NCN TV, o istorie de 15 ani la Cluj GALERIE FOTO

NCN TV, o istorie de 15 ani la Cluj GALERIE FOTO
“Televiziunea clujenilor” împlineşte duminică 15 ani de existenţă şi doi ani de la rebranding.
De aproape doi ani NCN TV este lider incontestabil al audiovizualului clujean. Napoca Cable News (NCN), cea mai bună televiziune locală din Cluj, aniversează în acest sfârşit de săptămână 15 ani de existenţă, timp în care a trecut de la o oră de emisie la trei ore de emisie zilnică şi în care a trecut prin numeroase schimbări, unele cauzate de criza economică mondială.

“Acum 15 ani, NCN a început ca televiziune a societăţii de cablu Seltron. Numele NCN a fost inspirat de acronimul CNN şi înseamnă Napoca Cable News – ştirile pe cablu ale oraşului Napoca. În toamna 1994 – primăvara 1995 am avut o investiţie de 30.000 de mărci cu care am cumpărat aparatura primului studio care a funcţionat pe strada Horea şi atunci a început NCN. Am emis pentru prima dată în aprilie 1995”, a declarat Mircea Suciu, directorul general al NCN. Apoi, emisiunile au fost preluate şi de firmele de televiziune prin cablu Telecablu şi Portal, iar NCN a devenit postul transmis prin cablu al Clujului.

“Lucrurile au mers când bine, când rău. Programul local s-a dovedit important pentru toţi locuitorii pentru că făceam ştiri, talk-show-uri, emisiuni culturale interesante. Publicitatea era redusă, dar cele trei firme de cablu susţineau material postul. După 2000, când firmele au fost preluate de UPC, iar noii proprietari nu au dorit nici o implicare, s-a făcut o separare a NCN”, a explicat Suciu. Postul de televiziune a continuat să emită, fiind susţinut de publicitate.

“Existenţa a fost mai dificilă şi o perioadă de timp s-a încetat emisia şi a funcţionat doar un program de videotext. În primăvara lui 2006, NCN-ul s-a relansat, iar în primăvara lui 2008 am decis să devenim un post local de mileniul trei şi s-a făcut o investiţie de 650.000 de euro. Am închiriat acest spaţiu (de pe strada Henri Barbusse nr. 16 – n. red.), am adus oameni cu experienţă de 15 ani în televiziune, între care pe Costel Trofin, care a fost director de programe şi care a gândit studioul, pe Ovidiu Uscat, pe Felicia Gherman, care a coordonat producţia efectivă de emisiuni”, a precizat Suciu.

Instituţia a avut în luna ianuarie 2009 aproximativ 80 de angajaţi, însă a fost nevoită să facă restructurări. “Am făcut reduceri de personal în patru valuri succesive şi am rămas la 26 de persoane pentru că relansarea postului s-a suprapus cu începerea crizei economice. Pentru un post de televiziune e mai dificil să atragă publicitate locală pentru că nu sunt statistici clare de audienţă. Sondajele de audienţă sunt foarte costisitoare, iar vânzările de publicitate nu ţin întotdeauna cont de audienţă. Înainte de rebranduire eram pe locul patru la nivelul Clujului, iar din iunie 2009 am ajuns pe prima poziţie depăşind Pro TV, Antena 1 şi Realitatea TV”, a adăugat Suciu. În ianuarie 2009, instituţia avea 140 de ore de program nou pe lună incluzând emisiuni şi transmisii sportive, iar în prezent are 90 de ore de program nou.

“Fiind post de ştiri, am încercat să ne concentrăm asupra informaţiilor, dar n-am neglijat emisiunile. Avem cele mai bune emisiuni din Transilvania. În iulie 2009 am extins zona de distribuţie şi în Turda, Câmpia Turzii, Gherla şi Dej pe reţelele UPC şi suntem pregătiţi să intrăm pe programul digital al UPC. NCN ar dori să fie prezent mai mult în mijlocul cetăţenilor pentru a realiza o interacţiune mai complexă, dar, deocamdată, restrângerile financiare ne obligă la o emisie de trei ore pe zi mai degrabă în studio decât pe stadion sau între oameni. Suntem încrezători că, odată ieşiţi din criză, vom putea îndeplini aceste deziderate”, a precizat Suciu.

Felicia Gherman, directorul de programe al NCN, lucrează în instituţie de doi ani. “A fost o provocare pentru mine să lucrez aici. Înainte am lucrat numai în televiziunile naţionale. Unii dintre colegi nu aveau experienţă, dar am o echipă cu care aş putea muta munţii din loc. Unii dintre ei ar putea fi oricând reporteri şi operatori de televiziuni naţionale”, a spus Gherman.

Emisiunile NCN

- Ştirile Serii
- Liceenii
- Cluj, zi de zi
- Ora de sport
- Cinema student
- Alo, doctore
- Culori şi tendinţe
- Suporter NCN
- Retrospectiva emisiunii
- Reflexii
- Despre cărţi şi alte pasiuni
- NCN Music


Loading...
Comenteaza