Au început concedierile la CFR

Au început concedierile la CFR
40% din angajaţii Regionalei CFR Marfă Cluj vor rămâne fără locuri de muncă până la sfârşitul lunii martie.

Dintre aceştia, 215 lucrează în judeţul Cluj. Angajaţii CFR Marfă Cluj sunt daţi afară pe capete, ca urmare a unei decizii luate de guvern la începutul acestui an. în total, aproximativ 800 de angajaţi ai  Regionalei CFR Marfă Cluj vor rămâne fără locuri de muncă până la sfârşitul acestei luni. Concedierile au început la Cluj de luni.

 

Marius Marcu, de 36 de ani, este unul dintre angajaţii CFR Marfă Cluj care începând din 20 martie nu va mai avea un loc de muncă. Omul, care locuieşte în Aiud, nu a primit încă decizia de concediere pentru că este în concediu. “Mă aşteptam să fiu dat afară pentru că am fost unul dintre ultimii care au sosit la CFR Marfă. M-am angajat aici în anul 2005 ca manevrant marfă. Am muncit în condiţii destul de grele”, spune el. Până acum a câştigat circa 1.000 de lei, bani din care era nevoit să-şi întreţină şi mama.

 

 “Eu nu am familie. Norocul e că numai pe mine mă afectează concedierea. Am făcut naveta la Cluj din Aiud. Mergeam câte două ore dus şi două întors. M-am descurcat la muncă şi nici n-am întârziat niciodată”, mai povesteşte viitorul şomer. Absolvent al unui liceu de metalurgie, Marcu speră să îşi găsească un nou loc de muncă. Alţi angajaţi CFR au povestit că în judeţ au fost desfiinţate mai multe staţii.

 

“Au dat afară oameni fără să se ţină cont de nimic. Au fost daţi afără oameni de 40, 47, 55 de ani. Au fost concediaţi şefi de gară, casiere, tot personalul. S-au desfiinţat staţiile din Huedin, Turda, Aghireşu, Beclean, Boju”, spune un alt angajat de la Marfă, sub protecţia anonimatului.

 

Liderul Sindicatului “Libertatea” al CFR Cluj, Grigore Mare, susţine că angajaţii CFR Marfă vor fi concediaţi în două etape. “820 de persoane vor primi decizia de concediere. 374 de angajaţi ai CFR Marfă vor fi disponibilizaţi până în 15 martie, iar restul după această dată”, a declarat Grigore Mare.

 

Potrivit acestuia, în Cluj vor fi disponibilizaţi 230 de angajaţi ai CFR Marfă, din care 154 şi-au primit decizia de concediere luni. Criteriile după care au fost stabilite disponibilizările au fost dictate la nivel naţional.

 

 “Criteriile au fost prevăzute în proiectul de concediere. Au fost disponibilizaţi cei care cumulau pensia cu salariul sau dacă erau slab pregătiţi”, a declarat Grigore Mare. Potrivit acestiua, angajaţi au rămas cei care au familii în întreţinere. Angajaţii care au fost concediaţi vor primi între 12 şi 15 salarii compensatorii, în funcţie de vechime. Sindicatul a primit aproximativ 60-70 de reclamaţii de la ceferişti privind concedierea.

 

Pe de altă parte, directorul Regionalei CFR Marfă Cluj, Vasile Petrulea, spune că vor fi concediate mai puţin de 800 de persoane. “Acum pleacă 798 de salariaţi şi rămân 1.138. Criteriile pentru concedieri au fost desfiinţarea posturilor datorită lipsei de activitate, abaterile disciplinare, întârzierile la serviciu. în jur de 35-40 de persoane au venit la audieri pentru că sunt la o anumită vârstă şi le e greu să îşi găsească de lucru. Există nemulţumiri”, a declarat Petrulea.

 

Criza financiară a afectat profund transporturile pe căile ferate din ţară, iar situaţia nu se va remedia nici după atenuarea perioadei critice, în condiţiile în care statisticile CFR arătau pentru primele cinci luni ale anului 2009 că activitatea întreprinsă scăzuse la jumătate faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

 

“Referitor la activitatea desfăşurată pe sucursala SNTFM CFR Marfă Cluj, indicatorul tone km al mărfurilor a scăzut cu 58% în primele cinci luni ale anului 2009 comparativ cu perioada similară din 2008, înregistrându-se o diminuare a volumului de marfă transportat cu aproximativ 60%”, se arată într-un răspuns oficial remis redacţiei ZIUA de CLUJ.

 

Reangajaţi la Infrastructură

 

Deşi în 2010 angajările sunt blocate în sistemul bugetar, sindicaliştii clujeni vin cu o soluţie pentru disponibilizaţii CFR. “Pe viitor am cerut (Ministerului Transporturilor –n. red.) ca personalul care a fost disponibilizat să fie angajat la CFR Infrastructură Cluj dacă sunt persoane cu pregătirea necesară. Cei de acolo au în jur de 400-500 de posturi vacante”, a declarat Grigore Mare, liderul Sindicatului Libertatea al CFR Cluj.

 Loading...
Comenteaza