"Gata cu joaca". Amendă, taxă specială, plus impunere retroactivă pentru floreștenii care nu își plătesc salubritatea

"Gata cu joaca". Amendă, taxă specială, plus impunere retroactivă pentru floreștenii care nu își plătesc salubritatea

Horia Șulea, primarul comunei Florești, le declară război rău-platnicilor la salubritate. Administratorii de blocuri vor fi amendați dacă nu raportează numărul real de persoane care locuiesc în clădirile gospodărite. 

 ”Gata cu joaca. Toleranță zero față de uitucii (a se citi indolenții!) care uită să se declare pentru salubritate sau declară număr de persoane neconform cu realitatea! Amendă, taxă specială, plus impunere retroactivă”, a anunțat primarul Floreștiului, pe pagina sa de Facebook, alături de documentul atașat.

"Proprietarii de condominii au obligația să notifice președintelui orice schimbare intervenită în structura membrilor familiei prin deces, nașteri, persoane luate în spațiu, închiriere sau împrumutarea locuinței", se arată în documentul emis de Primăria Florești.

Tarife mai mari la salubritate, din 2019

Primarul comunei Florești, Horia Șulea, a anunțat în urmă cu câteva zile, că intenţionează să dubleze taxa de salubritate în comună, de la 6,5 lei la 15 lei, începând de anul viitor. Motivul ar fi că peste jumătate din locuitorii comunei nu sunt declaraţi şi nu plătesc taxe pentru gunoiul menajer produs, această situaţie putând duce în viitor la datorii majore către operatorul de salubritate şi chiar la o nouă posibilă "criză a gunoaielor". 

Vestea i-a nemulţumit pe floreşteni, iar circa 20 de persoane au participat la şedinţa de Consiliu Local de miercuri, 12 decembrie, în încercarea de a oprit această majorare. Au reuşit parţial. Noul tarif, aplicat începând cu 2019, este de 8,4 lei, cu 2 lei mai mutl decât în prezent. 

"Din fericire s-a reuşit tragerea unui semnal de alarmă în ceea ce priveşte indolenţa a aproape jumătate din floreştenii care produc deseuri menajere. Sunt înregistrate ca producători de deşeuri aproximativ 36.000 persoane fizice în Floreşti (din care 20% au uitat să îşi plătească salubritatea, deşi chiar ei recunosc că serviciul le-a fost prestat). Aceste persoane declarate produc deşeuri (adică cantitatea ridicată lunar de la persoane fizice din Floreşti) cât, spun raportarile şi statisticile naţionale, în mod normal 65-70.000 de români! Imposibil!! Concluzia e că pe lângă cele 36.000 persoane mai sunt vreo cel putin 30.000 nedeclarate. Cum cifrele nu mint, primăria, prin aparatul de specialitate, a propus o majorare la 15 lei, pentru a evita blocajul şi situaţia în care avem contract, dar nu putem plăti, pentru că nu avea din ce (salubritatea se plăteşte din cont special, rezultat strict din încasări!). Consilierii au aprobat o majorare la 8.4 lei. Perfect! S-a evitat blocajul. Acum, mingea e în terenul floreştenilor!", a declarat primarul Floreştiului, Horia Şulea. 

Operatorii de salubritate fug de Floreşti 

Reprezentanţii Primăriei Floreşti promit însă că va continua să-i amendeze pe cei ce uită să plătească şi va încerca să îi identifice pe cei care nu sunt declaraţi la serviciul de salubritate. "Vor continua şi impunerile, popririle, executările silite. Cât priveşte licitatia pentru atribuirea serviciului de salubritate, din păcate, toţi operatorii fug de Floreşti, pentru că este renumit pentru faptul că foarte mulţi floreşteni nu îşi plătesc salubritatea pentru că aşa e cool şi pseudocivic. Cum licitatia stipulează încheierea de contracte între operator şi persoanele fizice / juridice direct, operatorii nu doresc să participe la licitaţie! Şi fac un apel la toţi floreştenii! Colecarea selectivă, declararea la salubritate şi plata serviciului!", a punctat Şulea. 

Cum s-a ajuns în această situaţie 

Amintim că, în 2016, Floreştiul s-a confruntat cu "o criză a gunoaielor". Au existat gospodării de unde deşeurile nu au mai fost ridicate de săptămâni de zile, fiindcă firma de salubritate Quatro Eco Salub nu mai reuşea să facă faţă situaţiei, având la rampa Salprest datorii mari. Actuala firmă de salubritate a fost contractată în februarie 2017, prin încredințare directă, cu Consiliului Județean. Este vorba despre firma Strict Prest. La acea vreme (10 februarie 2017), primarul Şulea spune că "preţul pentru populaţie nu va creşte, va rămâne 8 lei de persoană, dar că acest tarif va fi transformat în taxă, ce va fi încasată de acum înainte de către primărie. Astfel, contractele de salubritate vor fi semnate de către proprietarii de imobile cu administraţia comunei, iar oamenii vor trebui să dea şi o declaraţie pe proprie răspundere legat de numărul de persoane care locuiesc în imobile". Mai multe detalii AICI!  În 23 februarie 2017, consilierii locali votau scăderea taxei de colectare a gunoiului la tarifele practicate şi astăzi. 

Taxa de gunoi din Floreşti, mai mare decât în Cluj-Napoca

În Cluj-Napoca, tariful de colectare al gunoiului menajer este de 7,10 lei/persoană/lună, respectiv 45 lei/mc pentru agenții economici și instituțiile publice. Mai multe detalii AICI!

Loading...
Comenteaza