Defrişări în Pădurea Hoia - Baciu. ONG-urile cer autorităţilor locale să discute cu proprietarii privați

Defrişări în Pădurea Hoia - Baciu. ONG-urile cer autorităţilor locale să discute cu proprietarii privați

„Opriți tăierile abuzive din Pădurea Hoia-Baciu” devine cea mai mare petiție pe o temă locală din Cluj.

Petiția se îndreaptă spre 6.000 de semnatari și când ajunge la 10.000 va fi depusă la Direcția Silvică, Primărie și Consiliul Județean Cluj. PETIŢIA POATE FI SEMANTĂ AICI!  Trei asociații semnatare propun autorităților un nou plan de amenajament pentru nu au dezbateri pentru a despăgubi proprietarii privați, dar și pentru a gândi un sistem mai bun de pază care să stopeze furturile.

„Garda Forestieră a constatat deja, în urma petiției, că s-au făcut tăieri ilegale și că nu există planuri de amenajament silvic. De aceea, urmează să cerem aceste planuri de la ROMSILVA. Planurile de amenajament sunt importante pentru că îți spun, printre altele, cum să tai copacii din pădure. Un plan de amenajament bun conduce la protejarea Pădurii Hoia-Baciu, nu la tăieri haotice și necontrolate”, a declarat Adrian Dohotaru, director executiv SOS, una dintre cele trei asociații semnatare ale petiţiei. 

„Primăriei Cluj și Consiliului Județean le cerem oficial să se întâlnească cu proprietarii privați, cu noi, experți silvici și reprezentanți ai societății civile, pentru a găsi soluții de despăgubire a proprietarilor.  Și, în primul rând, de a găsi soluții de stopare definitivă a tăierilor abuzive”, spune şi Horia Petrehuș, silvicultor. 

La rândul său, Laura Călugăr - co-producător al documentarului „Pădurea Hoia-Baciu - Adevăr sau legendă” și vicepreședinte al Asociației pentru Promovarea și Dezvoltarea Transilvaniei, explică: „Niciodată n-au stat la aceeași masă toate autoritățile implicate, toți proprietarii, așa că nu e de mirare ca s-a ajuns la acest haos incontrolabil. Noi, ca producatori ai documentarului, suntem un simplu ONG, deci puterea noastră este limitată. Putem doar să semnalăm și să facem petiții, în speranța că se vor lua măsuri înainte ca nepăsarea să distrugă un obiectiv unic, vizitat anual de mii de turiști din toată lumea.” 

Verificări în Pădurea Hoia – Baciu

În Pădurea Hoia - Baciu de la marginea oraşului Cluj-Napoca se taie abuziv copacii cu sutele. Conducerea Regiei Naţionale a Pădurilor a anunţat verificări, urmând să fie stabilit ce instituţie este competentă să facă anchetă în acest caz, dat fiind faptul că e o pădure privată.

Directorul General al Regiei Naţionale a Pădurilor Romsilva, Gheorghe Mihăilescu, a declarat recent că va solicita colegilor săi de la Cluj să vadă cine are competenţă să facă verificări în cazul tăierilor masive de copaci din Pădurea Hoia - Baciu şi din Poiana Rotundă, întrucât e vorba de pădure privată. „Am văzut şi eu situaţia din Pădurea Baciu. Este o este o pădure privată şi am să cer date celor de la Cluj să vedem dacă este pe competenţa mea sau dacă este pe autoritate, dacă este într-un ocol de regim silvic”, a spus directorul Regiei Naţionale a Pădurilor Romsilva, Gheorghe Mihăilescu, citat de Mediafax.ro.  Ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, va cere corpului de control să verifice în teren dacă suprafaţa este cea care se regăseşte şi în acte.

Pădurea Hoia - Baciu din Cluj, renumită internaţional pentru fenomnele paranormale 

Pădurea Hoia - Baciu din Cluj este probabil cea mai faimoasă pădure din România, cunoscută datorită fenomenelor paranormale descrise de unii vizitatori, care au inclus-o în topurile locurilor bântuite. Poiana Rotundă de aici ar putea deveni însă şi ea doar o legendă, dacă tăierile de copaci continuă.

 

Loading...
Comenteaza