Comportamentul violatorilor, analizat psihologic la Cluj

Comportamentul violatorilor, analizat psihologic la Cluj
Psihologia cognitivă a violatorilor va fi analizată de un asistent universitar de la Catedra de Psihiatrie a Universităţii de Medicină şi Farmacie din Cluj, Anamaria Susin, miercuri la Atelierul de Filosofie şi Antropologie Medicală, din clădirea Medicală II.

Atelierul se desfăşoară sub egida Universităţii de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu" din Cluj-Napoca, într-un "cadru informal de discuţii multi- şi transdiciplinare, focalizate pe chestiuni considerate ca aparţinând medicinii, dar care se află de fapt la confluenţa diferitelor specialităţi ce studiază omul - filosofia, psihologia, sociologia, antropologia, istoria, dreptul, teologia, literatura şi altele", spune coordonatorul Istvan Kiraly.

Anamaria Susin spune că există mai multe explicaţii pentru comportamentul violatorilor: prezenţa unei tulburări mintale sau consumul de droguri sau alcool, "însă aceşti factori pot creşte probabilitatea violului dar nu pot explica comportamentul complex organizat întâlnit în viol", adaugă ea. "Chestionarea directa a 35 de violatori în legătura cu infracţiunea săvârşita a obţinut răspunsuri care explicau, scuzau, justificau sau minimizau fapta. Dar studiul a scos în evidenţă atât aderenţa la mituri cât si prezenţa schemelor cognitive distorisonate. Vor fi discutate in cadrul întâlnirii care sunt credinţele false ale acestor violatori precum şi cogniţiile care concură într-un astfel de comportament", a mai spus universitarul.

Loading...
Comenteaza