Demers pentru salvarea picturii din Catedrala Mitropolitană

Demers pentru salvarea picturii din Catedrala Mitropolitană
Procedura de înlocuire a picturii murale cu mozaicuri din Catedrala Mitropolitană din Piaţa Avram Iancu este neagreată de specialiştii clujeni în istoria artei, dat fiind faptul că din scenele biblice pictate pe pereţii bisericii nu a fost salvat nimic.

Lucrările de înlocuire a picturii din Catedrala Ortodoxă au început acum mai bine de 10 ani, însă mai marii bisericii nu au considerat că se cuvine să le şi salveze. În proporţie de peste 70%, scenele biblice şi imaginile unor sfinţi, pictate în anii 1928-1933 de către profesorii Academiei de Artă, Anastasie Demian şi Catul Bogdan, au dispărut pentru a face loc unor mozaicuri. Profesorul de istorie Nicolae Sabău spune că există tehnici prin care picturile ar fi putut fi extrase şi că a cerut în repetate rânduri Bisercii să le salveze pentru a fi expuse în muzeu. Purtătorul de cuvânt al Mitropoloiei, Bogdan Ivanov, a menţionat că au mai rămas picturi care pot fi salvate.

Prin anul 2002, Mitropolitul Bartolomeu lua decizia ca pictura murală din Catedrala Ortodoxă Mitropolitană, să fie înlocuită cu mozaicuri. „Nu îmi permit să comentez această decizie, pentru că instalarea mozaicurilor este o tehnică des folosită, deşi în cazul Bisericii Mitropolitane s-ar putea spune că nu s-a mers pe acea variantă clasică, de referinţă în istoria artei. Dar, în sfârşit, a fost o decizie a mitropolitului şi ea a fost acceptată şi agreată de toată lumea. Ce merită însă a fi subliniat e faptul că nu s-a salvat absolut nici una din scenele pictate. Iar asta în ciuda faptului că Factultatea de Teologie are şi o secţie de restaurare şi avea deci posibilitatea să se ocupe şi să selecteze o parte din scenele pe care le-ar fi putut extrage pentru a fi expuse în muzeu", a comentat profesorul clujean de istoria artei, Nicolae Sabău.

Acesta a menţionat că a stat de vorbă cu mai mulţi specialişti în restaurare care i-au explicat că sunt diferite tehnici prin care scenele biblice şi imaginile sfinţilor ar fi putut fi extrase, pe panorui, pentru ca ulterior acestea să poată fi expuse, de ce nu, chiar în Muzeul Catedralei. "Oricine va veni în catedrală ce îşi va imagina, că pereţii acestei bisericii nu au fost niciodată pictaţi. Până la urmă este vorba despre o mărturie care vizează perioada în care a fost realizată acestă catedrală. Nu putem şterge totul fără să lăsăm nimic în urmă", a comentat profesorul Sabău. În mai multe rânduri el s-a adresat conducerii Bisericii solicitând ca pe viitor să se aibă în vedere extragerea unor imagini (atâtea câte au mai rămas), pentru a fi expuse în muzeu. „Nu am primit încă un răspuns clar", a susţinut profesorul Sabău.

Purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Ortodoxe, Bogdan Ivanov, a explicat că s-a luat decizia de se înlocui pictura pentru că acesta nu mai corespundea anvergurii catedralei. "Suntem la curent cu cererea profesorului Sabău şi chiar vom încerca să extragem o parte din imaginile rămase. În perioada următoare vor începe din nou lucrările şi ne vom consulta cu specialiştii pentru a selecta scenele care mai pot fi extrase", a spus preotul Ivanov.

Construcţia Catedralei din Piaţa Unirii a fost începută la data de 10 septembrie 1923, piatra de temelie fiind aşezată la data de 7 octombrie 1923. La propunerea episcopului Nicolae Ivan s-a decis ca biserica să fie sfinţită cu hramul Adormirea Maicii Domnului. La ceremonia depunerii pietrei de temelie au participat numeroşi notabilităţi din conducerea guvernului, între care şi moştenitorul tronului ţării, prinţul Carol şi Ion I. C. Brătianu, şeful guvernului. Construirea catedralei a durat timp de zece ani, fiind ridicată între anii 1923-1933, lucrările fiind oprite de mai multe ori, din cauza lipsei fondurilor. Picturile murale ale edificiului au fost realizate între anii 1928-1933, de către profesorii Academiei de Artă Anastasie Demian şi Catul Bogdan.

Loading...
Comenteaza