General-locotenentul Robertson la Câmpia Turzii: Acţiunile recente ale lui Putin provoacă îngrijorare

General-locotenentul Robertson la Câmpia Turzii: Acţiunile recente ale lui Putin provoacă îngrijorare
General-locotenentul Darryl Robertson spune că pentru SUA asigurarea securităţii Europei este "o prioritate", prezenţa militarilor americani la Baza 71 Aeriană Câmpia Turzii reprezentând şi un răspuns la acţiunile recente ale preşedintelui rus Vladimir Putin, care "provoacă îngrijorare".

Darryl Robertson, comandantul Forţelor Aeriene Americane din Europa, cu baza în Germania, a declarat joi la Baza 71 Aeriană Câmpia Turzii, unde a participat la Ziua Distinşilor Vizitatori din cadrul exerciţiului româno-american "Dacian Thunder 2015", că românii şi alţi est-europeni trăiesc experienţa fricii cauzate de agresiunea din Ucraina.

"Suntem aici la invitaţia prietenilor noştri români care, ca alţi cetăţeni est-europeni, trăiesc experienţa fricii cauzate de agresiunea din Ucraina, acte de intimidare care continuă şi creează o situaţie stresantă în rândul acestora. Prezenţa noastră aici reprezintă angajamentul SUA pentru securitatea şi stabilitatea Europei. Împreună, vrem să ne asigurăm că Europa este întreagă, liberă şi în pace. De ce este nevoie de acest pachet de securitate şi aceste rotaţii de trupe? Pentru a-i asigura pe aliaţii şi partenerii noştri şi că pentru SUA asigurarea securităţii Europei este o prioritate. Chiar dacă acţiunile recente ale lui Putin provoacă îngrijorare, această echipă prezentă aici (la Câmpia Turzii - n.r.) nu este doar un răspuns pentru el şi pentru Rusia, ci şi ca parte a unui program pe termen lung", a spus Robertson.

Potrivit acestuia, punctul esenţial al programului este rotaţia diverselor contingente de trupe, care este o soluţie "de prezentare a forţelor armate la timpul potrivit".

"Ameninţarea din partea Rusiei pentru statele aflate în vecinătatea ei este diferit percepută de statele situate la mare depărtare. Dar, clar, există o ameninţare. Intenţionăm să păstrăm acest pachet de securitate mai multe luni, urmând să aibă loc alte rotaţii de trupe care vin din SUA şi care vor staţiona în Europa câte şase luni, pentru a participa la exerciţii comune cu militarii statelor europene", a spus generalul american.

La Baza 71 Aeriană Câmpia Turzii se desfăşoară exerciţiul bilateral "Dacian Thunder 2015", la care participă 350 de militari americani şi 11 aeronave A-10.

 

Loading...
Comenteaza