Cum te trezeşti fără salariu din cauza unei amenzi neplătite

Cum te trezeşti fără salariu din cauza unei amenzi neplătite
Clujenii care nu îşi plătesc la timp amenzile de circulaţie, taxele la Finanţe sau ratele la bancă se pot trezi fără acces la cardul de salariu sau chiar cu sechestru pe maşină sau casă. Ce căi de apărare au la îndemână cei aflaţi într-o astfel de situaţie?

Amânarea plăţii unei amenzi de circulaţie în contul primăriei sau a unei taxe, indiferent de valoarea acesteia, la Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) poate provoca situaţii neplăcute pentru cel aflat în cauză. Potrivit Codului de procedură fiscală, dreptul de a cere executarea silită a creanţelor fiscale poate începe după neplata a mai mult de un an a taxelor şi impozitelor şi după 15 zile de la data comunicării procesului-verbal de contravenţie.

Înainte de a recurge la executarea silită, creditorul, fie că e vorba de primărie, DGFP sau o unitate bancară, este obligat să emită o somaţie în care datornicul este înştiinţat că are la dispoziţie 15 zile pentru a plăti. Somaţia este însoţită de un exemplar al titlului executoriu, iar dacă debitorul nu-şi plăteşte nici atunci datoria, urmează executarea silită, o procedură greu de oprit, ale cărei consecinţe se remediază cu mult timp pierdut, în situaţia în care, de exemplu, se blochează contul datornicului. Practic, contul debitorului rămâne blocat până la achitarea tuturor datoriilor, şi, în multe cazuri, acesta nu mai are acces la banii din salariu, dacă aceştia sunt primiţi pe card bancar.

Creditorii folosesc cel mai des poprirea pentru a-şi recupera banii, ceea ce înseamnă indisponibilizarea oricăror sume de bani ale datornicului. Astfel, Primăria Cluj-Napoca, de exemplu, informează băncile şi le transmite câte un exemplar al titlului executoriu, iar acestea sunt obligate să transfere sumele primite de debitor direct creditorului, adică municipalităţii în acest caz. În tot acest timp, accesul datornicului la propriul card poate fi blocat, cu toate că, oricât de mari ar fi debitele, creditorul nu poate lua, lunar, decât o treime din veniturile acestuia, sau, în cazul în care sunt mai multe popriri, maxim 50% din salariul rău-platnicului.

"Întreaga procedură este prevăzută de lege. În momentul în care nu îţi plăteşti datoriile, primeşti somaţie şi dacă trece ziua scadenţei, eşti bun de plată, în sensul că sunt anunţate toate băncile şi ţi se pune poprire pe cont. Astfel, ţi se trag banii de pe cont fără a mai fi anunţat, până la stingerea debitului", a declarat Gligor Gavriş, purtătorul de cuvânt al DGFP Cluj. Reprezentanţii de la departamentul de Asistenţă fiscală a contribuabililor din cadrul DGFP au explicat, pentru ZIUA de CLUJ, mecanismul prin care se poate debloca, într-o astfel de situaţie, contul datornicului. "După ce se blochează cardul, trebuie să prezentaţi chitanţa la organul fiscal prin care să faceţi dovada de plată. Apoi, se face adresă către banca la care aveţi cardul că s-a stins debitul, şi abia apoi se poate debloca", a explicat o funcţionară a Fiscului. Întreaga operaţiune poate dura peste o săptămână, timp în care fostul datornic nu are acces la propriul salariu, în cazul în care i-a fost blocat chiar cardul pe care îşi primeşte leafa.

În cazul în care e vorba de amenzi de circulaţie neplătite la timp, Primăria Cluj-Napoca este instituţia îndreptăţită să ceară executarea silită. "În momentul în care vorbim de o amendă neplătită la timp, aceasta intră de pe debite taxe şi impozite la debite neîncasate. Se trimite somaţie de plată şi după ce trece termenul legal, se face poprirea. Sunt destule situaţii de acest fel", a declarat Oana Buzatu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Cluj-Napoca.

Avocatul Cristian Săvuş a explicat ce căi de a se apăra are la dispoziţie o persoană faţă de care s-a început executarea silită. "Se poate face contestaţie la executare, în termen de 15 zile după ce s-a aflat de instituirea popririi. Însă, deşi se presupune că o astfel de cerere se judecă în regim de urgenţă, lucrurile nu stau întotdeauna aşa în practică. În cazul în care s-a pus poprirea, depinde şi de comportamentul băncii, pentru că sunt unităţi care, dacă văd că e vorba de un card de salariu, popresc doar o treime din bani. Însă, dacă e un card pe care intră mai multe venituri, e foarte posibil să se blocheze cu totul. În mod normal, executorul trimite înainte de instituirea popririi o somaţie. Debitorul, în cunoştinţă de cauză, ar trebui să înştiinţeze banca şi să ceară ca în cazul în care vine poprirea să poprească doar o treime din bani pentru că e cardul de salariu", a arătat Săvuş.

 

Loading...
Comenteaza