Cum vor să salveze Cetăţuia

Cum vor să salveze Cetăţuia
Studierea zonei Cetăţuii va fi tema abordată în cadrul primei şcoli de vară organizate de Ordinul Arhitecţilor, filiala Transilvania, în colaborare cu o serie de facultăţi ale universităţilor clujene, dar şi cu primăria.

Cetăţuia se numără printre problemele cele mai fierbinţi ale oraşului, motiv pentru care Ordinul Arhitecţilor din România, filiala Transilvania (OAR-T), a venit cu o propunere interesantă. În cadrul unei şcoli de vară din luna iulie, studenţii unor facultăţi de specialitate din cadrul universităţilor clujene (Arhitectură, Artă, Peisagistică, Sociologie, Media-Foto, Gravură, etc.) vor lucra şi vor colabora în vederea creionării unei strategii care să releve posibilităţile de punere în valoare a acestui spaţiu, atât din punct de vedere arhitectural şi cultural, cât şi turistic. Primăria se angajează să asigure cazarea şi masa studenţilor participanţi.

Numai din cadrul Facultăţii de Arhitectură (Universitatea Tehnică), ar urma să participe la această şcoală de vară circa 30 de studenţi, a anunţat şeful OAR-T, Szabolcs Guttmann. El a explicat că şi profesorii unor facultăţi de specialitate din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai (UBB), Univeristăţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară, dar şi al Universităţii de Artă şi Design şi-au exprimat acordul de a se înscrie cu studenţi la această şcoală de vară. "Dincolo de elaborarea unui studiu complex, care va contribui la dezvoltarea acestei zone importante a oraşului, le oferim ocazia studenţilor universităţilor clujene să colaboreze între ei", a explicat Guttmann. În opinia sa, studiul elaborat pe parcursul celor două săptămâni de tabără va aduce un real beneficiu administraţiei locale, care va putea dispune de un material de specialitate care să trateze acest amplasament al Cetăţuii nu doar din perspectivă arhitecturală, ci şi din punct de vedere al dezvoltării urbane, al promovării unui concept turistic.

"Vor avea loc dezbateri pluridisciplinare, echipe de profesori se vor organiza pentru a coordona aceste lucrări. De asemenea, studenţii de la arhitectură vor conlucra pe partea de amenajare cu studenţi din Budapesta. Pentru platoul Cetăţuii aşteptăm şi idei privind implementarea unor concepte culturale, iar aici vor fi invitaţi studenţii graficieni. Se pot realiza expoziţii, spectacole, piese de teatru cu tematică şi nu numai. Studenţii de la piesagistică vor putea contribui cu propuneri legat de îmbunătăţirea vegetaţiei, cei de la compartimentul media, din cadrul UBB, Facultatea de Teatru şi Televiziune vor putea filma şi vor putea expune imagini legate de istoricul acestui loc", a detaliat Guttmann. Sociologii îşi vor putea aduce, de asemenea, contribuţia în privinţa identificării problemelor specifice ale zonei respective, urmând a propune şi soluţii. Toate soluţiile identificate ar urma să fie cuprinse într-o strategie de punere în valoare a întregii zone a Cetăţuii, a arătat Guttmann, iar în sensul acesta primăria este invitată să sprijine această şcoală de vară.

"Avem nevoie de cazare şi de masă pentru studenţii noştri. Acesta este, practic, un prim demers în care ne dorim să arătăm că putem ieşi în afara planşetelor noastre pentru a lucra în beneficiul oraşului", a spus Guttmann. Viceprimarul Clujului, Laszlo Attila, a menţionat că această propunere va fi bine primită în Consiliul Local şi că se va acorda tot sprijinul solicitat pentru ca şcoala de vară să se organizeze în primele două săptămâni din luna iulie. Guttman a precizat că şi proprietarii de pe Cetăţuie şi-au dat acordul ca studenţii să cerceteze şi să lucreze în zonă. "Până la urmă, le facem şi lor un bine, pentru că studenţii vor veni în zona Cetăţuii, probabil vor fi cazaţi la hotelul de acolo, vor utiliza serviciile din zonă, deci va fi bine pentru toată lumea", a spus Guttmann.

Loading...
Comenteaza