DNA a pus cătuşe pe mâinile unui important membru al „vechii gărzi" din PDL Cluj

DNA a pus cătuşe pe mâinile unui important membru al „vechii gărzi
Fostul director al Loteriei Române, clujeanul Gheorghe Benea, a fost reţinut joi de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA).

El este acuzat de luare de mită și abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave. Odată cu Benea, anchetatorii l-au reţinut şi pe Ovidiu Rîpanu, șef Serviciu Achiziții în cadrul Loteriei. De asemenea, şi fiica lui Benea, Laura, are calitatea de suspect în dosar.

Gheorghe Benea s-a învârtit multă vreme în cercurile intime ale PDL Cluj. Cariera sa ajuns la apogeu în 2009, când a fost numit - pe criterii politice - la conducerea Companiei Naționale Loteria Română (CNLR), la scurt timp după ce Emil Boc a ajuns premier. Timp de câţiva ani, Benea a făcut parte din "lumea bună" a celor care profitau de pe urma guvernării PDL, aşa că acum poate fi o bună sursă de informaţii pentru procurorii anticorupţie.

Benea a fost primar al municipiului Dej după revoluţie, însă mandatul a fost unul scurt: din ianuarie până în iunie 1990. Conform presei locale, a fost director tehnic la Fabrica de Celuloză şi Hârtie din Dej până în 1998, director la Someş Dej până în 2004, director la Pehart Tec Petreşti până în 2007, director adjunct la Remarul 16 Februarie Cluj până în 2008, preşedinte-director la Metalurgica Transilvană Aiud până în 1999, când a preluat funcţia de preşedinte-director general al Loteriei. În iulie 2012, după alegerile locale, Benea şi-a pierdut funcţia.

Benea a fost aproape, în 2008, să ajungă senator. A candidat din partea PDL în colegiul 3 din judeţul Cluj (zona Gherla-Dej), dar, deşi a luat cel mai mare număr de voturi, redistribuirea i-a jucat o festă, iar Parlament a ajuns contracandidatul său, liberalul Marius Nicoară. În 2012, a încercat din nou să candideze, de această dată la Primăria Dej, tot din partea PDL, dar a pierdut în faţa lui Costan Morar (PSD).

Revenind la dosarul "Loteria", trebuie precizat că, pe lângă cei doi reţinuţi, Benea şi Rîpanu, anchetatorii au dispus măsura controlului judiciar pentru 60 de zile față de alte două persoane: Cornelia Olaru, referent în cadrul Serviciului Achiziții și membru al comisiei de evaluare a ofertelor, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave și luare de mită, respectiv Iulian Cătălin Niculae, asociat și administrator al unei firme, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de complicitate la spălare de bani în formă continuată

De asemenea, în dosar au calitatea de suspecți Remus Leonard Lăzăreanu, director executiv al CNLR la data faptei, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave; Dan Gheorghiu, șef Birou Transport în cadrul CNLR, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave; Virgil Nicolae Sorescu, administrator al unei societăți comerciale cu activitate de comercializare autovehicule, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de complicitate de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave și spălare de bani în formă continuată; Constantin-Brăduţ Răducanu, administrator de firmă, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave;
- Laura Alexandra Benea, fiica lui Gheorghe Benea, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de complicitate la luare de mită și spălare de bani; Marius Bran, asociat și administrator de drept al unei firme, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de complicitate la spălare de bani.

Procurorii anticorupţie susţin că, "la data de 17 mai 2010, conducerea Companiei Naționale Loteria Română a atribuit unei societăți comerciale cu activitate de comercializare autovehicule (dealer auto), administrată de suspectul Sorescu Nicolae Virgil, un contract de furnizare de 182 de autovehicule în sistem buy-back, în valoare de 13.386.378,73 lei pentru înlocuirea parcului auto al Loteriei Române.

Contractul a fost inițiat, fundamentat și atribuit cu încălcarea prevederilor legale, prin licitație trucată anume pentru a favoriza respectiva societate comercială care a vândut astfel, Loteriei Române, autovehicule la un preț substanțial mai mare decât prețul pieței".

Anchetatorii au descoperit că "inculpații Benea Gheorghe, Rîpanu Ovidiu și suspectul Lăzăreanu Remus au inițiat procedura de achiziție fără a estima valoarea contractului de achiziție pe baza unor calcule care să aibă în vedere toate sumele plătibile; nu a fost întocmit un studiu de piață pentru determinarea valorii estimate a autovehiculelor noi achiziționate; nu a fost determinată nici valoarea estimată a parcului auto vechi al C.N.L.R. care urma a fi predat în sistem buy-back; nu a luat în calcul pentru determinarea valorii estimate a achiziției cheltuielile suplimentare - cu RCA, Casco, mentenanță - prevăzute în documente".

De asemenea, DNA precizează că "s-au preluat de la Sorescu Nicolae, reprezentantul dealerului auto, specificațiile tehnice ale autoturismelor comercializate de această societate comercială - date care ulterior au fost introduse în caietul de sarcini, iar în fișa de date a achiziției s-a impus introducerea unor condiții restrictive de participare, în scopul eliminării concurenței".

"Prin inițierea, atribuirea și derularea acestui contract a fost creat un prejudiciu în dauna Companiei Naționale Loteria Română estimat la valoarea de 2.314.707 lei", afirmă procurorii într-un comunicat de presă.

Oamenii conduşi de Codruţa Kovesi acuză că, "în schimbul atribuirii contractului de schimbare a parcului auto al Loteriei Române, persoane din conducerea Loteriei române au primit sume de bani și bunuri după cum urmează:

În calitate de șef Serviciu Achiziții în cadrul CNLR și în calitate membru în comisia de evaluare a ofertelor, inculpatul Rîpanu Ovidiu a pretins, la sfârșitul anului 2009 și începutul anului 2010, pentru sine și pentru alții suma de 1.500.000 lei, 4 autovehicule noi, respectiv un autovehicul marca Cadillac, un autovehicul marca Hummer, un autovehicul marca Opel și un autovehiculului marca BMW și un număr de 182 de autovehicule second hand rezultate din contractul de înlocuire a parcului auto în sistem buy back, din care a primit suma totală de 1.081.061,96 lei, în perioada iulie-septembrie 2010 (bani remiși din conturile societății administrate de Sorescu Nicolae Virgil în contul unei firme aparținând lui Rîpanu Ovidiu); 4 autovehicule noi respectiv un autovehicul marca Cadillac în sumă de 160.682 lei, un autovehicul marca Hummer în valoare de 139.364 lei, un autovehicul marca Opel în valoare de 59.380 lei și un autovehiculului marca BMW în valoare de 139.230 lei; autovehicule second hand în valoare de 1.179.029 lei, în perioada septembrie 2010 - ianuarie 2011

Procurorii susţin că, "din cele patru autovehicule preluate de Rîpanu Ovidiu, în cursul lunii iulie 2010, Benea Gheorghe, director general al CNLR a primit, prin intermediul fiicei sale, suspecta Benea Laura și pentru aceasta, autovehicul marca BMW, în valoare de 139.230 lei".

Din cele patru autovehicule preluate de Rîpanu Ovidiu, suspecta Olaru Cornelia, referent în cadrul C.N.L.R. și membru al comisiei de evaluare a ofertelor, a primit, în cursul lunii septembrie 2010, un autovehicul marca Opel în valoare de 59.380,80 lei, pe care l-a înmatriculat pe numele unei persoane din familie. Anterior, aceasta acceptase promisiunea de a primi acest bun în schimbul consemnării unor date nereale în documentația legată de licitație, au mai descoperit procurorii.

Pentru a ascunde adevărata proveniență a bunurilor/banilor ce fac obiectul infracțiunii de luare de mită, inculpatul Rîpanu Ovidiu, folosindu-se de două firme pe care le controla prin intermediul suspecților Niculae Iulian Cătălin și Bran Marius, a preconstituit relații comerciale nereale, vizând prestării de servicii fictive.

În acest sens, Rîpanu Ovidiu în înțelegere Sorescu Nicolae Virgil, a creat în sarcina societății administrate de ultimul menționat, beneficiară a contractului cu loteria, o "datorie" fictivă, prin întocmirea unor contracte care atestau operațiuni nereale (efectuarea unor servicii IT care nu s-au executat). Astfel, s-a creat aparența că banii nu ar fi fost primiți drept mită, ci în contul unor servicii IT, neprestate în realitate.

În același mod s-a procedat și cu mascarea mitei constând în cele patru autovehicule. Inițial, o sumă echivalentă cu valoarea acestora a fost transferată în conturile dealerului auto, însă, după câteva zile, suma a fost restituită sub pretextul achitării unor servicii IT neefectuate.

În paralel, după preluarea autovehiculelor învechite de la CNLR (în baza contractului de buy-back), societatea dealer auto a emis către una din firmele controlate de Rîpanu Ovidiu un număr de 182 de facturi fiscale (câte una pentru fiecare autovehicul primit de la CNLR. în sistem buy back) în valoare de 1.212.935 lei. Cu toate acestea, firma controlată de Rîpanu Ovidiu nu a achitat decât suma de 33.905 lei.

Așadar, conform înțelegerii, Sorescu Nicolae Virgil i-a remis lui Rîpanu Ovidiu, la o suma simbolică, și autovehiculele second-hand preluate în baza contractului buy-back. Apoi, a fost inventat un sistem de stingere a datoriei cu care firma lui Rîpanu Ovidiu figura în evidențele contabile ale dealerului auto, susţin procurorii anticorupţie.

Inculpații Benea Gheorghe și Rîpanu Ovidiu urmează a fi prezentați, la 16 septembrie, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile la Tribunalul București.

Benea și Rîpanu au mai fost trimiși în judecată într-o altă cauză, în calitate de persoane cu funcții de conducere în cadrul Loteriei. În acest dosar, Benea este acuzat de abuz în serviciu şi favorizarea făptuitorului în legătură cu un contract de comision încheiat de Loterie cu o societate care a vândut, prin intermediul agențiilor loto, cartele telefonice.

Loading...
Comenteaza