Învăţătoarea de la Sigismund Toduţă, cercetată de poliţie pentru purtare abuzivă

Învăţătoarea de la Sigismund Toduţă, cercetată de poliţie pentru purtare abuzivă
Învăţătoarea Monica Chiorean, de la Liceul de Muzică Sigismund Toduță, înregistrată în timp ce a strigat la un elev din clasa I şi l-a făcut nebun, tâmpit şi "jumătate de creier", este cercetată de Poliţie pentru purtare abuzivă.

 

Potrivit unor surse din cadrul anchetatorilor, poliţia clujeană s-a autosesizat în acest caz, iar în dimineaţa zilei de luni cadrul didactic a fost audiat de către oamenii legii. Alături de învăţătoare au fost citaţi pentru audieri, în calitate de martori, mai mulţi părinţi ai căror copii au fost în clasa cu pricina. 

"Poliţiştii s-au autosesizat cu privire la săvârşirea infracţiunii de purtare abuzivă de către cadrul didactic. Mai mulţi părinţi au fost citaţi la audieri în calitate de martori, urmând ca la final dosarul să fie înaintat unităţii de parchet competente", au afirmat sursele citate. 

Săptămâna trecută, Consiliul de Administraţie al Liceului de Muzică a hotărât, în urma votului secret, ca învăţătoarea să fie sancţionată doar cu tăierea salariului cu 15% pe o durată de şase luni, deşi directorii şcolii au cerut excluderea sa din învăţământ. Decizia a provocat reacţii aprinse, în aceste condiţii directorul Vasile Sândean-Ovadiuc și directorul adjunct Tunde Kállay-Miklós înaintându-şi demisiile către Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Cluj. 

La rândul său, conducerea ISJ a condamnat ferm decizia CA de a nu-i desface contractul de muncă lui Chiorean, precizând că demisia celor doi este un act de onoare. Scandalul a pornit la începutul lunii aprilie, după ce tatăl unei eleve din clasa I a pus în ghiozdanul acesteia un reportofon, cu ajutorul căruia Monica Chiorean a fost înregistrată în timp ce înjura copiii.

Ulterior, părinţii elevei au decis să-şi mute fiica la o altă şcoală, după care au sesizat Inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj, care a deschis o anchetă. În înregistrare, se aude cum învăţătoarea îl face nebun, tâmpit şi "jumătate de creier" pe un elev.

"Mă, tu eşti nebun la cap, unde dracu ai văzut, de ce scrii zero, mă, băiatule? Mă, tu eşti normal la cap? Tu eşti întreg la cap, unde dracu ai văzut tu cu zero? Tu nu îţi poţi reveni la nivelul colegilor tăi? Du-te naibii în pregătitoare, du-te în grădiniţă. Pleacă în pregătitoare. Incapabil să se concentreze. Mă, băiatule, tu eşti întreg? Unde îţi stă capul, vino dracului la catedră, să te păzesc ca pe un copil mic. Soarele cui l-a făcut de copil. Jumătate de creier. Vino aici cu scaunul să stai la masă, să fii supravegheat ca bebeluşii. Bebeluş", a spus învăţătoarea.

Aceasta i-a pus pe ceilalţi elevi să îi strige în cor colegului lor: "Trezeşte-te!". "Încă aşa ceva nu mi-a fost dat să văd în viaţa mea. Mă mir că nu dormi pe masă, tu te culci noaptea? Văd că sforăi în continuare fără sunet. Să mor io dacă înţeleg ce vrei să spui, după ce Dumnezeu mai vii la şcoală, ca să ai de unde să mergi acasă? Mă, tu eşti tâmpit de tot?", se mai aude în înregistrare.

Faptele sale au adus reacţii dure din partea Consiliul Județean al Elevilor (CJE) Cluj, care a denunțat comportamentul ei şi a cerut demiterea sa. Membrii CJE Cluj au susţinut că este inadmisibil ca învățământul românesc să se confrunte cu astfel de situaţii, iar drepturile elevilor să fie încălcate de către cadre didactice. În opinia lor, faptele comise de învăţătoarea de la Liceul de Muzică reprezintă un abuz care ar putea avea repercursiuni severe în dezvoltarea copiilor.

Mai mult, i-au îndeamnat pe părinții elevului vătămat să intenteze o plângere penală împotriva învățătoarei, sub acuzarea de abuz în serviciu, șantaj și hărțuire a minorului fără capacitate de exercițiu.

La rândul său, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat că a cerut Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj suspendarea din funcţie a Monicăi Chiorean.

În urma incidentului, ISJ Cluj a deschis o linie telefonică gratuită unde părinţii pot reclama comportamentul cadrelor didactice.

Loading...
Comenteaza