EDUCAŢIE. Regele Mihai a felicitat Universitatea "Babeş-Bolyai"

EDUCAŢIE. Regele Mihai a felicitat Universitatea
Regele Mihai a rememorat în scrisoarea citită în această seară, cu ocazia împlinirii a 90 de ani de învăţământ superior românesc, momentul sosirii bunicului său, regele Ferdinand al României, la Cluj, pentru deschiderea solemnă a Universităţii româneşti din localitate.
Maiestatea sa a felicitat universitatea "Babeş-Bolyai", în scrisoarea citită în această seară, pentru activitatea dn acest timp şi a menţionat că îşi încheie mesajul cu cuvintele rostite şi de bunicul său, "Cu Dumnezeu înainte".

Fostul preşedinte al României, Emil Constantinescu, a trecut în revistă o parte dintre personalităţile din istoria universităţii clujene, între care Lucian Blaga, David Prodan şi Emil Racoviţă. El a subliniat rolul pe care îl au studenţii şi reprezentanţii mediului academic în "schimbarea feţei Europei" şi în "amplificarea dimensiunii culturale".

"Pregătirea profesională vă va asigura un loc pe piaţa muncii, cultura oferă o identitate şi valoare umană", a declarat fostul preşedinte. Mesajul său a fost urmat de citirea mesajului fostului preşedinte Ion Iliescu de către consilierul acestuia pe probleme de culte şi cultură, Victor Opanschi.
în sală au fost prezenţi şi Ionel Haiduc, recent reales ca preşedinte al Academiei Române, dar şi reprezentanţi de la toate universităţile clujene.

Universitatea “Daciei Superioare” din Cluj a fost înfiinţată în 12 mai 1919 şi a fost redenumită ulterior Universitatea „Regele Ferdinand I”. în 1 februarie 1920, regele Ferdinand al României a proclamat în mod solemn crearea acestei universităţi. Primul rector al noii universităţi româneşti a fost Sextil Puşcariu.
Loading...
Comenteaza