EDUCAŢIE. Profesorii de la linia germană a UBB protestează împotriva pensionării la 65 de ani

EDUCAŢIE. Profesorii de la linia germană a UBB protestează împotriva pensionării la 65 de ani
Profesorii de la linia germană a Universităţii “Babeş-Bolyai” protestează şi ei împotriva noii Legi a Educaţiei, transmisă de Guvern spre adoptare Parlamentului. Cadrele didactice au trimis o solicitare Parlamentului prin care arată că nu s-a renunţat la prevederea ca personalul didactic să se pensioneze obligatoriu la vârsta de 65 de ani.
“ în opinia noastră, această măsură este în flagrantă contradicţie cu articolul conform căruia dezvoltarea învăţământului superior ca responsabilitate publică şi a învăţământului, în general, este considerată „prima prioritate naţională””, arată cadrele didactice în solicitarea anexată acestei ştiri.

“Nicio ţară nu-şi permite să irosească resursele ei umane cele mai calificate, care, prin proiecte de cercetare avansată, sunt capabili să obţină fonduri în cadrul programelor europene. Cu siguranţă, înlăturarea profesorilor universitari de vârf va submina credibilitatea diplomelor de licenţă, master şi doctor eliberate de instituţiile de învăţământ superior din România”, se mai arată în solicitare.

Aceştia precizează că prevederea va afecta “în mod deosebit” linia germană de învăţământ a UBB, “care în mod natural are posibilităţi mai reduse de recrutare de specialişti decât celelalte linii de studii”. “întrucât germana nu este doar limba unei minorităţi naţionale din România, ci şi o limbă de circulaţie internaţională, linia germană din Universitatea Babeş-Bolyai reprezintă o punte solidă de legătură între învăţământul superior din România şi spaţiul european al învăţământului superior.  Adresăm Parlamentului României apelul de a lua în considerare solicitarea noastră de a se renunţa la prevederea pensionării forţate a cadrelor didactice din învăţământul superior în vederea menţinerii unor condiţii optime pentru dezvoltarea viitoare a învăţământului multilingual şi multicultural în România”, se arată în solicitare.

Un număr de nouă cadre didactice au semnat solicitarea. Amintim că protestul vine după ce conducerile fiecărei facultăţi a UBB a înaintat un protest individual împotriva Legii Educaţiei, iar UBB a redactat o listă de carenţe ale legii, semnată de 700 de cadre didactice.
Loading...
Comenteaza