Autoarea exploziei din Floreşti e acuzată că nu i-a păsat de viaţa vecinilor. În trecut a fost condamnată în trecut pentru pruncucidere

Autoarea exploziei din Floreşti e acuzată că nu i-a păsat de viaţa vecinilor. În trecut a fost condamnată în trecut pentru pruncucidere
Margareta Jula, femeia care a provocat explozia ce a afectat 15 apartamente în Floreşti, a fost arestată preventiv, judecătorul apreciind că lăsarea ei în libertate prezintă un pericol concret pentru ordinea publică.

Margareta Jula arestată preventiv este acuzată de distrugere după ce ar fi provocat în mod deliberat o explozie la propria sa locuinţă de pe str. G. Doja din comuna Floreşti. Explozia a afectat alte 14 apartamente, potrivit procurorilor, dar şi şase autoturisme aflate în apropiere. Femeia de 63 de ani ar fi făcut gestul întrucât apartamentul în care locuia, cu care a garantat pentru un împrumut în beneficiul unor cunoştinţe, urma să fie executat silit.

Din fericire, explozia nu dus la rănirea vreunei persoane. Procurorul care a cerut instanţei să dispună arestarea preventivă a femeii a arătat că pericolul pe care îl prezintă lăsarea în libertate a acesteia „s-a dedus în speţă din gravitatea faptei, din modul concret în care aceasta a fost săvârşită, din conduita inculpatei în societate (a comis un omor), precum şi din atitudinea pe care aceasta a avut-o după comiterea faptei (atitudinea în timpul urmăririi penale de emitere de declaraţii contradictorii fără explicaţii plauzibile).

Cât priveşte pericolul concret pentru ordinea publică pe care l-ar reprezenta lăsarea în libertate a inculpatei, trebuie avute în vedere gravitatea faptei şi consecinţele ei, indiferenţa inculpatei de a pune în primejdie viaţa altor persoane şi antecedenţa penală a inculpatei". Potrivit surselor ZIUA de CLUJ, Jula ar fi comis infracţiunea de pruncucidere în urmă cu 40 de ani.

Avocatul inculpatei, Dan Sebastian Chertes, a cerut respingerea propunerii de arestare preventivă formulată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca. Apărătorul a cerut instanţei să aibă în vedere că este vorba de o persoană în vârstă de 63 de ani, bolnavă şi de încredere. Familia la care femeia lucra ca bonă a dat chiar o caracterizare cu privire la aceasta în care arată că „este o persoană credincioasă, de bună-credinţă şi de încredere".

Potrivit procurorilor, în noaptea de 1 spre 2 iulie, Jula a demontat cu ajutorul unui cleşte furtunul de alimentare cu gaz a aragazului din bucătăria apartamentului ei, în aşa fel încât să permită scurgerea gazului metan, concomitent cu aprinderea unei candele cu ulei, având intenţia să provoace o explozie care să distrugă apartamentul, după care a părăsit locuinţa, iar în jurul orei 2:00 a avut loc o explozie, care a provocat distrugerea apartamentului, precum şi uşile metalice de intrare, tâmplăria PVC a altor 14 apartamente şi a şase autoturisme parcate în apropiere.

Judecătorul a apreciat că „lăsarea în libertate a inculpatei prezintă pericol concret pentru ordinea publică (care rezultă din urmările păgubitoare material şi emoţional ale comiterii infracţiunii, din lipsa de interes pe care inculpata a manifestat-o faţă de soarta colocatarilor imobilului, din săvârşirea faptei în scop de răzbunare şi sub imperiul unei tulburări emoţionale ce se impunea a fi controlată, din poziţia nesinceră adoptată de către inculpată în faţa procurorului şi a judecătorului, în pofida probelor evidente de vinovăţie". Margareta Jula, arestată preventiv pentru 29 de zile, a atacat hotărârea cu recurs, care se va judeca la Curtea de Apel Cluj.

 

 

Loading...
Etichete
Comenteaza