Corina Creţu cere proiecte mature de la Ministerul Transporturilor: "România a pierdut bani în acest domeniu"

Corina Creţu cere proiecte mature de la Ministerul Transporturilor: "România a pierdut bani în acest domeniu"

Comisarul european pentru politică regională, Corina Creţu, face apel la Ministerul Transporturilor (MT) să depună proiecte mature pentru finanţare europeană.

Corina Creţu a declarat, vineri, la Cluj, la un dialog cu cetăţenii organizat la Facultatea de Studii Europene a Universității Babeș-Bolyai, că ultimul proiect depus de România pe Programul Operaţional Infrastructură Mare este metroul Gara de Nord – Otopeni, neexistând proiecte noi, în afară de fazarea proiectelor de apă şi canalizare.

„Sunt probleme privind capacitatea administrativă, nu s-a redus birocraţia, iar domeniul transporturilor este unul în care România a pierdut bani. Analizăm proiectul de metrou Gara de Nord – Otopeni, ultimul depus de România pe Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM) şi nu mai avem proiecte noi, în afară de fazarea proiectelor de apă şi canalizare.

Este important să se vină cu proiecte noi pentru că, începând de anul viitor, se termină proiectele fazate până în 2020. Vestea bună este că aceste proiecte se vor termina, vestea proastă este că deja consumă din ceea ce ar fi trebuit să fie alocat pe proiecte noi din perioada 2014-2020. Fac un apel la MT să pregătească proiecte mature, Sibiu – Piteşti, Piteşti – Constanţa, podul de la Brăila.

Avem bani să începem din această perioadă de programare studiul de fezabilitate pentru autostrada montană. Avem bani din POIM, sunt surprinsă că toţi primarii îmi spun că nu sunt bani, dar la Comisia Europeană (CE) ultimul proiect sub analiză este metroul Gara de Nord – Otopeni”, a spus Creţu, citată de mediafax.ro. 

Potrivit acesteia, deşi se spune că reprezentanţii CE îngreunează lucrurile privind absorbţia fondurilor europene, s-a constatat un fenomen: faptul că unele state membre adaugă, prin ghiduri, tot felul de condiţionalităţi în plus faţă de regulamentele europene.

„Avem întârzieri în toate statele membre din cauza adoptării târzii a legislaţiei privind perioada 2014-2020 şi spun că trebuie să învăţăm din lecţiile trecutului”, a explicat Corina Creţu.

Loading...
Comenteaza