IRES: cum sărbătoresc românii Ziua Naţională

IRES: cum sărbătoresc românii Ziua Naţională
Românii se consideră patrioți, spun că ziua națională este importantă pentru familia lor și, cei mai mulți dintre ei, o petrec alături de familie și prieteni, arată un sondaj al Institutului Român de Evaluare şi Strategie (IRES) Cluj.

IRES a măsurat în 29 noiembrie percepția publică legată de sărbătoarea națională a românilor. Rezultatul - 87% dintre respondenți spun că Ziua națională a României este o sărbătoare importantă pentru familia lor şi 68% o şi sărbătoresc, în principal cu familia sau prietenii. Alţii o sărbătoresc prin participarea la evenimentele care au loc în localitățile din țară (38%) sau prin arborarea steagului României (30%) şi n sfert dintre participanții la studio spun că de ziua națională obișnuiesc să plece în excursii.


Deși 85% dintre respondenți se declară patrioți, doar 58% dintre cei chestionați consider că patriotismul este o valoare actuală

Percepții cu privire la unirea României cu Republica Moldova

Trei sferturi dintre români se declară de acord cu unirea republici Moldova cu România
Aproape o treime dintre participanții la studiu cred însă că majoritatea cetățenilor moldoveni nu sunt de acord cu unirea țării lor cu România, iar o cincime spun că românii nu sunt de acord cu unirea țării noastre cu Republica Moldova.

  • 64% dintre respondenți au auzit despre declarațiile președintelui Traian Băsescu potrivit cărora "următorul proiect politic pentru România, după NATO și UE este unirea cu Republica Moldova".
  • 63% dintre participanții la sondaj au o părere bună și foarte bună despre această declarație, în timp ce 20% au o părere proastă și foarte proastă
  • Peste 70% dintre respondenți sunt de acord cu declarația Președintelui României conform căreia "acum e oportun să o spunem, avem acest obiectiv, dacă vor vrea moldovenii, am spus-o la Chișinău. Sunt convins că dacă la Chișinău va exista un interes unionist, România va spune da"

Sondajul a fost realizat pe un eşantion de 1.132 de persoane, cu o eroare maximă tolerată de ± 3 %.

li

Loading...
Comenteaza