Este ilegal votul de rupere a Mitropoliei Clujului?

Este ilegal votul de rupere a Mitropoliei Clujului?
Hotărârea Sfântului Sinod de vinerea trecută vine în contrapondere cu opiniile exprimate de personalităţi clujene şi nu numai, precum şi cu calculul matematic.

Hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române (BOR) de vineri nu întruneşte atât ca număr de persoane, cât şi matematic voturile necesare pentru minimul de două treimi prevăzut de statut pentru aprobarea votului de modificare a teritoriului mitropoliilor. Totodată, persoane reprezentative pentru spaţiul public clujean, dar şi naţional continuă să susţină că structura mitropoliei nu trebuia modificată.

ZIUA de CLUJ a solicitat decanului Facultăţii de Matematică şi Informatică a Universităţii Babeş-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca o lămurire de principiu, fără a contextualiza, cu privire la proporţia reprezentată de cifra 27 din 41. Asta în condiţiile în care reprezentanţii Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Române (BOR) susţin că cele 27 de voturi pentru trecerea eparhiilor de Alba Iulia şi Oradea la Mitropolia Ardealului, acordate în cadrul şedinţei Sfântului Sinod al BOR de vineri, asigură cele două treimi din totalul de 41 de membri ai Sfântului Sinod prezenţi la şedinţă.

Calculul matematic simplu, realizat prin împărţirea întregului la 3 şi structurarea rezultatelor în două părţi, respectiv în una, indică însă că pragul de două treimi nu este atins. "Două treimi din 41 este 27,3. Dacă vorbim despre o hotărâre unde este necesar un minim de două treimi şi ne referim la persoane, minimul este 28, pentru că 27 este mai puţin decât minimul prevăzut şi nu putem împărţi un om. Nu ştiu exact cum e din punct de vedere juridic. Noi, când am avut o adunare unde ca să ne întrunim statutar era necesară prezenţa a cel puţin 2/3 din membri, am rotunjit întotdeauna în sus, deoarece două treimi este un pragul minim (pe care numărul 27 nu îl atinge - n. red.). Dacă nu am fost destui, am dat telefon şi am aşteptat până a venit şi ultima persoană", a explicat Leon Ţâmbulea, decanul Facultăţii de Matematică şi Informatică a UBB. Un alt matematician, cadru universitar, consultat de ZIUA de CLUJ a confirmat faptul că 27 nu reprezintă efectiv două treimi din totalul de 41, dar a precizat că în mod normal regulamentul fiecărei structuri organizatorice ar trebui să prevadă precis cum se face rotunjirea în cazuri particulare.

Trebuie subliniat însă că prevederea din Statutul BOR cu privire la majoritatea de 2/3 face trimitere la "membri" ai Sinodului, deci la persoane, caz în care pragul nu este întrunit, deoarece voturile "pentru", în acest caz 27, nu cumulează dublul voturilor împotrivă şi al abţinerilor, în număr total de 14. După cum s-a văzut mai sus numărul de voturi nu trece nici calculul matematic, adaptat şi în acest caz la persoane, ci, în ultimă instanţă, doar cel de tip economic. Pare însă bizar ca într-o hotărâre din mediul bisericesc să nu acţioneze numărătoarea persoanlor, nici calculul matematic, ci abrevieri de tip mercantil. Cu toate acestea, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, preotul Constantin Stoica, a susţinut că sunt întrunite cele 2/3 necesare, încercând chiar să explice că 13,66 + 13,66 este egal cu 26 virgulă. El a a susţinut totodată că în BOR nu există o prevedere la contestarea unei decizii.

Academicianul clujean Ionel Haiduc, preşedintele Academiei Române, a opinat împotriva restructurării teritoriale a Mitropoliei Clujului. "Eu cred că atunci când s-a făcut Mitropolia Clujului nu s-a făcut întâmplător şi cred că Bartolomeu a avut motive serioase să susţină o asemenea idee, iar un lucru bine făcut e păcat să se strice. Poate e prea puţin timp de când s-a realizat ca să se revină şi să se facă această schimbare", a precizat Ionel Haiduc. "O parte bună a unor oameni cunoscuţi în spaţiul public, inclusiv Înaltpreasfinţitul Iustinian, dar şi academicieni, persoane active în viaţa Bisericii şi-au exprimat punctul de vedere şi înainte, şi după (hotărârea Sfântului Sinod - n. red.): academicianul Ionel Haiduc, care este preşedintele Academiei Române, academicianul Ioan Aurel Pop, Vasile Dâncu. Problema e la ierarhi, ei au ultimul cuvânt în această problemă. Faptul că ecleziologia se încurcă cu matematica demonstrează, dacă mai era nevoie, că Dumnezeu are simţul umorului", a specificat teologul Radu Preda.

Pe de altă parte, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă a UBB, preotul Ioan Chirilă, a specificat că clericii din mitropolie trebuie să se concentreze spre a-şi desfăşura misiunea în contextul noilor structuri teritoriale. Poziţia preotului profesor are la bază atitudinea chiriarhului locului, mitropolitul Andrei, care a înştiinţat credincioşii prezenţi duminică în catedrala mitropolitană clujeană cu privire la hotărârea Sinodului, amintind şi de voturile împotrivă, dar precizând totuşi că mitropolia clujeană se va supune hotărârii respective. "Facultatea este o instituţie a UBB-ului, dar în acelaşi timp este subordonată Bisericii, unde noi acţionăm pe baza principiului ascultării, astfel că (facultatea - n. red.) nu poate să aibă altă poziţie decât cea exprimată de chiriarh", a menţionat decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă clujesne. 7

Tişe face campanie pentru Mitropolia Clujului

Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, a lansat o campanie pentru susţinerea Mitropoliei Clujului, prin listă de semnături în regiile autonome subordonate instituţiei şi prin "like"-uri pe pagina sa de Facebook. "Este o datorie a noastră, a fiecărui membru al comunităţii, de a face tot ceea ce putem pentru a păstra Mitropolia condusă astăzi de ÎPS Andrei în hotarele pe care le-a statornicit regretatul Bartolomeu Anania. Clujul şi clujenii trebuie să păstreze această mitropolie, iar în acest sens am iniţiat o campanie publică de susţinere. Sper ca membrii comunităţii noastre să susţină această idee", a spus Tişe. El a amplasat mai multe liste de semnături în spaţiile destinate relaţiilor cu publicul de la sediul instituţiei, dar şi de la sediile regiilor autonome subordonate CJ Cluj - Aeroportul, RADJ, RAADPP şi la Compania de Apă Someş, dar şi la Direcţia Judeţeană de Evidenţă a Persoanelor, la Biblioteca Judeţeană, Cluj Arena, Muzeul de Artă, Muzeul Etnografic al Transilvaniei. Apelul poate fi susţinut şi pe Facebook.

 

 

Loading...
Comenteaza