Culisele luptei sindicale din CFR Cluj. Miza banilor

Culisele luptei sindicale din CFR Cluj. Miza banilor
Libertatea angajaţilor CFR de fi reprezentaţi în procese de sindicatul pe care îl aleg pare a fi doar
o vorbă, în ciuda faptului că acest drept este garantat de Legea dialogului social, reclamă un impiegat de mişcare de la Centrul Regional Cluj.

 

Un angajat al companiei a dezvăluit pentru ZIUA de CLUJ lupta ce se dă între sindicatele CFR pentru menţinerea membrilor cu orice preţ, miza fiind banii.

Sebastian Ioan Luca lucrează ca impiegat de mişcare la Sucursala Centrul Regional de Exploatare, Întreţinere şi Reparaţii (CREIR) CF Cluj, la Halta de mişcare Cuciulat, judeţul Sălaj. Timp de mai mulţi ani, Luca a fost membru al sindicatului Libertatea Căi Ferate Cluj, însă, începând cu data de 1 august 2012 a decis să se alăture unei alte organizaţii sindicale, Sindicatul CT Nord-Vest. Angajatul CFR a povestit că s-a trezit reprezentat în instanţă de Libertatea Căi Ferate Cluj fără a semna vreun acord în acest sens, iar Compartimentul Financiar i-a virat în cont, în iulie 2013, după finalizarea procesului cu Compania Naţională de Căi Ferate SA, suma de 130 de lei, reprezentând o tranşă din plata eşalonată a unor drepturi salariale, obţinută prin angajarea unui executor judecătoresc. Bărbatul a semnalat Serviciul Financiar asupra refuzului de a primi suma respectivă, întrucât nu a fost de acord să fie reprezentat de sindicatul Libertatea, şi a restituit banii, în 19 august. Dovada returnării banilor şi a faptului că Serviciul Financiar a acceptat returnarea este făcută cu o chitanţă înregistrată sub numărul 006508, emisă de casieria Sucursalei CREIR CF Cluj.

În 25 iulie, Sebastian Ioan Luca a făcut şi o plângere penală către Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, în care arăta că în perioada în care a fost membru al Sindicatului Libertatea Căi Ferate Cluj nu a semnat nici un tabel sau vreun înscris prin care să-şi dea acordul pentru a fi reprezentat de acest sindicat în instanţă. Totodată, Luca precizează că nu a semnat pentru reprezentare în instanţă, cu Sindicatul Libertatea, nici după ce s-a alăturat ca membru unei alte organizaţii sindicale. „În pofida acestui fapt am figurat în procesul Sindicatului Libertatea Căi Ferate Cluj ca parte împotriva Companiei de Căi Ferate CFR. Ca urmare, mi-au fost aduse la cunoştinţă Convenţia de eşalonare la plată 41/B/4223/27.12.2012, Convenţia de eşalonare la plată 41/B/1/3173/02.07.2013, convenţii pe care le-am refuzat, întrucât consider că îmi lezează drepturile şi sunt urmare a unor infracţiuni", arată Luca în plângerea penală. Imediat după ce Luca a ieşit din Sindicatul Libertatea, respectiv în 6 august 2012, liderul Sindicatului Liber CT Nord-Vest, Dan Taloş, a înştiinţat Compartimentul Financiar al companiei privitor la noua situaţie, solicitând să fie virată cotizaţia de sindicalist a acestuia la noua organizaţie. „Era clar pentru toţi că nu mai eram membru al Sindicatului Libertatea", a spus Luca. Cu toate acestea, pe convenţiile de eşalonare a plăţii (una cu data de 27.11.2012 şi una cu data de 02.07.2013), ce se voiau a fi încheiate între Luca şi Compania Naţională de Căi Ferate CFR SA, cel dintâi apare ca membru al Sindicatului Libertatea, deşi bărbatul era încă din 1 august 2012 membru al unui alt sindicat. Angajatul a declarat, în mod expres, pe convenţii, că nu este de acord cu eşalonarea.

Procesul dintre Sindicatul Libertatea şi Compania Naţională de Căi Ferate SA a început în luna iunie 2012, la Tribunalul Sălaj, iar prin decizia definitivă a Curţii de Apel Cluj, din 18 decembrie 2012, membrii sindicatului au câştigat plata salariului suplimentar afarent anilor 2007, 2008 şi 2009, precum şi ajutorul material care li se cuvenea cu ocazia sărbătorilor de Ziua Feroviarilor, Paşte şi Crăciun aferente anului 2009. Dar, drepturile fiind câştigate prin sindicat, tot sindicatul a pornit executarea silită a sumelor ce li se cuvin membrilor din organizaţie. „Am primit acei 130 de lei, plată eşalonată, pe care i-am şi returnat. Eu nu am fost de acord nici să fiu reprezentat în proces de Sindicatul Libertatea şi nici să ceară executarea în numele meu. Nu sunt de acord cu plata eşalonată, când şefii au primit în mână toţi banii, câte 8.000 de lei în medie. Dacă vorbim de solidaritate, atunci să vină din partea tuturor! Eu am de recuperat aproximativ 4.000, până la 5.000 de lei şi am probleme în familie, probleme de sănătate, acei bani îmi sunt necesari. Nu eşalonat, cum vor ei. A trebuit să iau un credit ca să îmi rezolv problemele de familie, pentru că ei m-au reprezentat fără să le-o cer. Am făcut în nume propriu o cerere de executare silită a Companiei de Căi Ferate, şi cu toată responsabilitatea am declarat că nu am mai pus în executare titlu executoriu la un alt executor judecătoresc", a declarat Sebastian Ioan Luca.

Pe de altă parte, Sebastian Ioan Luca spune că sindicatul care l-a reprezentat în proces, fără să-şi dea consimţământul, nu a cerut dobânzi la sumele cerute în instanţă. „E vorba de 4.000 de membri ai sindicatului din Cluj, şi fiecare, în medie, ar trebui să primească înapoi aproximativ 1.000 de euro, bani de care nu s-au folosit începând cu 2007, aşadar, la un simplu calcul iese o dobândă foarte mare. Se aude că la mica înţelegere cu compania unii ar putea profita de aceşti bani", a spus Luca.

În replică, liderul Sindicatului Libertatea Căi Ferate Cluj, Marius Mureşan, a spus că Luca nu mai este membru în organizaţia pe care o reprezintă. „Sindicatul a reprezentat atunci 200 de oameni, iar procesul s-a terminat. Dacă voia atunci să nu mai fie reprezentat trebuia să ceară în mod expres acest lucru. Nu a făcut nici o cerere, nici la noi, nici la instanţă. La mine nu a ajuns nici un act că renunţă la proces. Alţii au renunţat în mod expres, iar instanţa a luat act de renunţarea lor la proces", a spus Mureşan. Totodată, liderul de sindicat susţine, contrar lui Sebsatian Ioan Luca, că la introducerea acţiunii în instanţă acesta a încuviinţat să fie reprezentat de Sindicatul Libertatea Căi Ferate Cluj. „El are sentinţă şi poate să o pună în executare pentru recuperarea banilor", a completat Mureşan. Întrebat de ce Luca a primit totuşi cei 130 de lei în cont ca plată eşalonată, dacă nu a acceptat convenţiile, liderul de sindicat a spus că „unitatea a făcut un protocol cu angajaţii pentru executarea silită, dar se poate executa şi în mod individual. În cazul domnului Luca a fost o eroare a Compartimentului Financiar, i-au fost viraţi banii din greşeală", a încheiat Marius Mureşan.

Potrivit Legii dialogului social, „organizaţiile sindicale au dreptul de a întreprinde orice acţiune prevăzută de lege, inclusiv de a formula acţiune în justiţie în numele membrilor lor, în baza unei împuterniciri scrise din partea acestora. Acţiunea nu va putea fi introdusă sau continuată de organizaţia sindicală dacă cel în cauză se opune sau renunţă la judecată în mod expres".

Loading...
Comenteaza