Google, impresionat de clujeni

Google, impresionat de clujeni
O aplicaţie prin sistem GPS, care permite orientarea turistică pe telefonul mobil, a fost produsă la Cluj şi premiată de Google.

 Cea mai bună aplicaţie de turism, dezvoltată pentru telefoane de ultimă generaţie cu program de operare Android, a fost considerată un produs dezvoltat de compania clujeană iQuest.

 

Este vorba de produsul “Trip Journal”, care a primit trofeul categoriei “Aplicaţii pentru turism” la evenimentul mondial Android Developer Challenger, organizat anual de corporaţia Google. “Trip Journal” este un produs dezvoltat în Cluj de o echipă de 25 de programatori, designeri şi testeri şi care permite utilizatorilor urmărirea rutelor prin GPS şi vizualizarea poziţiei utilizatorului pe Google Maps, dar şi realizarea de fotografii însoţite de note. în plus, înregistrările pot fi exportate în alte aplicaţii. Compania clujeană a primit şi un premiu de 100.000 de dolari pentru Trip Journal, care a devenit una dintre cele mai bune zece aplicaţii din lume pentru astfel de terminale.

 

Clujeanul Radu Iuhas (28 ani) este cel care a avut ideea dezvoltării unei aplicaţii de turism pentru telefoane mobile, în urmă cu doi ani, şi spune că dezvoltarea Trip Journal pentru telefoanele cu sistem de operare Android a durat trei luni. Aplicaţia era deja dezvoltată pentru telefoane iPhone. “Aveam trei produse în dezvoltare şi am considerat că acesta are şansele cele mai mari să câştige competiţia”, afirmă Alexandru Tulai, şeful echipei care a produs aplicaţia.

 

 Programul dezvoltat la Cluj poate fi instalat de ieri pe telefoanele iPhone din 100 de ţări prin AppleStore, iar de astăzi va putea fi descărcat şi pentru terminale Android, pe AndroidMarket, la preţul de 0,79 euro, spun oficialii iQuest. Preţul aplicaţiei, după o perioadă promoţională, va ajunge la 10 euro.

 

Piaţa pentru produsul dezvoltat la Cluj acoperă două terminale cu sistem de operare Android şi aproximativ 40 de milioane de terminale iPhone. “Acum sunt pe piaţă 12 tipuri de telefon Android, iar până la sfârşitul acestui an vor mai fi lansate cel puţin opt”, arată Alexandru Tulai. iQuest este o companie româno-germană cu 300 de angajaţi, cu două centre de dezvoltare software, în Cluj-Napoca şi Braşov, şi cu sediul central la Frankfurt am Main.

 

 

Android de la Google

 

Competiţia Google “Android Developer Challenge” se află la a doua ediţie, iar în etapa finală s-au calificat 200 de aplicaţii, câte 20 la fiecare dintre cele zece categorii. Aplicaţiile înscrise înainte de selecţia finală au fost testate de 26.000 de utilizatori.

 

Loading...
Comenteaza