Încă 12 km de autostradă, lângă Cluj, de săptămâna viitoare! + Veşti despre autostrada surpată FOTO/VIDEO

Încă 12 km de autostradă, lângă Cluj, de săptămâna viitoare! + Veşti despre autostrada surpată FOTO/VIDEO
Două tronsoane ale Autostrăzii Sebeş-Turda trebuiau să fie deschise circulaţiei auto încă din luna noiembrie 2017, însă lucrările pe un lot au fost întârziate de o alunecare de teren şi Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a amânat recepţia celuilalt. Reporterii ZIUA de CLUJ au mers în teren să discute cu constructorii.

Lotul 3 al Autostrăzii Sebeş-Turda, în lungime de 12,5 km, cuprins între intrarea în Aiud şi până la nodul de la Decea, este finalizat 100% şi aşteaptă vizita CNAIR, ce ar urma să aibă loc săptămâna viitoare când ar putea fi deschisă şi circulaţia rutieră, conform constructorului format din asocierea italiană Tirrena Scavi - Societa Italiana per Condotte d'Acqua. Costul lucrărilor se ridică la suma de 420 mil. lei, fără TVA. 

"Tronsonul este gata. Aşteptăm domnii de la CNAIR să vină să facă recepția. I-am chemat, au fost mici lucrări de terminat, le-am terminat pe 27 noiembrie", a declarat Moren Dakoli, administratorul Tirrena Scavi Condotte.

Autostrada cea nouă are inclusiv măsuţe de picnic în parcări, toalete funcţionale şi s-a plantat vegetaţie, iar carosabilul a fost spălat.

"S-a făcut o comisie de prerecepție tehnică, care a inventariat ce nu s-a făcut, ce lucrări trebuie corectate sau care nu sunt finalizate. La sfârşitul săptămânii vom şti mai multe", a afirmat Radu Băruţă, directorul Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Cluj.

Lucrările ar fi trebuit terminate în martie 2016. Nu doar cele de la Aiud, ci toată autostrada Sebeş - Turda. Cu toate acestea, sectorul de drum câştigat la licitaţie de Tirrena Scavi este primul încheiat. "Lucrarea a avut în faza de preconstrucție niște întârzieri, datorită lucrărilor de descărcare arheologică care au ținut destul de mult. A durat şi partea de exproprieri sau de scoatere a terenurilor din circuitul agricol", a spus Ion Oniţiu, inginer constrcutor.

Din cei 12,5 kilometri, numai pe 7 se va putea circula, adică între nodurile Decea şi Aiud. Drumul continuă prin dreptul localităţii Aiud şi se termină în câmp, acolo unde ar urma să facă joncţiunea cu tronsonul 2. Din păcate, atât acest sector de drum, cât şi lotul 1 sunt la maximum 40% stadiu fizic de realizare. Estimarea pentru finalizarea lor este, la modul optimist, sfârşitul anului 2018. 

 

image


image

image

image

VEZI ŞI Amânare pentru Autostrada Sebeș - Turda. CNAIR nu s-a prezentat la recepţia lotului 3 FOTO/VIDEO

Lucrările sunt pe final şi la lotul 4, de 16,3 km, cuprins între nodul Decea şi Turda. Conform constructorului austriac format din asocierea Porr Construct - Porr Bau, marţi urma să fie turnat ultimul strat de asfalt pe o bandă, în zona alunecării de teren de la kilometrul 62,300, fix la limita judeţelor Cluj şi Alba. Pe cealaltă, lucrările au avut deja loc. De asemenea, constructorul mai are nevoie de o săptămână în care să ridice un zid de sprijin în zona afectată de alunecări. Se lucrează cu câte 5 echipe a câte 7 oameni la montarea balustradelor şi mai trebuie trasate marcajele rutiere pe unele porţiuni. Dacă lucrările continuă conform planului, şi acest tronson va fi finalizat până la sfârşitul lui 2017. Contractul este în valoare de 470 mil. lei, fără TVA. 

 

 

image

image

image

image

Amintim că un deal din apropierea șantierul autostrăzii Turda - Sebeș s-a surpat la începutul lunii septembrie 2017. A apărut o surpare de circa un metru și jumătate la un deal aflat pe granița dintre județele Alba și Cluj. Știrea a fost publicată în exclusivitate de ZIUA de CLUJ. 

Autostrada Sebeș-Turda:

Lot 1 - 17,0 km - de la intrarea pe autostradă în Sebeş până la Pârâul Iovului
Constructori: asocierea Impresa Pizzarotti - Pomponio
Cost: 541 mil. lei, fără TVA

Lot 2 - 24,3 km - de la Pârâul Iovului până la intrarea în Aiud
Constructori: asocierea Aktor - Euroconstruct Trading
Cost: 549 mil. lei, fără TVA.

Lot 3 - 12,5 km - de la intrarea în Aiud până la nodul de la Decea
Constructori: asocierea Tirrena Scavi - Societa Italiana per Condotte d'Acqua
Cost: 420 mil. lei, fără TVA

Lot 4 - 16,3 km - de la nodul Decea până în Turda
Constructori: asocierea Porr Construct - Porr Bau
Cost: 470 mil. lei, fără TVA

Autostrada Sebeş - Turda va fi gata în cinci ani

Autorităţile care gestionează şoseaua de mare viteză dintre judeţele Cluj şi Alba vor ca distanţa de 70 km să fie străbătută în 53 de minute.

Ministerul Transporturilor, în calitate de Organism Intermediar pentru Transport, a semnat cererea de finanțare pentru proiectul de construire a Autostrăzii Sebeș - Turda - faza II, depus de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) în calitate de beneficiar al finanțării nerambursabile alocate în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020.

Valoarea proiectului este de 1,9 miliarde de lei, iar acesta va fi finanțat prin POIM 2014-2020 astfel: 75% din valoarea eligibilă aprobată, respectiv 1,21 miliarde de lei, asigurată din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), iar restul de finanțare, de 405 milioane, de la bugetul de stat. 

Perioada de implementare a proiectului este de 108 luni, începând cu data de 1 ianuarie 2014 și finalizându-se la data de 31 decembrie 2022, conform MT. Proiectul este cofinanțat din FEDR, prin POIM 2014-2020.

 

Loading...
Comenteaza