“Greii” construcţiilor din Ardeal

“Greii” construcţiilor din Ardeal
Oamenii de afaceri clujeni Gicu Gânscă şi Ioan Aşchilean vor să achiziţioneze, prin companiile Grup 4 Instalaţii, Izopa şi Electroconstrucţia (ELCO), toate acţiunile pe care Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) şi Fondul Proprietatea le mai deţin la societăţile de construcţii locale.

„în fiecare an am cumpărat diferite portofolii de acţiuni şi vom continua în acelaşi sens şi în 2008. Dorim să cumpărăm în primă fază acţiunile deţiunte de către Fondul Proprietatea şi AVAS la firmele clujene de construcţii”, a precizat Ioan Aşchilean. Acesta este preşedintele Consiliului de Administraţie al Grup 4, societate-nucleu a grupului de companii pe care le controlează împreună cu Gânscă.

Grup 4 a preluat la începutul anului pachetul minoritar pe care AVAS l-a deţinut la Izopa şi are în portofoliu 91% din acţiunile societăţii. Aprobarea de efectuare de tranzacţii mobiliare şi imobiliare este inclusă pe ordinea de zi a Adunărilor Generale Extraordinare ale Acţionarilor (AGEA), care se vor desfăşura în 31 martie/1 aprilie atât la Izopa, cât şi la ELCO. „Sunt nişte hotărâri uzuale, care servesc achiziţionării de acţiuni şi active”, a precizat Aşchilean.

La AGEA Izopa, Grup 4 va propune spre aprobare ratificarea unui contract de vânzare-cumpărare a unui pachet de acţiuni, încheiat la începutul lunii. „Intenţionăm să cumpărăm şi alte pachete decât cele deţinute de către Proprietatea şi AVAS, dar nu pot preciza ce societăţi avem în vizor, întrucât pot profita de acest fapt competitorii”, a adăugat Aşchilean.

Gânscă şi Aşchilean deţin pachete consistente la mai multe societăţi de pe piaţa construcţiilor din Transilvania: 90% din Grup 4, Izopa şi ELCO, 75% din Antrepriza de Construcţii şi Instalaţii (ACI) Bistriţa şi Trustul de Instalaţii Montaj (TIM) şi 45% din ACI Cluj şi Construcţii Montaj Zalău.

Cei doi au preluat în 2007 Nordconforest, societate specializată în lucrări de drumuri şi poduri. Odată cu cooptarea acesteia, grupul constituit din companiile la care sunt acţionari Gânscă şi Aşchilean acoperă toată gama de lucrări în construcţii.

 

Aschilean, strategul campaniei de intregire

 

Formarea acestuia a pornit de la Grup 4, al cărei portofoliu a fost întregit treptat cu societăţi din domeniul construcţiilor şi cu profil complementar. Campania de lărgire a portofoliului de acţiuni la societăţilor de construcţii va continua şi în acest an, conform lui Aşchilean. Acesta este considerat strategul acestei campanii de întregire în fiecare an a portofoliului deţinut împreună cu Gânscă pe piaţa locală a construcţiilor.

Grup 4, care are ca obiect de activitate lucrările de instalaţii tehnico-sanitare, a realizat în 2006 o cifră de afaceri de 27,6 milioane de lei şi un profit net de 1,2 milioane de lei, iar ACI Cluj, care se ocupă cu construcţiile de clădiri şi cu lucrări de geniu, o cifră de afaceri de 92,2 milioane de lei şi un profit net de 5,7 milioane de lei. Grup 4 avea 241 de salariaţi, iar ACI, 621 de angajaţi.

 

Lucrari de amploare

 

între cele mai importante lucrări ale grupului controlat de Aşchilean şi Gânscă se numără ansamblul de locuinţe Central Park Residence din Parcul Rozelor (ACI Cluj), modernizarea şi extinderea reţelei de apă şi de canalizare din Cluj-Napoca (TIM, Grup 4, împreună cu Pfeiffer Hoch und Tiefbau), hypermarket-ul Kaufland din Craiova (ACI) sau amenajarea salinei din Turda (Grup 4, TIM şi ACI).

Grup 4 a câştigat licitaţia pentru lucrările la reţeaua de apă şi canalizare din Parcul Industrial Tetarom III, unde se derulează investiţia companiei Nokia.

 

Trusturi divizate şi privatizate

 

Majoritatea numelor importante de pe piaţa clujeană a construcţiilor provin din cele două societăţi care funcţionau pe piaţa construcţiilor înainte de revoluţie: Trustul de Construcţii Industriale (TCI), respectiv Trustul de Construcţii Civile (TCC). Acestea s-au divizat după 1989.

Din TCC provin Grup 4, Napoca Construcţii sau Transilvania Construcţii, iar din TCI au rezultat Antreprizele de Construcţii şi Instalaţii Cluj, Zalău, Oradea, Satu-Mare şi Alba-Iulia, TCI şi TIM.

Loading...
Comenteaza