Echinox se luptă de 40 de ani cu sistemul

Echinox se luptă de 40 de ani cu sistemul

Muzeul de Artă Cluj-Napoca a organizat sâmbătă,  de la ora 13.00, cu prilejul aniversării a 40 de ani de la înfiinţarea revistei culturale lunare Echinox, expoziţia „Culorile Echinoxului”. Aceasta găzduieşte lucrări ale unor artişti care, de-a lungul anilor, au scris la revista clujeană.

 

Au fost expuse lucrări de grafică şi pictură din patrimoniul Muzeului de Artă şi din creaţia artiştilor Ovidiu Avram, Mircea Baciu, Mariana Bojan, Octavian Cosman, Florin Creangă, Vasile Gheorghiţă, Ioan Horvath Bugnariu, Gabriel Marian. Atracţia expoziţiei a fost tabloul reprezentând membrii fondatori ai Echinox, al pictorului Vasile Gheorghiţă. în pictura din 1973, aflată în colecţia Muzeului de Artă, apar Ştefan Damian, Vasile Sav, Marian Papahagi, Ion Mircea, Ion Pop, Olimpia Radu, Eugen Uricaru, Adrian Popescu şi Marcel Runcanu.

 

După vernisaj, mulţi dintre redactorii “Echinox” au băut o cafea şi au discutat timp de două ore la cafeneaua Arizona, unul din locurile preferate ale grupării Echinox în deceniul 1968-1978. 50 de persoane au participat vineri la manifestările zilei revistei Echinox, care a împlinit 40 de ani de la primul număr. Cu această  ocazie, a avut loc o reuniune la Facultatea de Litere, unde au fost expuse şi numere vechi ale revistei, majoritatea scoase la vânzare.

 

O serie de volume ale echinoxiştilor au fost lansate la Biblioteca „Octavian Goga”. în cadrul manifestărilor, au fost scoase la vânzare 10-15 reviste vechi. Preţurile, pentru cele până în 2004, au fost de doi lei, cele de după această dată- 2,5 lei, iar volumul nr. 15 „Caiete Echinox” a costat 22 de lei. „Echinox nu a fost doar o revistă literară. Intenţia noastră a fost de a crea un climat care să îngăduie manifestările sale fireşti culturale”, a declarat prozatorul Eugen Uricaru. El  a mai spus că revista nu ar fi putut exista fără cenaclul care avea loc într-o cameră de pe str. Horea sau în fostul bar Metropol. De-a lungul celor 40 de ani, în redacţia revistei Echinox au lucrat peste 20 de tineri, iar revista a fost considerată anticomunistă şi a dat naştere unei mişcărie antisistem.

Loading...
Comenteaza