Mii de moţi au sărbătorit împreună de Ziua Minerului la Roşia Montană

Mii de moţi au sărbătorit împreună de Ziua Minerului la Roşia Montană
Peste 4.000 de moţi şi vizitatori din toată ţara au participat duminică, 2 septembrie, la cea mai importantă sărbătoare a Roşiei Montane: Ziua Minerului, ce păstrează vie tradiţia minerească de aproape două mii de ani a locului.

Stadionul Minerul a fost animat toată ziua de muzică, voie-bună şi amintiri ale vremurilor când mineritul făcuse din Roşia Montană cea mai prosperă localitate din zonă. Evenimentul a fost organizat de Primăria şi Consiliul Local Roşia Montană, în parteneriat cu Roşia Montană Gold Corporation (RMGC).

„Ca şi în anii trecuţi, am sărbătorit Ziua Minerului aşa cum se cuvine, cu gândul la tradiţiile minereşti ale localităţii noastre. Suntem mândri să fim una dintre cele mai vechi comunităţi miniere ale Europei, cu o istorie de aproape 2.000 de ani, şi ne dorim să ne întoarcem la bunăstarea pe care o aduce mineritul", a declarat primarul Roşiei Montane, Eugen Furdui. Acesta le-a amintit guvernanţilor de la Bucureşti că Roşia Montană îi aşteaptă să avizeze proiectul minier, singura şansă reală de revitalizare şi dezvoltare a zonei, care va aduce locuri de muncă şi un nivel de trai mai bun pentru comunitate.

Programul Zilei Minerului a început cu un mini-campionat de fotbal, urmat de Cupa Ardealul la rugby, un sport tot mai iubit de roşieni. Sărbătoarea a continuat cu o petrecere în stil mineresc, unde atmosfera a fost întreţinută de o pleiadă de cântăreţi de muzică populară şi uşoară. Au cântat pentru minerii din Apuseni şi prietenii lor Mirela Petrean, Tinu Vereşezan, Adi Balint, Mirela Mănescu, Nelu Şopterean, Grupul Instrumental „Dor", „Copiii de Aur", Corul Minerilor, Deepcentral şi rapperul Puya, iar seara s-a încheiat cu un grandios foc de artificii.

Pe parcursul zilei, câteva sute de persoane au participat la vizitele ghidate gratuite în Roşia Montană, organizate de Roşia Montană Gold Corporation. Traseele au inclus cariera Cetate, staţia pilot de epurare a apelor acide din Roşia Montană, galeria Cătălina-Monuleşti şi câteva dintre casele deja restaurate de companie sau aflate în curs de restaurare din centrul istoric.
Vizitele au reprezentat un prilej pentru foştii mineri, dar şi pentru turiştii din toată ţara, să-şi amintească de perioada exploatărilor de la Roşia Montană, când şomajul era aproape inexistent şi familiile de aici aveau un trai bun, şi să-şi exprime speranţa că începerea proiectului minier va face localitatea să se dezvolte.

„Ne dorim ca acest proiect minier să demareze cât mai repede, vrem ca aici, în inima Apusenilor, să ne mândrim cu o mină modernă, prin care să putem avea şi mediul curat, şi cultura, şi tradiţiile, şi patrimoniul puse în valoare. Este ceea ce spunem de ani de zile: mineritul, activitatea tradiţională care defineşte identitatea zonei, trebuie să continue şi de acum înainte, pentru a asigura Roşiei Montane dezvoltarea economică, socială şi culturală de care are nevoie", a mai arătat Eugen Furdui.

(D.E.)

 

Loading...
Comenteaza