri. "Aşteptăm de peste un an această sentinţă şi constat că judecătorul a reuşit să treacă peste prejudecăţi". Nici unul dintre inculpaţi, şi nici apărătorii nu au fost prezenţi la pronunţare.

Sorin Apostu şi omul de afaceri Călin Stoia au fost arestaţi preventiv în noaptea de 10 spre 11 noiembrie 2011, de Curtea de Apel Cluj. Procesul de corupţie al fostului primar a început în iarna anului 2012 la Cluj-Napoca, însă în primăvara aceluiaşi an a fost strămutat la Mureş având în vedere notorietatea cazului. Până la pronunţarea sentinţei, Curtea de Apel Mureş a dezbătut 32 de şedinţe de judecată şi a audiat peste 30 de martori. Apostu a stat în arest preventiv zece luni împărţind aceeaşi celulă cu afaceristul Stoia, care a stat după gratii cinci luni. Dacă sentinţa Curţii de Apel Mureş se va menţine în privinţa lui Stoia, acesta va fi îndreptăţit să ceară despăgubiri statului român pentru timpul petrecut în arest preventiv. Sorin Apostu a demisionat din funcţia de primar al municipiului Cluj-Napoca, în timp ce se afla după gratii, demisia fiind înregistrată în 15 februarie 2012 la Registratura Primăriei. Fostul primar a părăsit, în 28 septembrie 2012, Penitenciarul Târgu Mureş, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis cererea de eliberare depusă de acesta, în dosarul în care a fost trimis în judecată pentru fapte de corupţie. Călin Stoia a părăsit, în 14 aprilie 2012, Penitenciarul din Târgu Mureş, ca urmare a deciziei de punere a sa în libertate, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Fostul primar al municipiului Cluj-Napoca Sorin Apostu, soţia acestuia, Monica Apostu, şi omul de afaceri Călin Stoia au susţinut, în 1 iulie, la ultimul termen pe fond de la Curtea de Apel Târgu Mureş, că sunt nevinovaţi, iar avocaţii lor au cerut achitarea. Sorin Apostu, care după ce a fost eliberat din arestul preventiv şi-a reluat funcţia de profesor universitar, va rămâne angajat la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj până la rămânerea definitivă a deciziei magistraţilor, au transmis reprezentanţii universităţii.

Loading...
Etichete
Comenteaza