Operaţie în premieră internaţională la Cluj: i-au reconstruit din titan osul zigomatic

Operaţie în premieră internaţională la Cluj: i-au reconstruit din titan osul zigomatic
Operaţie în premieră internaţională la Cluj: un bărbat de 44 de ani are implant de os zigomatic din titan, procesat prin topire cu laser. Operaţia a fost realizată de medicii de la Universitatea de Medicină şi Farmacie.

Operaţia a avut loc în decembrie de chirurgii de la Clinica de Chirurgie Orală şi Maxilo-Facială şi anunţată doar azi, iar în acest interval medicii au urmărit operaţia pentru a observa rezultatele post operatorii. Medicii i-au implantat unui bărbat de 44 de ani, la nivelul scheletului feței, o proteză personalizată din titan, produsă prin cea mai modernă tehnologie de fabricare aditivă, topirea selectivă cu laser ("Selective Laser Melting - SLM"). "Defectul osos facial a rezultat în urma unui accident rutier în cursul căruia pacientul a suferit multiple leziuni ale părții inferioare și mijlocii a feței", explică UMF Cluj. "Datorită leziunilor suferite, pentru a reintegra funcțional și social pacientul, a fost nevoie de multiple intervenții chirurgicale. Mandibula a fost refacută prin transplant microvascularizat de os de la picior (fibulă) iar osul zigomatic, prin acest implant personalizat".

Implantul personalizat a fost proiectat și fabricat la Institutul de Tehnologie şi Analiză Medicală a Facultății de Științe ale Vieții din cadrul Universității Tehnice Basel, Elveția (Fachhochschule Nordwest Schweiz, FHNW). "Aceasta este una dintre cele mai prestigioase universități de profil din Elveția, având colaborari cu multiple colective medicale internaționale", spune UMF Cluj. UMF "Iuliu Hațieganu" colaborează din 2004 cu această universitate elvețiană, în vederea fabricării implanturilor personalizate cranio-faciale.


O echipă de specialiști ai universității elvețiene condusă de Ing. MsBEM Ralf Schumacher, în colaborare cu o echipă de medici ai universității clujene condusă de doctorul Horaţiu Rotaru, au reconstruit tridimensional, pe baza datelor de la tomografia computerizată a pacientului respectiv, structura osoasă lipsă şi au reprodus-o fizic printr-un implant personalizat din titan.

Implantul a fost proiectat pe calculator, pentru a reproduce partea sănătoasă a craniului. Acesta  a fost fabricat din pulbere de titan, prin intermediul unei proceduri speciale de tipărire 3D numită topire selectivă cu laser ("Selective Laser Melting - SLM"). "În această tehnică, pulberea din aliajul de titan se așează strat cu strat deasupra unei structuri de suport", explică echipa de chirurgi. "Fiecare strat este "sudat" de cel precedent prin topirea pulberei de titan cu ajutorul unei raze laser care parcurge un traseu programat deasupra acesteia. Astfel, într-un interval scurt de timp de câteva ore, cu ajutorul acestei tehnologii laser, se poate realiza un implant individualizat, în concordanţă cu nevoile pacientului. Avantajul implanturilor de titan faţă de implanturile din masă plastică este acela că titanul e mai stabil şi se integrează în structurile osoase".

Medicii clujeni cercetează de mai mulţi ani, împreună cu inginerii elvețieni de la FHNW Basel, dar și cu cei români de la Universitatea Tehnică Cluj-Napoca  de la Laboratorul Național de Fabricare Rapidă a Prototipurilor paşii procesului de proiectare 3D şi fabricare a implanturilor personalizate din diferite materiale.

"Procedura descrisă se constituie într-o premieră internațională", arată UMF Cluj, "deoarece până în prezent, astfel de implanturi personalizate din titan au fost utilizate în lume doar pentru reconstrucția mandibulei".

Rezultatul intervenției chirurgicale a fost unul de succes, spune echipa de chirurgi. "La patru luni postoperator implantul a fost integrat perfect în organism, fără vreun semn de respingere. Starea psihologică a pacientului a fost și ea mult îmbunătățită prin reintegrarea sa în comunitate".

Loading...
Etichete
Comenteaza