Inventatori români premiaţi la Cluj

Inventatori români premiaţi la Cluj
Vedres Andras, preşedintele Federaţiei Mondiale a Inventatorilor, a oferit astăzi medalii şi ordine internaţionale de merit inventatorilor români care au fost recunoscuţi pe plan naţional şi internaţional.

Premierea a avut loc în Aula Magna a Universităţii „Babeş -Bolyai", în cadrul evenimentului "Rolul invenţiilor în Progresul Societăţii", organizat de Asociaţia Inventatorilor din România, organism afiliat la IFIA - International Federation of Inventors Association.


„Astăzi au fost premiaţi mai mulţi inventatori români cu merite deosebite şi cu recunoaşteri naţionale şi internaţionale. Printre aceştia s-au regăsit Teofil Câmpean, Emil Racolţa, Marta Hodrea , Elena Oancea dar şi alţii la fel de merituoşi", ne-a declarat Octavian Pleşa, preşedintele Asociaţiei Inventatorilor din România.


Clujeanul Teofil Câmpean a fost premiat pentru mai multe invenţii. El a şi expus în holul Aulei Magna câteva picturi realizate pe suport din deşeuri (vezi foto) iar acum lucrează la o casă de carton care ar putea fi folositoare în viitor categoriilor de populaţie defavorizate.


Alţi doi clujeni premiaţi au fost Emil Racolţa şi Marta Hodrea, cadre didactice la USAMV Cluj. Aceştia au primit în ultimii ani mai multe distincţii internaţionale pentru realizări în domeniul industriei alimentare. Cei doi deţin un brevet de invenţie pentru „Compoziţie pentru jeleuri cu cătină" şi au fost premiaţi internaţional pentru produsul „Halva fără zahăr".


Un alt inventator premiat la Cluj a fost esteticianul chimist Elena Oancea, care din 1992 produce cosmetice naturale create dupa retete proprii, brevetate şi care în 2007 a fost declarată „Esteticiana Anului". „Am creat o compoziție de tratament cosmetic naturist, brevetată, structurată pe etape ce utilizează: uleiuri, loțiuni, măști, gomaje, comprese și creme. Este important să subliniez că în această compoziție materia primă folosită la fabricare este în întregime naturală și nu conține substanțe chimice de sinteză. Acest fapt este confirmat atât de Brevetul de Invenție, cât și de termenul de valabilitate de 24 de luni al produselor, acordat de câtre Ministerul Sănătății din România", spune Elena Oancea pe Facebook. O cremă cu efect regenerator pentru piele de exemplu costă în jur de 80 de lei, dar creatoarea ei ne spune că merită toţi banii.

 

 

Loading...
Comenteaza