Duelul dronelor, pe cerul Clujului

Duelul dronelor, pe cerul Clujului

În cadrul ineditei competiții de la Cluj-Napoca piloții și aeromodelele lor se vor duela contratimp pe o pistă în aer liber, urmăriți de public.

Liberty Technology Park (LTP) Cluj și Asociația Română de Aeromodelism (ARA) vor organiza în weekend Liberty Multirotor Racing (LMR), eveniment cu acces gratuit. Participă 27 de piloți din România, Austria, Ungaria. În timpul unei curse, multirotoarele (cunoscute sub denumirea de drone) pot atinge viteze de peste 160 km/h, cu accelerație de la 0 la 100 km/h în mai puţin de 1,5 secunde.

Multirotor Racing este un tip nou de sport, cu aeromodele controlate la distanță de piloți care folosesc și ochelari inteligenți și care se întrec contratimp. Din punct de vedere tehnic un multirotor este un quadcopter, adică un aeromodel guvernat de o telecomandă – flight controller. Cu linie de pornire și sosire setată, pista este tridimensională, iar multirotoarele trebuie să zboare în sus, în jos, în jurul și prin diferite puncte de control, obstacole, tuneluri și porți.

Cu o pistă de zbor de 20.000 mp, cu un traseu amenajat special cu steaguri, porți și tunel, precum și cu sistem de semaforizare vizual și acustic, sistem de cronometrare și ecrane mari pentru vizualizarea imaginilor transmise de pe multirotoare, LTP va fi gazda concursului.

„Ce se întâmplă în competiție? Piloții își ghidează multirotoarele prin diferite tipuri de piste cu ajutorul unei radiocomenzi și a unei perechi de ochelari inteligenți, asemănători celor de realitate virtuală, unde văd imaginile transmise în timp real de camerele video de pe multirotoare. Cei mai buni piloți au reflexe rapide și control foarte bun. În cursul calificărilor vor zbura simultan patru multirotoare, iar pe perioada competiției, câte două”, a explicat Andras Babos, membru de onoare al ARA.

Calificările vor avea loc sâmbătă și duminică, iar finala se desfășoară în ultima zi, de la 13:00 la 16:00, urmată de premiere. ARA este o organizație ce luptă pentru drepturile și libertățile aeromodeliștilor, promovează aeromodelismul și ajută la crearea unui cadru de zbor sigur pentru toți participanții la traficul aerian. LTP, primul parc tehnologic din țară, este creat pentru a oferi condiții de dezvoltare companiilor din IT& C în special.

Loading...
Comenteaza