Elevii şi studenţii se plimbă cu autobuzul pe banii Primăriei Cluj. 2 milioane de euro costă doar subvențiile pentru studenţi

Elevii şi studenţii se plimbă cu autobuzul pe banii Primăriei Cluj. 2 milioane de euro costă doar subvențiile pentru studenţi
| Foto: Arhiva

Primăria va cheltui 9,5 milioane de lei în 2019 pentru ca studenţii să se bucure de reduceri pe transportul în comun. Elevii beneficiază și ei de subvenţii: au parte de abonamente gratuite, care vor fi plătite tot din bugetul orașului, însă prin unitățile de învățământ.

Consiliul Local (CL) Cluj-Napoca a decis marți alocarea sumei de 9.500.015 lei (2 milioane euro, n.red.), de la bugetul local pe anul 2019, Companiei de Transport Public Cluj-Napoca în vederea acordării de subvenţii pe mijloacele de transport în comun studenţilor, masteranzilor și doctoranzilor de la cursurile de zi.

Proiectul de hotărâre a fost adoptat cu 22 de voturi "pentru" (trei dintre consilierii prezenţi în sală nu au participat la vot).

Pentru a beneficia de reducere, studenții trebuie să prezinte carnetul de student, respectiv adeverința vizată la zi și unul din următoarele 6 carduri: StudCard, ISIC Student, Euro<26 Student, OMNIPASS, A card/A Kártya și City Card Student. Consiliul Local va subvenționa acest abonament, în perioada 1 ianuarie - 31 decembrie 2019, cu suma de 35 de lei/abonament/lună.

Şcolile plătesc pentru abonamentele elevilor 

Gratuitate pe transportul public în comun vor avea elevii din învățământul de stat și particular, cursuri la zi, în perioada 1 ianuarie - 31 decembrie 2019.

Legitimațiile de călătorie gratuită pe două linii de transport vor fi eliberate pentru elevii care folosesc autobuzul pe ruta spre/de la școală sau pentru cei care urmează diferite activități extrașcolare. Abonamente cu reducere de 50% pe una sau două linii de transport în comun se vor întocmi elevilor care locuiesc în proximitatea școlii și nu desfășoară activități extrașcolare. Legitimațiile de călătorie vor fi valabile pe parcursul unui an școlar. Nu beneficiază de aceste facilităţi elevii care au scăzută nota la purtare sau care au rămas repetenți în anul școlar anterior.

Costurile pentru acordarea acestor facilități vor fi suportate din bugetul unităților de învățământ, în calitate de ordonator terțiar de credite, pe baza facturilor lunare întocmite de CTP Cluj. Sumele necesare pentru acordarea acestor facilități pentru elevii din învățământul preuniversitar particular vor fi suportate de la bugetul local.

Proiectul de hotărâre a fost votat în unanimitate de consilierii locali.

500.000 lei pentru elevii din Colonia Sopor, Pata Rât și Valea Fânațelor 

Nu în ultimul rând, elevii din Colonia Sopor, Pata Rât și Valea Fânațelor vor beneficia și ei de gratuitate la transportul public în comun din Cluj-Napoca, cu excepția vacanțelor. Pentru acesta, CL a aprobat alocarea sumei de 550.000 de lei din bugetul local pe 2019, astfel:

  • Colonia Sopor: 50.000 de lei
  • Pata Rât: 300.000 de lei
  • Valea Fânațelor: 200.000 de lei
Loading...
Comenteaza