Breaking news Partenerul de alpinism al clujeanului Vlad Căpușan, găsit mort în Munții Făgăraș

Partenerul de alpinism al clujeanului Vlad Căpușan, găsit mort în Munții Făgăraș
Zsolt Torok și Vlad Căpușan, la "cucerirea" Patagoniei

Celebrul sportiv Zsolt Torok, dat dispărut în Munţii Făgăraş, a fost găsit mort. Acesta a doborât mai multe recorduri în alpinismul mondial, alături de clujeanul Vlad Căpușan.

Alpinistul a cărui dispariţie a fost anunţată sâmbătă dimineaţa la 112 a fost găsit mort în zona Vârfului Negoiu, au anunţat reprezentanţii Salvamont Sibiu. Potrivit acestora, este vorba de celebrul Zsolt Torok, care a doborât mai multe recorduri în alpinismul românesc şi mondial.

Alpinistul român în vârstă de 45 de ani, a cărui dispariţie a fost anunţată sâmbătă dimineaţă de soţia acestuia, a fost găsit mort. „Din păcate, a fost găsit decedat. A căzut printre stânci în zona Vîâfului Negoiu”, au precizat, pentru MEDIAFAX, reprezentanţii Salvamont Sibiu.

Căutările au început imediat după anunţarea dispariţiei şi în acţiune au fost implicaţi salvamontişti şi jandarmi din judeţele Sibiu şi Argeş, dar şi un elicopter al Ministerului Administrației și Internelor. Potrivit salvamontiştilor, bărbatul găsit mort este Zsolt Torok, unul dintre cei mai cunoscuţi alpinişti din România.

În 2016, Torok a urcat cinci vârfuri în Himalaya, iar în trei dintre ascensiuni i-a fost alături clujeanul Vlad Căpuşan. Cei doi au realizat în 2016 în Himalaya două premiere naţionale şi o premieră mondială, fiind primii oameni care au ajuns pe Peak 5 din regiunea Makalu, un munte înalt de 6.421 m, care nu a mai fost urcat de nimeni până în acel moment, în condiţiile în care vârful a fost deschis ascensiunii în 2003.

În 2013, Torok a condus expediţia românească ce a ajuns pe Nanga Parbat, 8.126 de metri, considerată cea mai mare performanţă în alpinismul românesc. Acesta era unul dintre cei apreciaţi alpinişti români la nivel mondial, realizator al mai multor premiere. Printre altele, a fost pe Maratonul Marilor Pereţi, Trilogia Alpilor şi pe K2.

Ministrul interimar de Interne, Mihai Fifor, a transmis pe Facebook un mesaj prin care îşi ia rămas bun de la Zsolt Torok. „Rămas bun, prieten drag... Dumnezeu să te odihnească în pace!”, a scris Mihai Fifor, alături de fotografia alpinistului.

Clujeanul Vlad Căpușan și arădeanul Zsolt Torok s-au întors în februarie anul trecut din Patagonia, unde au reușit să urce spectaculosul și dificilul vârf Cerro Torre, un succes al alpinismului românesc.

VEZI Au învins vârful Cerro Torre din Patagonia

Cerro Torre, aflat în sudul Argentinei (Anzii Cordilieri), cu o înălțime de 3.106 m, este considerat drept unul dintre cele mai inaccesibile obiective în alpinism datorită verticalității și specificului ascensiunii, accesul și retragerea fiind extrem de dificile.

În ascensiunea lor, la început de an, Căpușan și Torok au parcurs 85 km și 3.200 m diferență de nivel în cele șapte zile petrecute pe munte. Echipa românească a urcat în deschiderea traseului împreună cu alta din SUA, celelalte echipe urmând să urce pe traseul croit de români și de americani.

Secțiunile cele mai dificile, Elmo/Head Wall și vestita ultimă lungime surplombată au fost trecute la rând, în special ultima lungime, cu o luptă grea care a durat peste opt ore. În acest punct al traseului, românii au dormit o noapte sub vârf pentru a putea continua ascensiunea.

Loading...
Comenteaza