Băsescu: trebuie să aşteptăm "vremuri mai bune" pentru vânzarea Petrom

Băsescu: trebuie să aşteptăm
Şeful statului a afirmat, miercuri, la o întâlnire cu preşedintele Consiliului de Supraveghere Petrom, după ce i s-a spus că o acţiune a companiei este acum cotată la 0,31 lei, că "începe să ne pară rău" că statul nu a vândut cu 0,33 lei pe acţiune,adăugând că trebuie "să aşteptăm vremuri mai bune".

Preşedintele Traian Băsescu l-a primit, miercuri, la Palatul Cotroceni, pe Gerhard Roiss, preşedinte al Consiliului de Supraveghere Petrom, precum şi director general executiv al OMV, cu care a discutat despre cotaţiile pe bursă ale acestei companii. "Felicitări pentru cifrele înregistrate de compania dumneavoastră", i-a spus şeful statului invitatului său.

Cei doi au discutat şi despre cotaţiile acţiunilor Petrom pe bursă.

"Cât mai sunt acţiunile noastre?", a întrebat-o Traian Băsescu pe Mariana Gheorghe, director general executiv al Petrom, prezentă la întâlnire.

La răspunsul acesteia că o acţiune Petrom este cotată la 31,80, şeful statului a replicat, zâmbind: "Începe să ne pară rău că nu am vândut cu 33. Să aşteptăm vremuri mai bune. Noi am refuzat 33 când am vrut să vindem 10%".

Oferta de vânzare la bursă a 9,84% din acţiunile OMV Petrom (SNP), derulată în iulie, a eşuat deoarece investitorii au subscris mai puţin de 80% din titluri şi va fi reluată, probabil anul viitor.

Oferta ar fi fost cea mai mare din istoria Bursei de Valori Bucureşti şi s-a derulat printr-o metodă nouă pe piaţa de capital din România, preţul final urmând să fie anunţat abia la închidere. Statul a anunţat la început, un preţ maxim de 0,46 lei/titlu, iar cu câteva zile înainte de sfârşitul ofertei a stabilit un preţ minim de vânzare, de 0,3708 lei/titlu.

Intermediarii ofertei au propus un preţ minim de 0,33 lei/acţiune, cu 13% sub cotaţia bursieră a acţiunilor de la momentul respectiv, însă Executivul nu a fost de acord cu această valoare.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat la 26 iulie că a fost un eşec faptul că pachetul de 9,84% din acţiunile OMV Petrom nu a fost vândut, dar că decizia de a nu vinde sub preţul cerut a fost una politică, un semnal că România nu este de vânzare la "preţ de scrap".

Compania OMV Petrom este controlată de grupul austriac de petrol şi gaze OMV, care deţine 51,01% din acţiuni. Printre ceilalţi acţionari se numără Ministerul Economiei, cu 20,63% din titluri, şi Fondul Proprietatea (FP) - 20,11%.

 

Loading...
Comenteaza