Magazinele fug de chirie pe on-line

Magazinele fug de chirie pe on-line
Tot mai mulţi clujeni îşi mută afacerea reală în spaţiul virtual, încercând astfel să-şi diminueze costurile şi să facă faţă cu succes crizei financiare.

Chiriile mari şi costurile de întreţinere ridicate îi determină pe clujeni să renunţe la ideea de a mai avea magazine reale, preferând să-şi mute întreaga afacere în mediul virtual. Astfel, ei ajung să plătească doar câteva sute de lei lunar pentru întreţinerea unui magazin online, în loc de mii de euro cât ar costa chiria, utilităţile şi salariile pentru un magazin fizic.

 

„Cea mai mare parte a cererilor pentru realizarea de magazine virtuale sunt din partea clujenilor. Lunar, facem cam trei magazine online, dintre care două sunt din Cluj”, a declarat Adrian Ilovan, directorul firmei clujene de web design Netlogiq. Preţul de pornire pentru crearea unui magazin virtual este de 950 de euro şi poate ajunge la câteva mii de euro în funcţie de configuraţia de bază a site-ului. „Trebuie să plătească găzduirea care costă între 9 şi 12 euro pe lună”, a explicat Ilovan. El consideră că din ce în ce mai multe firme aleg varianta online-ului pentru dezvoltarea afacerii.

 

„în mare parte, jumătate dintre cei care au magazine fizice, îşi fac şi magazine online. Ceilalţi pornesc magazine online, pentru că au costuri mai mici. Pare să crească numărul celor care îşi fac astfel de magazine. în acest an, am realizat 15 magazine online pentru firme clujene”, a precizat directorul Netlogiq.

De altfel, speculând criza, reprezentanţii firmelor de web design, care realizează magazine pe internet, au lansat în această iarnă şi promoţii pentru a-şi atrage mai mulţi clienţi.

 

„Avem două oferte pentru firme, una, ce include realizarea unui magazin virtual care costă 1.200 de lei şi cea de-a doua, care presupune crearea magazinului virtual, găzduirea şi optimizarea acestuia la un preţ de 2.900 de lei”, a declarat Augustin Olarian, directorul de marketing al firmei World Wide Web din Bucureşti. El consideră că peste cinci ani piaţa online va fi saturată, iar magazinele cu vechime vor fi cele care vor avea  câştiguri.

 

„Am avut şase firme care au renunţat la magazinele reale în favoarea celor virtuale în ultimele două luni”, a  declarat Augustin Olarian, directorul de marketing al firmei World Wide Web. El precizează că a avut între 10-15 comenzi pentru magazine online din Cluj-Napoca şi spune că întreţinerea unui asemenea site costă foarte puţin. „La un magazin virtual se poate ocupa chiar directorul firmei de site. Mai are nevoie de un curier şi de spaţiu de depozitare. Este cu mult mai ieftin, întreţinerea lunară a site-ului costă 150 de lei plus 30 de lei pentru găzduire, în timp ce un magazin are costuri de mii de euro”, a precizat Olarian.

 

Unul dintre clujenii care şi-a făcut un magazin online în defavoarea unuia real este Adrian Grinciuc. Acesta a preferat varianta virtuală a unei alimentare în locul unui magazin care ar fi însemnat costuri foarte mari. „Nu am magazin fizic, ci numai online. Mi s-a părut ceva ieşit din comun şi de-aia mi-am deschis afacerea”, a declarat  Griciuc, directorul magazinului online . Iniţial, site-ul l-a costat pe clujean 400 de euro, bani la care s-au adăugat costuri de publicitate pe internet şi achiziţionarea unui mijloc de transport.

 

 „Noi am  pornit pe ideea de a lucra cu persoane fizice, dar majoritatea clienţilor sunt  firme. Pe parcurs, vânzările au început să meargă bine, iar profitul lunar este de câteva zeci de milioane”, a explicat Adrian Griciuc. Pe site-ul lui produsele sunt vândute pe categorii, iar livrarea se face,  în funcţie de intervalul orar în care este disponibil clientul.

 

Magazin virtual ca anexă

 

O altă firmă care şi-a deschis un magazin online este Mafcom Pord Impex. „Avem două depozite şi două magazine în Cluj. Magazinul online l-am făcut în luna septembrie pentru a creşte vânzările”, a explicat Marius Pop, directorul de marketing al Mafcom Prod Impex, adăugând că a plătit aproximativ 9.000 de lei pentru magazinul online. „Pentru noi magazinul online este o anexă, iar de când

l-am deschis, ne-au crescut vânzările cu 10%”, a precizat Pop.

Loading...
Comenteaza