Nereguli într-o competiţie de 360 de milioane de lei. Acuzaţii de conflict de interese

Nereguli într-o competiţie de 360 de milioane de lei. Acuzaţii de conflict de interese
Cercetătorii din Asociaţia Ad-Astra contestă o competiţie de mare anvergură iniţiată de Ministerul Cercetării şi Inovării. Sunt deja două procese pe rol.

O asociaţie a cercetătorilor români, dintre care mulţi sunt clujeni, încearcă să blocheze un concurs lansat de Ministerul Cercetării şi Inovării (MCI). Este vorba despre ordinul 439, in 11 iulie 2017, al MCI. Sunt două procese deshise de Asociaţia Ad-Astra, unul de suspendare a competiţiei - pierdut deja în primă instanţă, în urmă cu câteva zile, pe motiv de „lipsa calităţii procesuale”, altul de anulare a ei, recent iniţiat. Competiţia a fost deschisă pentru proiecte complexe în consorţii de cercetare, dezvoltare, inovare. În joc s-au aflat 360 de milioane de lei. Numai că membrii Ad-Astra susţin că au existat nereguli grave. Pachetul de informaţii a fost pus în dezbatere publică doar patru zile, a lipsit complet posibilitatea de contestare a evaluării, iar evaluatorii s-au aflat într-o posibilă stare de conclict de interese, arată reprezentanţii Ad-Astra.

Am vorbit despre situaţia creată cu Octavian Micu, cercetător la Institutul de Ştiinţe Spaţiale. „În principiu, doar entităţile clasificate şi evaluate ar putea să primească finanţarea aceasta, dar nu s-a specificat asta în pachetul de informaţii. Dacă nu este specificat, poate să participe oricine. O altă problemă a fost că, după evaluare, eu, ca participant, trebuie să am dreptul la un „rebuttal” – adică să pot aduce argumente, dacă eu cred că evaluatorii nu mi-au înţeles proiectul. Perioada de contestaţii nu a existat după evaluare. Pachetul de informaţii trebuia pus în dezbatere publică măcar două săptămâni, timp în care cei interesaţi să vină cu sugestii. A stat patru zile. Noi nu am apucat să facem nicio propunere, pentru că în Asociaţia Ad-Astra deciziile se iau prin vot, iar perioada minimă de votare este de cinci zile. Suntem oameni din toată lumea în asociaţie şi avem proceduri democratice”, a explicat Octavian Micu.

Potrivit reprezentanţilor Ad-Astra, una dintre cele mai grave nereguli este conflictul de interese în care s-au aflat unii evaluatori sau membri ai panel-urilor, dat fiind că aceştia se regăseau în acelaşi timp între aplicanţii la proiecte. Până acum, evaluatorii erau, în cea mai mare parte, din străinătate.

„Problema este că, în România, sunt cam 54 de institute de cercetare. Evaluatorii autohtoni numai de aici pot ei proveni. Dacă fiecare institut trimite proiecte, e limpede că evaluatorii sunt puşi în situaţia de a analiza inclusiv proiectele institutului din care fac parte”, a spus Micu.

„Noi am atras atenţa că vor apărea o sumedenie de conflicte de interese, iar dacă vă gândiţi în cazul acestui tip de competiţii, aici sunt incluse majoritatea instituţiilor din România (universităţi, institute naţionale de cercetare şamd). Evaluatorii, selectându-i doar din România, evident că vor fi din cadrul unor institute naţionale, universităţi şi aşa mai departe. Deci, practic, un evaluator dintr-un institut naţional va evalua proiectul depus de un alt institut naţional (aşadar, concurent direct). Eu aici văd deja o problemă de conflict de interese, când angajaţi ai instituţiilor care au depus proiecte îşi evaluează proiectele între ei”, a precizat şi cercetătorul clujean Mihai Miclăuş, de la Institutul de Cercetări Biologice, citat de psnews.ro.

Încă de la lansarea competiţiei, ministrul Cercetării, Puiu-Lucian Georgescu, recunoştea că este posibil să se fi strecurat greşeli în ordinul de ministru. „Acest pachet de informaţii a fost propus la nivelul anumitor consilii, a trecut prin comisiile consultative, a fost în dezbatere publică şi a fost analizat de experţii din minister. Totuşi, niciun pachet de informaţii nu este perfect. Se prea poate să existe omisiuni şi erori”, spunea demnitarul pentru adevărul.ro.

În 2015, Asociaţia Ad-Astra s-a mai judecat cu Ministerul Cercetării şi Inovării. Atunci, cercetătorii au obţinul anularea ordinului 3121/27.01.2015 privind organizarea şi desfăşurarea procesului de obţinere a unui atestat de abilitare.

Alături de Mihai Miclăuş, în Asociaţia Ad-Astra („spre stele”, în latină) se mai află şi alţi cercetători clujeni: biologii Simona Pânzaru, Manuela Banciu, Pap Peter Laszlo şi Bogdan Drugă, care a acceptat între timp un angajament în Germania, farmacologul Sorin Emilian Leucuţa, de la UMF, chimistul Ciprian Ionuţ Raţ, de la UBB, inginerul Cosmin Chiorean, de la UTCN, Raul Mureşan, directorul Laboratorului de Neuroştiinţe Experimentale şi Teoretice de la Centrul pentru Cercetări Cognitive şi Neurale (Coneural) al Institutului Român de Ştiinţă şi Tehnologie, Răzvan Valentin Florian, de la acelaşi institut, respectiv sociologul Gabriel Bădescu, directorul Centrului pentru Studiul Democraţiei.

 

DECLARAŢIE

„Noi am considerat nelegal că s-a deschis competiția pentru absolut toate instituțiile de cercetare din România, în timp ce legea spune că ar fi trebuit deschisă doar pentru instituţiile certificate (deci care au trecut printr-un proces de evaluare) şi care au obţinut A-, A sau A+ la certificare. Ministerul, la cum a definit competiţia, a deschis-o tuturor – deci chiar şi instituţiilor necertificate sau celor care au luat B-."

Mihai Miclăuş, cercetător Asociaţia Ad-Astra

Loading...
Comenteaza