Constructia opritã de Boc si Platon, aprobatã de tribunal

Constructia opritã de Boc si Platon, aprobatã de tribunal
Instanta a respins actiunea demaratã în 2008 de prefecturã si de zeci de oameni pentru anularea unei autorizatii de constructie pe strada Viilor.

în 19 ianuarie 2008, fostul primar Emil Boc si fostul prefect Cãlin Platon se deplasau la un santier de pe strada Viilor pentru a stopa lucrãrile, ca urmare a reclamatiilor vecinilor. De atunci, lucrãrile la un bloc de sase etaje sunt suspendate. în urmã cu câteva zile, tribunalul a comunicat hotãrârea prin care a respins cererea prefecturii si a zecilor de reclamanti din blocul învecinat cu santierul ilegal. Sentinta nu este definitivã.

 

Zeci de locatari din blocurile de patru etaje de pe strada Viilor nr.  27, împreunã cu Institutia Prefectului Judetului Cluj, au depus în 2008 o actiune judecãtoreascã împotriva primãriei si investitorilor Ioan si Vasile Pop pentru anularea autorizatiei de construire a unui bloc de sase etaje.

 

Oamenii sunt surprinsi de sentinta tribunalului, pe care au primit-o recent. “Autorizatia de construire respectã prevederile PUD (plan urbanistic de detaliu – n. red.) aprobat prin HCL nr. 563/11.09.2007 prin care s-a stabilit amplasamentul pe parcelã, regimul de înãltime, POT, CUT, precum si relatia cu vecinãtãtile, iar HCL nr. 563/2007 a fost emisã în baza prevederilor Legii nr. 350/2001 care permite derogãri de la PUG (plan urbanistic general – n. red.)”, se aratã în sentinta sectiei de contencios a Tribunalului Cluj. Locuitorii nemultumiti au hotãrât în sedinta asociatiei de proprietari cã vor ataca cu recurs sentinta tribunalului.

 

în ianuarie 2008, reclamantii au iesit în stradã dupã ce constructorul a sãpat groapa pentru fundatie. Oamenii se tem si acum cã blocul în care locuiesc se poate prãbusi, deoarece groapa este foarte apropiatã.

 

“Am vorbit la Inspectia în Constructii si mi-au spus cã aici e versant si suntem în pericol sã alunece blocul. Când au sãpat groapa era 7 dimineata si ne-am trezit cu excavatorul la geam, de am crezut cã ne ia balconul”, povesteste Camelia Kun. Aceasta spune cã ar accepta o constructie mai micã. “Este o aberatie sã faci bloc de sase etaje într-o curte interioarã. Ne vom putea da mâna pe geam între blocuri”, spune femeia. Santierul se întinde peste locul de joacã din spatele blocurilor de pe Viilor nr. 27. “Mai bine investim în procese decât sã ne sufocãm”, a precizat un alt locuitor de pe Viilor, Ileana Mãcicãsan.

 

Beneficiarul autorizatiei de constructie pentru blocul de sase etaje spune însã cã proaspãta sentintã nu-l ajutã prea mult, deoarece nu mai are bani sã construiascã. “Ne-au tinut doi ani si jumãtate din lucru. Doi ani si jumãtate în care mi-am pierdut casa, cã mi-a luat-o banca, m-au pãrãsit nevasta si copiii si stau în chirie. Eu am pierdut vreo 400-500.000 de euro, care erau bani multi pentru mine si familia mea, nu cresc euro în grãdinã”, a declarat Vasile Pop, administratorul HV Imobil Construct.

 

Bãrbatul mai spune cã artileria îndreptatã de autoritãti împotriva proiectului de locuinte pe care dorea sã-l ridice a fost “o ambitie personalã a prefectului” de la acea vreme, Cãlin Platon. “Sentinta e bine cum a fost datã acum, însã se va face recurs, eu nu mai am bani sã construiesc, eventual dacã vând proiectul. Oricum, nu mi-a venit nici o înstiintare despre hotãrârea instantei; postasul îmi aduce cu întârziere corespondenta. De-acum voi aplica numai judecata strãzii, dacã îl vãd pe Platon”, a mai spus Pop, care a mentionat cã el a fost “crescut pe stradã” si nu ar fi trebuit sã aibã încredere în autoritãti niciodatã.

 

“Nu respectã regulile de urbanism”

 

Fostul prefect Cãlin Platon a precizat cã nu doreste sã comenteze decizia unei instante si cã a stopat lucrãrile pentru cã autorizatia de constructie nu respecta planul urbanistic general si limitele de distantã fatã de vecini. “Si eu, si domnul Boc, am descoperit la acea vreme cã autorizatia de constructie nu respectã regulile de urbanism”, a spus Platon. în ceea ce priveste declaratia lui Vasile Pop, fostul prefect considerã cã acesta “a sãrit calul”.

 

Loading...
Comenteaza