Nicușor Dan, cuvinte de laudă pentru Cluj: "Cu un buget de doar 901 milioane de lei, oferă cel mai ridicat nivel de calitate a vieții din România"

Nicușor Dan, cuvinte de laudă pentru Cluj: "Cu un buget de doar 901 milioane de lei, oferă cel mai ridicat nivel de calitate a vieții din România"
cluj panorama

Municipiul Cluj-Napoca este lider în clasamentul naţional privind calitatea vieţii şi se află pe poziţia 106 din 226 de oraşe incluse în topul mondial Numbeo pentru 2019. Clujul surclasează alte trei oraşe din România, între care şi capitala: Timişoara (126), Iaşi (143) şi Bucureşti (168). 

Deputatul Nicușor Dan, fost președinte al USR, trage un semnal de alarmă cu privire la poziția ocupată de Capitală în clasamentul mondial privind calitatea vieții în anul 2019, potrivit căruia Bucureștiul, deși beneficiază de un buget uriaș, se clasează pe ultimul loc la nivel național, fiind depășit de Cluj-Napoca, Timișoara și Iași.

"București este pe ultimul loc între orașele din România incluse în clasamentul mondial privind calitatea vieții în anul 2019. Din țara noastră au fost incluse în acest clasament patru orașe, București, Timișoara, Iași și Cluj, iar capitala României, deși beneficiază de un buget uriaș, de peste 13 miliarde de lei, oferă cele mai proaste condiții de trai. Comparativ, Clujul, cu un buget de doar 901 milioane de lei, oferă cel mai ridicat nivel de calitate a vieții din România. (...) Bucureștiul reușește "performanța" să fie depășit de celelalte orașe din România incluse în acest clasament, situându-se pe poziția 168 din 226", a afirmat parlamentarul, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Fostul candidat la Primăria Capitalei aruncă vina pe "politicile administrative greșite" și pe administrația locală "incompetentă" care nu au avut în centru calitatea vieții bucureștenilor.

"Acesta este rezultatul anilor întregi de politici administrative greșite, care nu au avut în centrul lor calitatea vieții cetățenilor. În ultimii ani, deși banii strânși în bugetul Bucureștiului sunt din ce în ce mai mulți, condițiile de trai oferite sunt din ce în ce mai proaste, semn de maximă incompetență a administrației locale", mai arată politicianul.

Banca Mondială: Peste 15% dintre români s-ar muta la Cluj-Napoca, atraşi de calitatea vieţii

Peste 15% dintre români s-ar muta la Cluj-Napoca datorită calităţii vieţii, acesta fiind şi cel mai atractiv oraş secundar din România, relevă Banca Mondială.

„În ceea ce priveşte preferinţa oamenilor, s-a răspuns la un chestionar aplicat la nivel naţional în perioada martie – aprilie 2017 pe un eşantion de 1.250 de respondenţi care au fost întrebaţi în ce oraş din România s-ar muta dacă ar avea posibilitatea să se mute în alt oraş faţă de cel în care locuiesc.

15,32% din cei chestionaţi au răspuns că s-ar muta la Cluj-Napoca, oraşul fiind primul în top, atraşi de calitatea vieţii şi de serviciile de sănătate din oraş, educaţie universitară, locuri de muncă, mediul cultural-artistic dinamic, mediul economic activ, mai ales pe servicii cu valoare adăugată mare, cum ar fi IT, industria farmaceutică, consultanţă.

Cluj-Napoca este urmat de Bucureşti, cu 14,46% şi Timişoara, cu 11,88%", arată studiul făcut de Banca Mondială, în colaborare cu Comisia Europeană, scopul fiind regândirea politicii de dezvoltare regională pe perioada de programare 2021-2027”.

Bucureştiul, mai scump decât Cluj-Napoca

Centrul Numbeo mai realizează şi un clasament al costului vieţii din cele 226 de oraşe, iar la nivel naţional Cluj-Napoca este depăşit de Bucureşti. Capitala României se poziţionează pe locul 169 în topul celor mai scumpe oraşe din lume, urmată de Cluj-Napoca (178), Timişoara (180), Iaşi (182). 

În ceea ce priveşte costul vieţii, cele mai scumpe oraşe din lume sunt Zurich şi Geneva (Elveţia), Reykjavik (Islanda), Oslo (Norvegia), New York (SUA). La coada clasamentului, cele mai ieftine oraşe sunt localităţi din Pakistan şi India precum Karachi, Coimbatore, Islamabad, Mangalore, Lahore. 
 

Loading...
Comenteaza