Comedy Cluj vrea să se impună în Europa Centrală şi de Est

Comedy Cluj vrea să se impună în Europa Centrală şi de Est
Legenda filmului de comedie francez Jacques Tati va deschide oficial Festivalul Internaţional de Film de comedie Comedy Cluj.

70 de filme, 200 de proiecţii, şase secţiuni şi 12 lungmetraje care îşi vor disputa trofeul Comedy Cluj întregesc puzzle-ul din care este compusă prima ediţie a Festivalului Internaţional de Film Comedy Cluj. Pelicula care va sparge gheaţa, pe 10 octombrie, în cadrul ceremoniei de deschidere, este “Vacanţa domnului Hulot”, un film celebru, regizat de un cineast care se confundă cu comedia franceză – Jacques Tati.

 

Festivalul Internaţional de Film Comedy Cluj se va desfăşura între 10-18 octombrie. Potrivit organizatorilor, cele 70 de filme alese de un juriu de specialitate sunt menite să ilustreze complexitatea genului “comedie”. 12 lungmetraje s-au înscris în competiţia festivalului. Franţa va concura cu două pelicule: “Fabrica de biciclete” - debutul regizoral al lui Frederic Ledoux, asezonat cu puţină autobiografie, joc actoricesc plin de naturaleţe şi spontaneitate, precum şi cu resurse tehnice şi financiare minime.

 

Cea de-a doua comedie franceză din concurs este “Louise Michel”, în regia lui Benoît Delepine şi Gustave Kervern. Delepine a câştigat în 2004 cu pelicula “Aaltra”  premiul publicului la TIFF şi premiul Cinemagia pentru cel mai bun film din competiţie. Celelalte zece comedii provin din Rusia, Bulgaria, Cehia, Ungaria, SUA. Juriul va fi prezidat de regizorul belgian Yvan LeMoine şi va fi compus din directorul Centrului Naţional de Film din Bulgaria, Alexander Grozev, directorul festivalului de film Piemonte din Toronto, Vittorio Sclaverani, criticul de film Călin Stănculescu şi actorul român Alexandru Bindea.

 

Pentru prima ediţie organizatorii festivalului au pregătit şase secţiuni: comediile Comedy, cu 18 filme “din toate ţările şi pentru toate gusturile”, Secţiunea Panoramă a filmului francez, cu 14 lungmetraje din 1930 până azi, Secţiunea focus Ungaria, cu 5 filme şi ultimele două secţiuni dedicate maeştrilor comediei Jacques Tati şi Alexandru Tatos. Cu un buget de  1 milion de lei, oficialii Comedy Cluj au anunţat ieri că actorii Marin Moraru şi Tora Vasilescu vor primi premii de excelenţă. “Valoarea premiilor încă nu a fost decisă, pentru că am vrut să ne concentrăm mai mult pe satisfacerea publicului decât pe focurile de artificii. Cinefilii clujeni, avizaţi în materie de film, ne obligă să începem această primă ediţie de la un nivel înalt. Intenţionăm să facem acest festival cel mai important din Europa Centrală şi de Est”, a declarat Sorin Dan, directorul Festivalului.

 

în plus, organizatorii au anunţat mai multe evenimente adiacente proiecţiilor, precum petreceri tematice, previzionarea unor filme aflate în lucru şi workshop-uri despre recondiţionarea peliculelor vechi. Principalul sponsor al Festivalului este Fundaţia Groupama GAN pentru Cinema, al cărui preşedinte, Gilles Duval, va fi prezent în Cluj, la ceremonia de deschidere. Fundaţia Groupama GAN pentru Cinema oferă în fiecare an premiul “Un Certain Regard” la Festivalul de Film de la Cannes. Biletele pentru festival vor fi puse în vânzare începând cu 8 octombrie, preţul unui bilet întreg fiind de 8 lei, iar unul redus 6 lei. Amatorii de cinematografie de gen pot achiziţiona şi un card acces total, care costă 200 de lei şi permite accesul nelimitat la toate spectacolele şi petrecerile din festival.  “Vrem să facem din Cluj capitala filmului din România, fără echivoc”, a mai spus Sorin Dan.

 

 

Competiţia Comedy:

 

Filmele Festivalului de Comedie vor rula la cinematografele din centrul oraşului, Republica, Victoria, Arta, şi Casa de Cultură a Studenţilor. Acestea sunt:

 

Celălalt domn Johnson, regia Carl Haber, Cehia 2008

Plutind la întâmplare, regia Boris Khlebnikov, Rusia 2006

Fabrica de biciclete, regia Frederic Ledoux, Franţa 2008

Hindemith, regia Andrey Slabakov, Bulgaria 2008

12 într-o cutie, regia John McKenzie, Marea Britanie 2006

Specialitatea bucătarului, regia Nacho G. Velilla, Spania 2008

Voi, cei vii, regia Roy Andresson, Suedia 2007

Frumoasa Dunăre albastră, regia Darco Bajic, Serbia 2008

Louise Michel, regia Benoît Depeline şi Gustave Kervern, Franţa 2008

Doar sex şi nimic altceva, regia Krisztina Goda, Ungaria 2005

David&Layla, regia Jalal Jonroy, SUA 2005

Revoluţia dnei Ratcliff, regia Bille Eltringham, Marea Britanie-Ungaria 2007

 

Loading...
Comenteaza