“Apusenii”, despre declaraţiile Preşedintelui privind aurul de la Roşia Montană

“Apusenii”, despre declaraţiile Preşedintelui privind aurul de la Roşia Montană
Scrisoare deschisă privind declaraţia Preşedintelui Traian Băsescu despre exploatarea minieră
de la Roşia Montană, 22 august 2011

Patronatul Societăţilor de Construcţii apreciază în mod deosebit declaraţia publică a Preşedintelui României de susţinere a proiectului minier de la Roşia Montană. Implementarea acestui proiect poate aduce un impuls de dezvoltare pentru toate sectoarele economiei. Numai în sectorul construcţiilor, în acest moment în care proiectul este abia în stadiul avizării, investitorul a realizat lucrări de peste 32 de milioane de dolari, care au implicat 134 de companii de construcţii, 12 firme de arhitectură şi 2.300 de muncitori.

Credem că autorităţile şi reprezentanţii noştri, indiferent de opţiunea lor politică, trebuie să sprijine orice asemenea proiect de anvergură, cu impact benefic asupra mediului economico-social, derulat în condiţiile respectării normelor europene de mediu.

Patronatul Societăţilor de Construcţii este o organizaţie patronală naţională din România. PSC are peste 300 de membri din toate sectoarele de activitate din domeniul construcţiilor.

Tiberiu Andrioaiei
Director General
Patronatul Societăţilor de Construcţii din România


Scrisoare deschisă Comunitatea din Roşia Montană salută declaraţia preşedintelui României, dl. Traian Băsescu, în ceea ce priveşte demararea investiţiei miniere propuse aici

Ne bucurăm că după atâta timp de aşteptare primim semnale tot mai clare că viaţa noastră, a celor din Roşia Montană şi nu numai, se poate îmbunătăţi radical.

Salutăm declaraţia preşedintelui şi îi mulţumim pentru că a vizitat Roşia Montană, nu doar o dată, pentru a cunoaşte problemele comunităţii şi a vedea realităţile locale.

Suntem convinşi că dezvoltarea durabilă, promovarea culturii şi tradiţiilor Roşiei Montane vor fi posibile cu ajutorul unui minerit modern.

Ca primar al localităţii Roşia Montană, am sprijinit şi voi sprijini în continuare investitorii care vin la noi cu gânduri bune, care susţin comunitatea şi asigură locuri de muncă.

În 2008, când am venit la primărie, cel mai mare angajator din zonă, Roşia Montană Gold Corporation, avea 150 de angajaţi, iar acum numărul lor a ajuns la 500. Satisfacţia mea este că majoritatea sunt oameni din zonă, iar acest lucru se datorează dialogului permanent al comunităţii cu compania investitoare.

Nu putem decât să sprijinim acest investitor serios, cu care am colaborat bine şi am făcut împreună multe lucruri bune pentru comunitate. Ne dorim ca acest proiect minier să demareze cât mai repede. Suntem convinşi că putem avea şi mediul curat, şi cultura, şi tradiţiile, şi patrimoniul, putem face şi turism, dar toate acestea sunt posibile tot datorită mineritului.

Suntem mineri din tată-n fiu, ne pasă de istorie, dar ca să punem toate acestea în valoare avem nevoie de mulţi bani. Proiectul minier propus la Roşia Montană înseamnă pentru zonă investiţii masive în infrastructură, mediu şi punerea în valoare a patrimoniului, pentru ca noi să ne putem mândri cu moştenirea culturală.

Eugen Furdui
Primarul comunei Roşia Montană


Scrisoare deschisă referitoare la declaraţia Preşedintelui Traian Băsescu despre Proiectul Minier Roşia Montană, 22 august 2011

Afirmaţiile preşedintelui României de încurajare a investiţiei de la Roşia Montană nu pot decât să ne bucure, căci aşteptăm cu toţii de mult timp să începem activitatea aici, la Roşia. Membrii sindicatului nostru trăiesc cu speranţa că va veni curând ziua când va începe construcţia minei. Sperăm astfel într-o decizie grabnică a autorităţilor române în favoarea reînceperii mineritului la Roşia Montană.
Membrii noştri sunt mineri din tata în fiu, iar mineritul va face să le renască bucuria în suflet şi speranţa într-o viaţă mai bună. Avem oameni cu experienţă în minerit, care acum sunt şomeri şi care, prin pornirea exploatării miniere la Roşia Montană, vor avea din nou de muncă.

Compania minieră privată de la Roşia Montană are peste 450 de angajaţi în condiţiile în care nu scoate un gram de aur. Alte mii de oameni ne vor deveni colegi când proiectul va primi undă verde pentru implementare.

Proiectul minier de la Roşia ne va aduce tuturor un viitor mai bun şi de aceea îl susţinem necondiţionat. Îl susţinem şi pentru că va genera transformări în bine asupra mediului, care acum arată deplorabil după activităţile industriale rudimentare care s-au făcut de-a lungul sutelor de ani. Acum avem ape acide la Roşia şi cariere lăsate în paragină. Odată cu implementarea proiectului propus de investitorul privat, apele vor fi curăţate, iar perimetrul minier va fi reconstruit din punct de vedere ecologic.
Ne exprimăm solidaritatea noastră cu toţi cei care susţin reînceperea mineritului la Roşia Montană, întrucât aceasta este singura cale pentru dezvoltarea durabilă a zonei. Salutăm, aşadar, încă o dată declaraţia preşedintelui ţării de încurajare a activităţilor miniere în zona Roşia Montană.
Sindicatul Viitorul Mineritului Roşia Montană


Scrisoare deschisă cu privire la declaraţiile Preşedintelui României în legătură cu exploatarea minieră de la Roşia MontanăBucureşti, 23 august 2011


Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii felicită iniţiativa Preşedintelui Traian Băsescu de reiterare a susţinerii pe care o acordă implementării proiectului minier de la Roşia Montană.
Ca reprezentanţi ai firmelor mici şi mijlocii româneşti, suntem convinşi că demararea acestui proiect va aduce beneficii consistente atât sectorului economic local, cât şi economiei naţionale. Este cunoscut efectul multiplicator pe care o asemenea investiţie amplă îl are asupra dezvoltării economice a zonei în care activează, şi avem exemple chiar aici în ţară. Conform planului de investiţii prezentat de compania RMGC, aproximativ 2,4 miliarde de dolari sunt prevăzuţi a fi investiţi în bunuri, servicii şi forţă de muncă, ceea ce poate însemna comenzi pentru peste 1.000 de IMM-uri din sectoarele conexe şi nu numai.

Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România susţine implementarea proiectului minier de la Roşia Montană, ca exemplu de investiţie strategică pe care România trebuie să o aibă în vedere.

Prof. univ. dr. Ovidiu Nicolescu
Preşedinte
Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România


Punctul de vedere al Asociaţiei Studenţilor din Roşia Montană cu privire la declaraţia Preşedintelui României de susţinere a proiectului minier Roşia Montană, 23 august 2011

Asociaţia Studenţilor din Roşia Montană, tineri copii de mineri, a primit cu bucurie mesajul Preşedintelui României, domnul Traian Băsescu.

Totodată, ne exprimăm speranţa că proiectul minier va fi autorizat şi urmează să fie pus în aplicare cât mai curând.

Dorim să facem cunoscut faptul că Roşia Montană are nevoie de acest proiect, are nevoie de o viaţă mai bună, dar mai ales avem nevoie de locuri de muncă sigure.
Acest proiect minier aduce beneficii sociale şi economice ce nu pot fi trecute cu vederea: pe lângă locurile de muncă, proiectul înseamnă dezvoltarea economică pentru toată regiunea, afectată în prezent de şomaj şi lipsa activităţilor economice.

Demararea acestui proiect va aduce beneficii pentru mediu tratând poluarea istorică, reabilitând mediul puternic afectat de poluarea cauzată de activităţile miniere de două mii de ani.

Roşia Montană este o comunitate cu specific minier de mii de ani, care va prospera de pe urma proiectului. Tinerii din Roşia Montană susţin şi speră în implementarea proiectului cât mai urgentă.
Ne-am născut şi am crescut aici. Vrem ca Roşia Montană să se dezvolte, nu să se distrugă. Suntem de acord cu orice investiţie care ne respectă tradiţiile, cultura şi patrimoniul. Tinerii sunt viitorul unei localităţi. Şi pentru asta noi vom lupta - ca Roşia Montană să aibă un viitor, iar acest viitor este un minerit modern şi responsabil la noi acasă.

O dezvoltare durabilă a acestei zone cu o istorie în minerit de peste 2.000 de ani ne va asigura nu doar o viaţă mai bună, ci şi promovarea adevăratelor noastre valori şi tradiţii.

Andra Almăşan
Preşedinte
Asociaţia Studenţilor din Roşia Montană


Scrisoare deschisă referitoare la declaraţiile de susţinere a proiectului minier Roşia Montană, făcute de Preşedintele României, 23 august 2011

Noi, cei din Bucium, ne aflăm la o mică distanţă de Roşia Montană, unde o companie propune un minerit modern şi responsabil, iar buciumanii îşi doresc ca proiectul minier de la Roşia Montană să demareze pentru ca să aibă locuri de muncă la ei acasă.

Şi eu m-am născut într-o familie de mineri. Tatăl meu a fost topograf miner, lucrând în primii ani, până la închidere, la mina de aur din Bucium Izbita şi apoi la Exploatarea Minieră din Roşia Montană, urmând ca eu să lucrez 12 ani în Valea Jiului la Institutul Naţional de Securitate Minieră.

Suntem implicaţi efectiv atât eu, ca şi primar al localităţii Bucium, cât şi Consiliul Local Bucium în susţinerea acestui proiect al companiei Roşia Montană Gold Corporation. L-am susţinut întotdeauna, îl susţinem pentru că generează locuri de muncă de care comuna noastră are foarte mare nevoie, fiind o zonă monoindustrială, minieră.

Pe raza comunei Bucium există doar câteva instalaţii de debitare a materialului lemnos, dar care nu generează suficiente locuri de muncă. Majoritatea locuitorilor din comuna Bucium sunt mineri pensionari. Mai sunt tineri care lucrează şi la Cuprumin Roşia Poieni.

Noi ne dorim să pornească mina de la Roşia Montană, care sunt sigur că va genera locuri de muncă şi pentru buciumani. Numai aşa vom putea păstra tinerii în zonă, să nu plece, să nu îşi lase părinţii şi bunicii fără ajutor, iar Bucium să nu ajungă o comună îmbătrânită.

Suntem convinşi că proiectul de la Roşia Montană va aduce beneficii considerabile, din punct de vedere economic şi social, atât roşienilor, cât şi comunităţilor vecine.
Cornel Napău, primarul comunei Bucium


Declaraţie cu privire la afirmaţiile preşedintelui României, dl Traian Băsescu, referitor la proiectul minier Roşia Montană Abrud, 23.08.2011


Am primit cu bucurie vestea că preşedintele României, domnul Traian Băsescu, susţine implementarea proiectului minier propus la Roşia Montană.

Din cele mai vechi timpuri comunităţile acestei zone au trăit din minerit; este normal ca acestea să îşi continue tradiţiile, în condiţiile unui minerit modern, cu tehnologii şi proceduri sigure. Proiectul minier de la Roşia Montană este o investiţie amplă, care va oferi un număr semnificativ de locuri de muncă oamenilor de aici, în condiţiile respectării legislaţiei europene şi diminuării poluării din zonă.

Înainte de a fi ales primar eu am lucrat în minerit, ca majoritatea oamenilor din zonă. Susţin prin orice mijloace legale investiţia de la Roşia Montană, având în vedere necesitatea creării locurilor de muncă directe şi, implicit, a problemelor legate de funcţionarea unei infrastructuri locale.

Dezvoltarea mineritului are drept consecinţă stimularea unei societăţi de consum, colectarea de taxe şi impozite locale.În ceea ce priveşte poziţia Consiliului Local Abrud, vom acorda o atenţie deosebită asupra paşilor făcuţi de investitor.

Un punct distinct va fi solicitarea informaţiilor în detaliu asupra construcţiei obiectivelor industriale. Dar dorinţa mea este ca mineritul în această zonă să continue, un minerit modern care să dea de lucru oamenilor şi să fie făcut responsabil şi cred că se poate. Aşa cum cred că viitorul Abrudului şi al zonei este mineritul, o meserie moştenită din tată în fiu şi care a pus pâinea pe masă familiilor de aici.
Dacă în anul 2004 oraşul Abrud avea un număr de 7.100 locuitori, astăzi are mai puţin de 6.000, principalele cauze fiind scăderea natalităţii, lipsa locurilor de muncă şi migrarea populaţiei spre alte zone, iar peste 300 de persoane din localitate au ales să muncească şi chiar să se stabilească în străinătate.

Şi noi ne dorim un investitor responsabil şi serios, cum este cel de la Roşia Montană, aici, în Abrud, unde avem exploatarea de cupru, pentru că neimplementarea investiţiei la Roşia Montană ar afecta alte câteva zeci de comunităţi care împărtăşesc aceeaşi soartă, unde există proiecte similare în diverse stadii de dezvoltare.

Aceste proiecte ar putea genera mii sau zeci de mii de locuri de muncă în acele comunităţi şi, la fel ca şi noi, nu au altă şansă de supravieţuire.

Tiberiu Raţiu
Primarul oraşului Abrud


Scrisoare deschisă cu privire la cele declarate de Preşedintele Traian Băsescu referitor la susţinerea mineritului din Munţii Apuseni Crişcior, 23 august 2011

Cu toţii am aflat cu bucurie despre mesajul preşedintelui României, domnul Traian Băsescu, şi salutăm cele declarate, cu speranţa că proiectul minier va fi autorizat şi se va pune în aplicare cât mai curând.
Comuna Crişcior, cea mai mare din judeţul Hunedoara, este situată în bazinul aurifer Barza şi păstrează şi astăzi urmele mineritului de sute de ani. Este o comună în care cei peste 4.400 de locuitori trăiau din minerit până nu demult, când s-au închis minele de stat.

În anul 1992 la Mina Barza, situată pe raza comunei Crişcior, lucrau peste 6.000 de oameni. Astăzi mai lucrează în minerit, la prospecţiuni geologice pentru o companie care doreşte să investească aici, doar 20 de oameni. Localnicii încă mai speră să repornească mineritul.

Mina de stat s-a închis, dar o şansă se întrevede, fiindcă o companie minieră canadiană face în prezent prospecţiuni la unul dintre cele mai mari zăcăminte de cupru şi aur de aici. Astăzi, cea mai mare parte a populaţiei trăieşte încă de pe urma mineritului. Peste jumătate dintre locuitorii comunei Crişcior sunt pensionari sau urmaşi ai pensionarilor din Mina Barza. E drept, de la închiderea minei şi până azi au mai apărut mici firme de industrie uşoară, însă acestea au oferit un număr foarte mic de locuri de muncă faţă de nevoile comunităţii.

La fel ca în cazul Roşiei Montane, şansa dezvoltării comunei Crişcior va depinde de minerit. Crişciorul s-a dezvoltat tot pe vremea mineritului, aşa că aşteptăm ca aici tot mineritul să aducă o pâine pe masa familiilor.

Credem cu toţii în acest proiect minier modern propus la Roşia Montană, un proiect care cu siguranţă va duce la dezvoltarea zonei, a comunei Roşia Montană, a oraşelor Abrud şi Câmpeni; comunităţile de acolo vor prospera. La Roşia Montană s-a făcut minerit dintotdeauna, nu se poate face altceva. Mineritul din comunism, dar şi cel din perioada interbelică a lăsat acolo o zonă poluată, o zonă care trebuie ecologizată, lucru care nu poate fi făcut decât de un investitor serios şi responsabil.

Dorim demararea proiectului minier Roşia Montană deoarece este singura şansă de a menţine zona M-ţilor Apuseni nepoluată şi de a o scoate din starea precară în care se zbate. Datorită acestui proiect, această speranţă nu e un vis îndepărtat, ci o certitudine.

Ilie Ovidiu Furdui
Primar localitatea Crişcior


Scrisoare deschisă privind declaraţiile domnului Traian Băsescu de susţinere a Proiectului Roşia Montană Roşia Montană, jud. Alba, 23 august 2011

Suntem o organizaţie non-guvernamentală cu peste 400 de membri în comuna Roşia Montană, constituită în scopul spriijinirii dezvoltării mineritului modern în zona noastră. Suntem mineri din tată-n fiu şi cunoaştem cel mai bine realităţile, mândria şi greutăţile acestei meserii.

Organizaţia noastră îl felicită pe preşedintele Băsescu, pentru că a vizitat şi văzut la faţa locului realităţile din Roşia Montană şi pentru că susţine proiectul minier de la Roşia Montană, proiect care dă şansa roşienilor la o viaţă mai bună, la continuarea tradiţiilor de miner şi la promovarea valorilor acestei nobile meserii. Dorim ca toţi cetăţenii acestei ţări să cunoască faptul că proiectul minier înseamnă pentru roşieni nu numai locuri de muncă, ci şi posibilitatea de eliminare a poluării - de ecologizare, de îmbunătăţire a vieţii social-culturale. Proiectul minier trebuie demarat cât mai curând, pentru a readuce prosperitate comunei Roşia Montană şi demnitate locuitorilor ei.

Marcu Blajan
Preşedinte
ONG Pro Dreptatea


Scrisoare deschisă a Primăriei Sohodol pentru a saluta declaraţia preşedintelui României, dl Traian Băsescu, referitoare la susţinerea Proiectului Roşia Montană SOHODOL, 23.08.2011

În aceste momente de mari încercări pentru România, prin declaraţia privind susţinerea investiţiei miniere de la Roşia Montană, preşedintele României, domnul Traian Băsescu, a adus locuitorilor din Apuseni foarte multă speranţă că o vor duce mai bine.

Acest proiect minier modern, propus pentru Roşia Montană, este o oportunitate excelentă pentru oamenii din zona noastră. Odată cu închiderea mineritului, am avut probleme mari în ceea ce priveşte oferirea unor locuri de muncă localnicilor. Proiectul de la Roşia Montană este un proiect binevenit din punct de vedere social şi constituie un imbold spre prosperitate.

Dorinţa noastră, a tuturor, este ca mineritul în această zonă să continue pentru că acest lucru înseamnă că oamenii vor avea locuri de muncă.În prezent, comuna Sohodol, ca majoritatea localităţilor din judeţul Alba, se confruntă cu mari probleme sociale din cauza şomajului. În trecut, aproape 400 de localnici lucrau la exploatarea minieră de la Roşia Montană. Acum însă, posibilităţile de angajare sunt destul de mici. Sperăm doar că mineritul la Roşia va reporni.

Exploatarea aurului în condiţii moderne, aşa cum propune acest proiect, va crea premisele unei dezvoltări economice durabile, va permite creşterea bugetelor locale, refacerea infrastructurii necesare dezvoltării turismului, lucru care nu se poate face în condiţiile actuale. Pentru protejarea şi punerea în valoare a vestigiilor istorice de aici, precum şi dezvoltarea altor ramuri economice din zona Munţilor Apuseni avem nevoie de minerit.

Credem în proiectul minier propus de investitor, deoarece cu toate atacurile la care a fost supus de organizaţii cu interese ascunse, a continuat să îşi desfăşoare activitatea generatoare de venituri pentru bugetul local şi populaţie, întreţinând speranţa că vom avea şi noi, minerii din Munţii Apuseni, condiţii de viaţă adecvate secolului XXI.

Sorin Corcheş, primarul comunei Sohodol


Scrisoare deschisă a Asociaţiei Pensionarilor din Abrud cu privire la declaraţia dlui Preşedinte Traian Băsescu pentru susţinerea Proiectului Roşia MontanăAbrud, jud. Alba, 23 august 2011

Declaraţiile Preşedintelui Traian Băsescu, prin care acesta şi-a exprimat susţinerea pentru proiectul minier de la Roşia Montană, sunt de natură să ne bucure şi să ne dea speranţe. Speranţele noastre se leagă mai ales de viitorul copiilor şi nepoţilor noştri, care, iată, prin pornirea acestui proiect ar avea o şansă de a munci onest la noi în ţară, fără a trece prin chinurile străinătăţii şi ale despărţirii de familie. Din păcate, pentru noi cei deja ieşiţi la pensie perspectiva unui proiect minier de o aşa mare anvergură a venit prea târziu. Suntem însă ferm convinşi că aceasta este o şansă de neratat pentru generaţiile care vin după noi.

Proiectul aduce beneficii importante pentru judeţul Alba şi pentru România, iar întreaga comunitate locală de aici aşteaptă pornirea lui cât mai grabnică. România, ca şi restul lumii, trece printr-o criză economică, iar oportunitatea unei asemenea investiţii, care creează mii de locuri de muncă şi salvează de la şomaj şi sărăcie o întreagă zonă, nu poate fi ratată. Beneficiile pentru locuitorii acestei zone sunt evidente, iar a da cu piciorul acestui proiect ar însemna înşelarea aşteptărilor unei comunităţi întregi care doreşte pornirea proiectului de 12 ani. În momentul de faţă, Roşia Montană şi localităţile din jur suferă de şomaj, sărăcie şi lipsa unor activităţi economice pe termen lung. La acestea se adaugă un mediu poluat şi absenţa unor programe de ecologizare coerente. În acest sens, planurile companiei de curăţare şi reabilitare a mediului puternic poluat sunt de salutat.

Roşia Montană şi împrejurimile nu mai pot rămâne în această stare. Avem nevoie de pornirea acestui proiect cât mai curând posibil, iar mesajul Preşedintelui Băsescu de zilele trecute este încurajator şi bine venit.

Marian Ioan, preşedinte Asociaţia Pensionarilor "Ion Buteanu", Abrud


Scrisoare deschisă privind declaraţiile recente ale Preşedintelui Traian Băsescu de repornire a mineritului la Roşia MontanăCiuruleasa, 23.08.2011

Ne exprimăm pe această cale mulţumirea faţă de recentele declaraţii ale preşedintelui României, domnul Traian Băsescu, de a susţine o investiţie atât de importană în zona noastră - continuarea mineritului la Roşia Montană.

Proiectul minier de la Roşia Montană este o investiţie mare pentru judeţul Alba, iar în urma acestei investiţii judeţul şi comunitatea vor prospera. Respectând standarde riguroase de mediu şi utilizând tehnologii moderne, acest proiect poate revitaliza o industrie de tradiţie a acestei zone.
Locuitorii din comunele învecinate Roşiei Montane, cum suntem şi noi la Ciuruleasa, se confruntă cu o rată a şomajului greu de egalat în România. Mineritul este singura salvare a comunităţilor miniere de aici, din Alba. Aceste locuri nu au infrastructură sau fonduri ca să dezvolte activităţi precum turismul, iar obiectivele turistice nu pot fi puse în valoare fara bani.

Investiţiile au lipsit până acum, dar lucrurile se pot schimba: suntem convinşi că stă în puterea noastră, a adevăraţilor reprezentanţi ai comunităţilor din judeţul Alba, să cerem pornirea investiţiei private de la Roşia Montană, pentru prosperitatea zonei, a judeţului, a ţării, pentru locuri de muncă şi un viitor mai bun.

Radu Marcel Tuhuţ
Primarul localităţii Ciuruleasa

 

Loading...
Comenteaza