Fostul director de la Farmec, urmărit penal

Fostul director de la Farmec, urmărit penal
Liviu Turdean, fostul director general al societăţii clujene de cosmetice, este urmărit penal pentru infracţiuni de ordin economic, au declarat pentru ZIUA de CLUJ surse judiciare.

 Posesor a 10% din acţiunile companiei de produse cosmetice, un clujean solicită constatarea calităţii sale de acţionar în cadrul Adunării Generale a Acţionarilor (AGA). Janos Tothfalusi, care în perioada 2003-2005 ar fi cumpărat, pe bază de convenţii, 206.000 de acţiuni de la patru membri ai familiei Turdean, i-a acţionat în instanţă pe cedenţi, dar şi compania.

 

în cauză a intervenit şi un alt acţionar, care consideră acţiunea drept o încercare de a ascunde unele ilegalităţi comise de “grupul de fraudare” al societăţii. Fostul director general este cercetat penal de Inspectoratul General al Poliţiei Române.

 

Cererea de chemare în judecată a lui Liviu Turdean, Mircea Turdean, Horea Turdean şi Ioana Turdean, posesori a aproximativ 60% din acţiunile companiei de cosmetice Farmec SA, a fost înregistrată la Tribunalul Comercial Cluj în luna aprilie a acestui an, iar ultimul termen s-a judecat săptămâna trecută, când completul de judecată a dispus amânarea cauzei pentru 20 ianuarie.

 

în cauză, clujeanul Janos Tothfalusi se declară titular de drept al 206.000 (aproximativ 10% - n.red.) de acţiuni din cadrul Farmec SA şi solicită instanţei să dispună constatarea calităţii sale de acţionar, respectiv înscrierea în lista Adunării Generale a Acţionarilor (AGA).

 

în vederea susţinerii obiectului său, clujeanul a ataşat la dosarul cauzei mai multe convenţii semnate de cei patru membri ai familiei Turdean, de la care a cumpărat acţiunile în perioada 2003-2005, la un preţ de 2,5 lei / acţiune, respectiv pentru un total de 515.000 lei. Pentru aceste titluri, clujeanul a primit dividende în mai multe rate de bani din partea lui Liviu Turdean, ultimele dividende în valoare de 295.967 lei aferente anului 2007 fiind plătite anul trecut.

 

 în cerere, Janos Tothfalusi a mai cerut măsura impunerii sechestrului judiciar, însă, ulterior, aceasta a fost disjunsă într-un alt dosar, şi, în final, respinsă. Pe baza acelor convenţii, bărbatul a mai cerut ca obligaţiunile asumate de cei patru membri ai familiei Turdean să fie respectate, asftel încât să se realizeze transfer de acţiuni reale în patrimoniul său.

 

Dat fiind faptul că, alături de membrii familiei Turdean, a fost pârâtă şi compania, în cauză a intervenit Cristian Olăneanu, acţionar al 11,89% din Farmec. în cererea de intervenţie, acţionarul a solicitat instanţei să respingă acţiunea lui Janos Tothfalusi, bazându-se pe o decizie a înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (îCCJ), prin care emisiile de acţiuni din anul 2004 au fost anulate. Olăneanu mai susţine că, în fapt, Farmec SA este o societate de tip închis, iar schimbul de acţiuni este permis doar între acţionari sau prin moştenire. Olăneanu îi acuză pe Tothfalusi şi Turdean că prin proces se încearcă a se crea “o aparentă legalitate a fluxurilor financiare organizate de grupul de fraudare de interese ale Farmec”.

 

Acţionarul din Bucureşti mai susţine că Tothfalusi este deţinător al grupui de firme Robot Import-Export, firmă de la care Farmec ar fi cumpărat mai multe produse importate la preţuri “umflate” de aproape 5 ori doar în acte, iar 90% din activitatea economică a Robot era compusă din tranzacţiile cu Farmec.

 

Pentru constatarea ilegalităţilor comise, Olăneanu a sesizat Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR), iar într-un răspuns primit de acesta la sfârşitul lunii iunie se arată că Liviu Turdean, fostul director, preşedinte şi acţionar al Farmec, în vârstă de 74 de ani, este urmărit penal pentru săvârşirea mai multor infracţiuni de ordin economic, dosarul fiind instrumentat de către lucrătorii Direcţiei de Investigare a Fraudelor şi de cei din cadrul Biroului de Cercetări Penale a IGPR, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 2 Bucureşti.

 

Urmărirea penală a lui Liviu Turdean, actualmente pensionat, după ce administrarea companiei a fost preluată de nora acestuia, Mihaela Turdean, a fost confirmată, pentru ZIUA de CLUJ, de prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 2 Bucureşti, Marian Truşcă. “Există o plângere pentru Liviu Turdean, cu privire la mai multe infracţiuni săvârşite, iar dosarul e în lucru la IGPR”, a declarat procurorul.

 

Janos Tothfalusi şi Liviu Turdean nu au putut fi contactaţi de ZIUA de CLUJ, în timp ce reprezentanţii Farmec SA nu şi-au exprimat poziţia oficială cu privire la aceste aspecte.

 

Loading...
Comenteaza