Castelul "bântuit" din Bonţida a ajuns celebru în toată lumea VIDEO

Castelul
Castelul cu cele mai multe fantome din România se află în judeţul Cluj, potrivit unui site care a realizat un top al castelelor bântuite din România. Este vorba despre castelul Banffy, de la Bonţida. Oamenii spun că ruinele sunt bântuite de fantoma unui tânăr servitor, care a aflat că stăpâna sa îşi înşela soţul, dar şi de stafiile ofiţerilor şi soldaţilor germani, care au murit în spitalul de campanie care a funcţionat acolo în 1944.

Supranumit Versailles-ul Transilvaniei, castelul Bannfy din Bonțida mai păstrează foarte puțin din frumusețea de odinioară. După ce nu a mai impresionat prin strălucire, castelul a rămas celebru pentru legendele sale.

Prin Transilvania circulă o mulțime de legende legate de castelul din Bonțida, despre fantomele unor soldați germani care au murit între pereții palatului, în vremea războiului, când în acel loc funcționa un spital. Se vorbește însă și despre legende cu domnițe răzbunătoare sau tuneluri secrete, care pornesc de sub castel.

În ultimul timp, fantomele au cam îmbătânit, se pare, deoarece sătenii care locuiesc în apropierea castelului spun că nu au mai auzit sunete stranii dinspre ruine. Vezi ce spun câţiva dintre bătrânii din sat, în materialul video

Dacă oamenii dau crezare legendelor care ar da fiori oricui, preotul reformat din sat susţine că toate poveștile sunt doar un instrument pentru atragerea turiștilor. Preotul reformat din sat spune că cine vrea să vadă fantome și să audă sunete ciudate le aude, însă el crede că totul este o invenți.

La sfârșitul celui de al doilea război mondial, castelul din Bonțida a fost incendiat, de germani se pare, iar de atunci imobilul nu a mai fost refăcut, iar locul a devenit maidanul preferat de joacă al copiilor din sat.

Castelul Banffy din judeţul Cluj este cel mai bântuit loc de la noi din ţară. Cel puţin pe un site de specialitate. Legenda spune că fantoma unui tânăr care lucra la castel şi a fost ucis apare din când în când în diferite părţi ale complexului, conform realitatea.net.

Între anii 1437 şi 1543, familia Banffy a construit în Bonţida, aproape de Someşul Mic, un castel cu patru bastioane, unde membrii ei au locuit până în anul 1944, când au fost evacuaţi de germani, care voiau să trans­forme castelul în spital militar. Aşa s-a şi întâm­plat, palatul funcţionând ca spital militar, până la termi­narea războiului. În tot acest timp, numeroşi militari au murit în incinta castelului, fie din cauza rănilor, fie din cauza bo­lilor de care sufereau. După război, într-o parte a castelului a ajuns să funcţioneze o cooperativă agricolă, după care clădirea a ser­vit ca depozit pen­tru diverse ma­teriale. Recent, fun­da­ţia "Tran­sylvania Trust" a alo­cat două milioane de euro pentru a resta­ura o aripă a castelului şi capela. În prezent, cas­telul Banffy este re­no­vat în proporţie de 20%. Pentru o restau­ra­re totală, ar fi nevoie de aproximativ şapte mi­­lioane de euro, scrie formula-as.ro.

Datorită frumuseţii sale arhitectonice, cas­te­lul Banffy este su­pra­numit "Versailles-ul Tran­­silvaniei", dar lu­crul pentru care a de­ve­nit cu adevărat cu­nos­­cut, îl reprezintă bân­­tui­rile de fantome. O mare parte din dis­tru­­gerile pro­duse cas­telului au fost făcute de germani, pe vremea când folo­seau clădirea ca spital militar. Pre­zenţa lor la castel a inspirat ani de zile jocurile co­piilor din sat, care se adu­nau seara acolo, pentru a se juca de-a soldaţii. Băieţii tri­mişi de părinţi cu oile la păscut urcau animalele la un etaj al castelului, de unde ele nu puteau să coboare, timp în care inventau tot felul de jocuri de-a războiul. Involuntar, în toiul "lup­telor" pe care le duceau, mulţi dintre ei au fost mar­torii unor în­tâmplări bizare, când la locul încăierării apăreau nişte făpturi transparente, îmbrăcate în uniforme de soldaţi.

 

Reporter: Ancuţa Stăvar
Imagine: Călin Fedeleş

 

Loading...
Comenteaza