Dramă domestică la Teatrul Maghiar

 Dramă domestică la Teatrul Maghiar
Cea mai recentă premieră a Teatrului Maghiar din Cluj, “Aniversarea”, în regia lui Robert Woodruff, iese în evidenţă prin aspectul inedit şi intimitatea în care îl introduce pe spectator.

Regizat de americanul Robert Woodruff, spectacolul "Aniversarea" este construit pe scenariul filmului danez cu acelaşi nume, scris de Thomas Vinterberg şi Mogens Rukov, cu ajutorul dramatizării realizate de Andras Visky. Acţiunea are în centru o cină festivă, organizată cu ocazia aniversării unei vârste rotunde de către Helge (Bogdan Zsolt), om de afaceri, la care participă soţia sa, Else (Emöke Kato), şi copiii săi, Christian (Ervin Szucs, remarcabil în rolul interpretat), Helene (Imola Kezdi) şi Michael (Gabor Viola).

Cina este tulburată însă de dezvăluirile lui Christian, care îşi acuză tatăl că i-a abuzat sexual în copilărie pe el şi pe sora sa geamănă, Linda (fantoma ei este interpretată de Aniko Petho), a cărei scrisoare, scrisă înainte de a se sinucide, va confirma spusele fratelui ei. Montarea regizorului american impresionează prin aspectul inedit, conferit de exploatarea neconvenţională a numeroase spaţii de joc, precum curtea sălii studio, holul acesteia, transformat în hotel, şi toate laturile sălii. Întreg spectacolul este filmat şi proiectat simultan pe două ecrane.

Cea mai recentă premieră a "Maghiarului" clujean introduce spectatorii în intimitatea poveştii prin aşezarea acestora la aceeaşi masă cu protagoniştii şi servirea lor cu preparate şi un pahar de vin, întocmai ca la un dineu festiv. Încheierea, în care Helge este exclus de la micul dejun din dimineaţa următoare de către fiul cel mic, tată a doi copii, poate fi interpretată ca extirpare a răului care altfel ar putea periclita în continuare integritatea celor din jur. Este sugestiv în acest sens faptul că interpretul lui Helge nu va apărea la aplauzele finale ale spectatorilor, ori de câte ori ar fi rechemaţi actorii pe scenă. Spectacol de excepţie al noii stagiuni teatrale, "Aniversarea" mai poate fi văzut astăzi, de la ora 20:00, respectiv în 8 şi 15 noiembrie.

 

Loading...
Comenteaza