Ce caută americanii la Cluj

Ce caută americanii la Cluj
Şefii Ambasadei Statelor Unite ale Americii (SUA) şi Camerei de Comerţ Americane în România (AmCham) au sosit ieri la Cluj să ia pulsul comunităţii de afaceri din nordul Transilvaniei. Printre reprezentanţii companiilor cu care s-au întâlnit oficialii la hotelul City Plaza s-au numărat cei de la Emerson, Office Depot, Nokia, Citibank, PricewaterhouseCoopers, EnergoBit sau Brinel.

“Clujul este un oraş liniştit, cu un ritm lent, în care nu se întâmplă prea multe, mi s-a spus. Ei bine, fiţi fericiţi că este aşa, pentru că în curând va deveni unul mare, cu multe probleme. Apariţia Autostrăzii Transilvania va genera sosirea multor investitori, în special în sectorul industrial. Clujul se află în mijlocul României şi asta constituie din nou un avantaj.

 Cu toate acestea, Clujul este în competiţie cu Oradea, cu Iaşul, cu Galaţiul. Oamenii de afaceri de aici ar trebui să realizeze în parcurile industriale clădiri care să le poată da investitorilor interesaţi”, susţine ambasadorul SUA, Nicholas Taubman. Cu toate acestea, el nu a indicat termene precise de finalizare a autostrăzii. “într-un anumit număr de ani se vor realiza 415 km, dintre care 20 km în 2008”, a spus ambasadorul.

El a menţionat că firmele americane vor să investească la Cluj în sectoarele industrial, industrie uşoară, energie electrică şi servicii. Taubman a precizat că există trei mari investitori în România: Emerson care şi-a început producţia la Cluj, Ford Motor Company – cu 9.000 de angajaţi la Craiova şi Smithfield Foods – 6.000 de angajaţi la Timişoara. Preşedintele Imofinance Cluj, Iosif Pop, a cerut Ambasadei SUA să se implice în promovarea viitorului centru financiar-bancar al Clujului.

 “Acest proiect va face din Cluj al treilea centru regional al ţării, după Bucureşti şi Timişoara. Puteţi să ne ajutaţi cu o expertiză la faţa locului. Deja s-au conturat 2-3 zone în care să se construiască aceste clădiri şi facilităţi. Studenţii şi-ar găsi locuri de muncă, iar dimensiunile medicală şi IT ale Clujului ar completa acest centru”, a argumentat Pop.

 

Blocaj informatic

 

Conducerea AmCham a sfătuit oamenii de afaceri din Cluj să se înscrie în baza sa de date pentru a avea acces la contacte cu companiile din SUA şi pentru a putea participa cu delegaţiile româneşti la cel puţin zece manifestări expoziţionale organizate în această ţară.

AmCham se va implica şi în selectarea partenerilor locali pentru aprovizionarea bazei militare NATO din comuna Mihail Kogălniceanu (jud. Constanţa). Conducerea AmCham a criticat Guvernul României pentru felul în care gestionează sănătatea, fiscalitatea şi comunicaţiile.

 “Pacienţii nu îşi cunosc drepturile, iar promovarea transparenţei în folosirea fondurilor destinate sistemului sanitar este precară. Nici parteneriatele public-privat nu sunt bine folosite în unităţile sanitare. Legea investiţiilor trenează. Despre sectorul tehnologiei informaţiei (IT) se spunea înainte că e în creştere, iar acum a devenit o adevărată Cenuşăreasă, deşi generează o valoare mare.

 La rândul lor, agenţiile guvernamentale nu au un sistem de comunicare bine pus la punct: nici între ele şi nici pentru furnizarea de informaţii către public”, a spus directorul executiv al AmCham România, Anca Harasim. Nicolae Beuran, consilier al preşedintelui Camerei de Comerţ şi Industrie Cluj, a garantat AmCham un stand gratuit la unul dintre târgurile organizate de Expo Transilvania.

“Judeţul Cluj are 700.000 de locuitori, iar zona de nord-vest, 2,2 milioane. La Cluj-Napoca sunt peste 100.000 de studenţi. Din păcate, sectorul IT duce lipsă de resurse umane corespunzătoare”, a menţionat Beuran.

 

Doar pe locul cinci

 

Potrivit datelor CCI Cluj, la 30 iunie numărul companiilor cu participare americană din judeţ era de 207 dintr-un total de 4.491 de societăţi cu participare străină.

 în privinţa numărului de societăţi, SUA ocupă locul cinci la nivel de judeţ printre investitorii străini, după Italia, Ungaria, Germania şi Austria, dar nu se regăseşte între primele zece dacă ierarhizarea se face în funcţie de capitalul social.

Loading...
Comenteaza