Doi profesori universitari din Cluj dau în judecată statul român la Strasbourg

Doi profesori universitari din Cluj dau în judecată statul român la Strasbourg
Profesorii Peter Hantz şi Lehel Kovacs, excluşi în 2006 din corpul profesoral al Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj, intenţionează să dea în judecată România la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) din Strabourg.
Cei doi profesori au fost demişi pe motiv că ar fi adus prejudicii de imagine instituţiei de învăţământ, prin montarea de plăcuţe bilingve, însă ei consideră că deciziile prin care au fost concediaţi ar fi ilegale.

Hantz şi Kovacs au apelat la fostul ministru ungar de justiţie Albert Takacs pentru a-i reprezenta la CEDO. Potrivit Magyar Hirlap, fostul ministru a acceptat solicitarea.

Peter Hantz a afirmat recent la Budapesta că numeroşi reprezentanţi ai minorităţilor naţionale din Europa au protestat împotriva unor declaraţii făcute la Cluj de către Knut Vollebaek, comisarul general pe problemele minoritare al OSCE.

Fostul ministru norvegian de externe a declarat că Universitatea Babeş-Bolyai de la Cluj este modelul multiculturalităţii.

Comisia de Iniţiativă Bolyai, al cărei vicepreşedinte este Peter Hantz, a primit un document în care Vollebaek susţine că trebuie descurajaţi toţi cei care urgentează înfiinţarea Universităţii Bolyai autonome şi de limba maghiară. în schimb, Comisia de Iniţiativă Bolyai va începe în luna iunie o campanie de strângere de semnături pentru reînfiinţarea universităţii maghiare de stat la Cluj.
Loading...
Comenteaza