“Diktatul” de la Bucureşti a sfârtecat Mitropolia lui Bartolomeu

“Diktatul” de la Bucureşti a sfârtecat Mitropolia lui Bartolomeu
Moştenire pângărită: Mitropolia Clujului, aşa cum a fost ctitorită de ÎPS Bartolomeu, nu mai există. Hotărârea aprobată în Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a lăsat-o fără un milion de oameni.

Hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române (BOR) a dat o lovitură grea Clujului, prin trecerea a două eparhii din jurisdicţia sa, a Alba Iuliei, respectiv a Oradiei, sub jurisdicţia Mitropoliei Sibiului. Mitropolia Clujului se va numi în continuare Mitropolia Clujului, Maramureşului şi Sălajului.

Anunţul a fost făcut oficial pe site-ul agenţiei de presă a Patriarhiei, basilica.ro. Conform anunţului, "Sfântul Sinod a luat act de dorinţa liber exprimată a clerului şi credincioşilor din Adunările eparhiale ale Arhiepiscopiei Alba Iuliei, Episcopiei Oradiei şi Episcopiei Devei şi Hunedoarei privind revenirea în jurisdicţia Mitropoliei Ardealului". În consecinţă, jurisdicţia teritorială a celor două mitropolii din Transilvania a fost modificată, la fel ca cea a Mitropoliei Banatului, se mai arată în anunţ. Mitropolia Ardealului va avea de acum în subordine Arhiepiscopia Sibiului, Arhiepiscopia Alba Iuliei, Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei, Episcopiei Covasnei şi Harghitei şi Episcopia Devei şi Hunedoarei. Mitropolia Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului îşi va schimba denumirea în Mitropolia Clujului, Maramureşului şi Sălajului şi va avea în subordine Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului, Episcopia Ortodoxă Română a Maramureşului şi Sătmarului şi Episcopia Sălajului. Mitropolia Banatului va avea ca eparhii sufragane Arhiepiscopia Timişoarei, Arhiepiscopia Aradului şi Episcopia Caransebeşului. Amintim că pe cuprinsul eparhiilor de Alba Iulia şi Oradea locuiesc peste un milion de credincioşi ortodocşi, în condiţiile în care întreg teritoriul Mitropoliei Clujului număra puţin peste 2,5 milioane de credincioşi, potrivit datelor disponibile pe site-ul mitropoliei clujene.

Cele trei propuneri ce vizau arondarea eparhiilor la Mitropolia Ardealului au avut şase voturi împotrivă, respectiv opt abţineri, contra a peste douăzeci de voturi pentru, conform surselor ZIUA de CLUJ. Dezbaterile din Sfântul Sinod au durat câteva ore, însă, în ciuda acestui fapt, toate trei iniţiativele, a Alba Iuliei, Oradiei, respectiv Devei şi Hunedoarei, au fost votate la un loc. Conform aceloraşi surse, o parte dintre sinodali, în special din diaspora, au fost nevoiţi să plece mai repede. Votul celor prezenţi a fost însă favorabil hotărârii de trecere a tuturor celor trei eparhii amintite, din care două de pe cuprinsul mitropoliei clujene. Modul de derulare al evenimentelor, cu privre la desprinderea celor două eparhii de Mitropolia Clujului, dar şi desfăşurarea şedinţei Sinodului de ieri au lăsat de înţeles că patriarhul BOR, Daniel Ciobotea, a sprijinit, fie şi tacit, ambele iniţiative. Ceea ce a deranjat opinia publică a fost că desprinderea Oradiei de Cluj dezechilibrează în mod evident raportul teritorial dintre cele două mitropolii transilvănene (cu atât mai mult cu cât Mitropolia Ardealului va îngloba şi Eparhia Devei şi Hunedoarei, din Mitropolia Banatului), contrar argumentelor enunţate de la nivelul Patriarhiei, de echilibrare teritorială a mitropoliilor.

Discuţiile cu privire la rearondarea unor eparhii de pe cuprinsul Mitropoliei Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului au început cu şedinţa comună a celor două sinoade mitropolitane din Ardeal, desfăşurată în decembrie 2011 la mănăstirea Sâmbăta de Sus. Sinodul Mitropolitan al Clujului, întrunit statutar săptămâna trecută, a admis că trecerea Eparhiei de Alba Iulia sub jurisdicţia Mitropoliei Ardealului va genera un echilibru între cele două mitropolii. În schimb, ierarhii întruniţi în şedinţa Sinodului Mitropolitan clujean au subliniat că "propunerea Episcopiei Oradiei de a ieşi din jurisdicţia canonică a Mitropoliei Clujului este nejustificată, atât sub aspect demografic, cât şi sub aspect geografic, ea nefiind limitrofă Mitropoliei Ardealului. Pusă în practică, o asemenea iniţiativă ar dezechilibra inutil raportul dintre cele două structuri mitropolitane din Transilvania şi, mai grav, ar anula principiul complementarităţii, al teritorialităţii şi al proximităţii, enunţat deja de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, şi ar duce la crearea unui climat de nesiguranţă şi relativizare instituţională", se specifica în comunicatul Sinodului Mitropolitan al Clujului. În final, atât hotărârea sinoadelor reunite din Ardeal, precum şi voturile exprimate de adunările eparhiale ale Alba Iuliei şi Oradiei, respectiv hotărârea Sinodului Mitropolitan al Clujului au fost incluse "la pachet" pe ordinea de zi a şedinţei Sfântului Sinod.

 

 

Loading...
Comenteaza