Nebunu ameninţă Editura Dacia cu Tribunalul

Nebunu ameninţă Editura Dacia cu Tribunalul
Editura Dacia nu a reuşit să treacă peste momentele financiare proaste. Clienţii care au comandat cărţi şi au rămas cu banii daţi ameninţă că vor deschide procese împotriva Dacia Editura SA.

Mai mulţi clienţi ai SC Dacia Editura sunt decişi să acţioneze în judecată societatea pentru a-şi recupera sumele de pe contractele neonorate. Editura clujeană se află în imposibilitatea de a-şi onora contractele, din pricina datoriilor mari pe care le-a adunat în ultimii ani. Unul din păgubiţi este şi Mihai Nebunu, profesor în Bistriţa Năsăud, care, deşi a plătit mai mult de jumătate din contravaloarea tirajului unei cărţi personale, aşteaptă de doi ani să fie publicată.

 

Mihai Nebunu a achitat suma de 6.500 de lei în urma unui contract semnat cu Dacia Editura în 2007, condusă de Ion Vădan.“Am contractat cu ei (n.r. Editura Dacia) tipărirea unei lucrări despre metodele de abordare interdisciplinară. Am plătit dinainte 65 de milioane de lei vechi. Timp de doi ani am primit doar promisiuni şi am fost amânat încontinuu. Acum vreau banii ca să mă pot adresa altei edituri”, a declarat Mihai Nebunu. Profesorul a povestit că primele întârzieri au venit la scurt timp de la semnarea actelor.

 

“Iniţial, domnul Vădan a spus că s-au strecurat greşeli în textul lucrării şi trebuie modificată. După câteva luni mi-a zis că preţurile editurii au crescut şi datorită scumpirii, contractul va trebui schimbat. Totuşi, cei de la editură mi-au spus că vor căuta tipografii ale căror tarife să se încadreze în cele amintite în contractul semnat de mine”, a explicat profesorul. La momentul semnării actelor cu editura pentru tipărirea lucrării, Mihai Nebunu a plătit 6.500 de lei, urmând ca în final să mai achite alţi 2.500 de lei.

 

De-a lungul vremii, profesorul a păstrat legătura cu reprezentanţii Editurii Dacia. După mai multe păsuiri, el le-a solicitat acestora dovada plăţii pe care a făcut-o, dar cererea sa a fost primită cu alte promisiuni.

 

“Am cerut să mi se arate documentele după care banii au intrat în contul editurii. în acel moment, directorul m-a rugat să am răbdare, pentru că trebuie să mai încerce pe la tipografii”, susţine clientul păgubit. Ultimele discuţii dintre Nebunu şi Vădan au avut loc înainte de Paşte, când Nebunu a primit asigurări că problema s-a rezolvat. La termenul stabilit, însă, reprezentanţii editurii Dacia, în frunte cu directorul general, “au intrat în pământ”.

 

“Trebuia ca până acuma, la Paşte, să îmi dea răspunsul final, dar nimeni nu mai este de găsit. Toate numerele au fost schimbate, fapt absolut neelegant din partea lor. Constat că editura Dacia a intrat într-o perioadă nesigură, iar eu voi fi nevoit să o acţionez în instanţă. E regretabil că s-a ajuns aici, pentru că anii trecuţi nu existau astfel de probleme”, a adăugat profesorul. Surse ale ZIUA de CLUJ arată că Mihai Nebunu nu este singurul din clienţii care a plătit pentru contracte neonorate de editura Dacia. Niciunul din reprezentaţii editurii nu a putut fi contactat pentru a comenta situaţia, mai mult, zile în şir Ioan Vădan nu a răspuns la telefon.

 

Editura clujeană Dacia este una cu tradiţie, fiind înfiinţată în anul 1969 de mai mulţi profesori universitari, oameni de ştiinţă şi scriitori şi a devenit, de-a lungul vremii, editură naţională. Dacia este recunoscută şi în afara României datorită celor peste 3.500 de titluri publicate în română, germană şi maghiară. Tirajul cărţilor scoase la editura Dacia a atins pragul de 3 milioane de exemplare, editura fiind premiată de Academia Română şi de Uniunile Scriitorilor şi Artiştilor Plastici.

 

Faliment?

 

Primele probleme financiare au fost descoperite la Dacia Editura S.A. anul trecut, în urma unui audit financiar-contabil realizat la comanda omului de afaceri Horia Ciorcilă. Acesta a preluat, în aprilie 2008,  51% din acţiunile editurii şi a plănuit un rebranding. Datoriile de 3.000.000 de lei ale SC Dacia Editura l-au făcut pe Ciorcilă să renunţe în scurt timp la conducerea editurii, aceasta revenind lui Ioan Vădan.

Loading...
Comenteaza